Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Vše, co jste chtěli vědět o sušení ovoce
20.5.2022
Jste milovníky raw stravy nebo sušených potravin? Sušička zeleniny a ovoce jsou skvělým pomocníkem pro vaši domácnost.
Sušení ovoce v sušiče
Sušení potravin v poslední době zažívá obrovský boom nejen u nás, ale také po celém světě. První zmínky o sušení sahají až do doby před 3 500 lety, kdy lidé využívali staré metody sušení, jako je sušení na Slunci nebo ve větru.
Sušení je perfektní způsob, díky kterému se nám daří konzervovat potraviny a uchovávat jejich typickou chuť, vůni a barvu po dlouhou dobu. Techniky sušení se v minulosti předávaly z generace na generaci v závislosti na tom, které se osvědčily a které nikoliv. Postupem času se tyto techniky zdokonalovaly a lidé začali přemýšlet nad novými možnostmi sušení.
Sušené produkty, které si zakoupíte v obchodě, jsou, oproti vlastním nasušeným potravinám, plné nezdravého cukru a oxidu siřičitého, jehož jedinou kladnou výhodou je prodloužení trvanlivosti produktu. Ve větším množství bohužel přináší bolesti hlavy, žaludku, záněty průdušek a velmi často způsobuje nadýmání a průjmy.
Sušené potraviny nejsou vhodným prostředím pro plísně, bakterie a kvasinky, které pro svůj život potřebují dostatek vody. Ty v suchém prostředí nemohou přežívat a dále se množit. Díky tomu je možné sušené potraviny uchovávat po dlouhou dobu. Sušené ovoce se dá lehce konzumovat jako vydatná svačinka a sušená zelenina se dá přidávat do polévek nebo se dá použít pod dušené maso. Sušené potraviny jsou také perfektní svačinou pro turisty. Ti si je, díky jejich lehkosti, mohou snadno vzít například na výlety.
Sušené potraviny obecně obsahují více kalorií, než potraviny čerstvé. Například 100 g čerstvých meruněk obsahuje 51 kalorií, zatímco 100 g sušených meruněk obsahuje 260 kalorií. Nutriční hodnoty, chuť a vzhled sušených potravin jsou nejlépe chráněny nízkou teplotou a nízkou vlhkostí během skladování.
Pro sušení potravin se používá mnoho metod. Mezi tyto metody sušení se řadí například sušení na Slunci, v troubě, elektrické sušičce potravin nebo v mikrovlnné troubě.
Pojďme se podívat na některé druhy sušení:
- Solární sušení – jedná se o metodu, kdy jsou sluneční paprsky soustředěny uvnitř speciálně navrženého přístroje s dostatečnou ventilací pro odstranění vlhkosti. Teplota uvnitř přístroje je obvykle o 20°C až 30°C vyšší, než teplota během sušení na Slunci. Dochází tedy k výraznému snížení času sušení. Kvalita potravin usušených v solárních sušičkách je mnohem vyšší, než kvalita potravin usušených na Slunci a navíc se vyhnete riziku hnití a přítomnosti hmyzu.
- Sušení v troubě – je jedna z nejpraktičtějších metod. Výhodou jsou nízké prvotní investice, potraviny jsou chráněny od hmyzu a prachu a navíc není toto sušení závislé na počasí. Není ale doporučeno opakované použití trouby, neboť je mnohem méně energeticky výhodná než elektrická sušička potravin a zároveň náklady na sušení jsou příliš vysoké. V troubě jsou potraviny velmi často spáleny. Potraviny sušené v troubě jsou tmavší, příliš křehké a jsou nevýrazné chuti.
- Elektrické sušičky potravin – jsou pro sušení potravin nejvhodnější. Sušička potravin je přístroj se zdrojem tepla a ventilačním systémem. Elektrické sušičky jsou používány k sušení doma. Prvotní investice je sice vyšší, avšak spotřebovaná energie je podstatně nižší, než u trouby. Samozřejmě i kvalita potravin sušených v sušičce potravin je mnohonásobně vyšší, než je tomu u potravin sušených v troubě.
- Mikrovlnné trouby – pozor, nejsou doporučeny na sušení potravin, neboť se v nich potraviny částečně uvaří. Dají se používat pouze na některé druhy bylinek, ale i tak byste se před tím měli informovat, jestli je to zrovna u vaší mikrovlnné trouby vhodné.
Nelze přesně určit čas, po který se jednotlivé potraviny suší. Vše se odvíjí v závislosti na množství a vlhkosti sušených potravin. Některé potraviny vyžadují pouze několik hodin, zatímco některé je nutné sušit například celou noc. Během sušení je potřebné kontrolovat teplotu vzduchu a jeho cirkulaci. Pokud je teplota příliš nízká nebo vlhkost příliš vysoká, potraviny se suší pomaleji a mohlo by dojít k množení mikrobů. Teploty pečlivě kontrolujte vždy na začátku a na konci sušícího procesu.
Potraviny do elektrické sušičky skládejte pečlivě tak, aby se jednotlivé kousky nepřekrývaly. Mohlo by tak dojít k tomu, že by vzduch nemohl dostatečně proudit mezi jednotlivými platy. Některé typy sušiček vyžadují přeskládání potravin v průběhu sušení – například potraviny na krajích posuňte blíže ke středu. S kousky potravin můžete každé 1-2 hodiny pohnout, abyste se ujistili, že se k sobě nelepí. Během sušení může být nutné alespoň jednou otočit platy. Zelenina obvykle vyžaduje 6-16 hodin k vysušení, zatímco některé druhy ovoce vyžadují až 48 hodin.
Odlišné druhy potravin, které vyžadují podobný čas sušení, můžete sušit dohromady. Naopak silně aromatické druhy zeleniny, jako je například cibule, česnek nebo papriky sušte vždy odděleně.
Bude trvat nějaký čas a zkušenosti, než poznáte, že jsou potraviny správně usušené. Je mnohem lepší potraviny trochu přesušit, než je dostatečně nevysušit, neboť by se špatně usušené potraviny začaly podstatně rychleji kazit. Pokud si nejste jisti, že jsou potraviny dostatečně vysušeny, pokračujte v sušení dalších 15 až 30 minut. Zkontrolujte, zda se potraviny dosušily. Před konzumací nechejte potraviny nějaký čas vychladnout. Zelenina je dostatečně vysušená, je-li křehká a lehce žvýkavá, ovoce je pak správně vysušeno, pokud z něj nelze vymačkat voda, a pokud je tuhé a ohebné. Maso je správně vysušeno, je-li tmavé a vláknité.
Usušené potraviny nikdy nenechávejte na otevřeném vzduchu. Mohlo by dojít k jejich předčasné zkáze. Sušené potraviny vždy uchovávejte ve skleněných nádobách případně v plastových sáčcích. Ujistěte se, že jsou potraviny v nádobě správně utěsněny. Je lepší potraviny skladovat v menším množství, neboť při každém otevření nádoby mohou potraviny absorbovat vlhkost ze vzduchu a začít se kazit. Nádoby s potravinami skladujte na chladných, tmavých a suchých místech, jako například ve sklepě. Vystavení vlhkosti, světlu a vzduchu snižuje životnost potravin. Obecně platí, čím nižší teplota, tím lepší podmínky pro skladování potravin.
Před samotnou koupí sušičky si musíme uvědomit, jak velký objem potravin plánujeme sušit. Klasické sušičky potravin jsou obvykle vybaveny pěti sušícími platy, nicméně se dají pořídit i takové, jejichž počet plat je mnohonásobně vyšší. Některé sušičky potravin jsou vybaveny až patnácti platy. Lepší sušičky potravin jsou pak vybaveny například i síťkami na sušení drobného ovoce nebo teflonovými vložkami pro sušení tekutých potravin. Sušička potravin by měla být vybavena časovačem, který po uplynutí nastaveného času, sušičku automaticky vypne.
Jak vybrat správnou sušičku potravin
Při výběru sušičky potravin byste se měli zaměřit na několik důležitých parametrů, mezi které se řadí výkon, funkce, rozměr, cena a proudění vzduchu.
Výkon sušiček potravin se většinou pohybuje od 200 W u sušiček pro domácí použití, až po 1 000 W u sušiček pro profesionální použití. Vysoký výkon výrazně zkracuje dobu trvání sušení.
Co se velikosti sušičky týká, na trhu je veliký výběr ze sušiček pro domácí použití, které disponují většinou 3 až 7 platy, ale najdeme zde i profesionální sušičky, které disponují až 15 platy. Tyto sušičky pak využívají ti, kteří v sušení potravin nalezli opravdovou zálibu nebo je využívají v restauracích a podobně.
Nejdůležitějšími funkcemi u sušiček potravin a neocenitelnými pomocníky jsou termostat a časovač. Ideální rozsah teplot je 20 °C až 70°C.
Cena se obvykle pohybuje od 1 000 Kč za nejjednodušší sušičky až po 15 000 Kč a více za sušičky pro profesionální použití. Je už jen na vás, kolik jste ochotni do sušičky potravin investovat.
Sušičky potravin jsou vybaveny buď horizontálním, nebo vertikálním prouděním vzduchu. Sušičky s vertikálním prouděním vzduchu nejsou uzpůsobeny pro sušení tekutých potravin, potraviny se v nich musejí často přeskládávat a někdy je potřeba točit platy. Horizontální proudění vzduchu má tu výhodu, že suší velmi rychle, rovnoměrně a bez nutnosti přeskládávání plat.