Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Cizrnová omáčka - zdroj živin, vápníku i vitamínů
Tato zdravá a chutná omáčka okouzlí každého, kdo se zajímá o zdravou stravu. A čím je vlastně tak zdravá? Obsahuje ty nejlepší suroviny. Pojďte se nechat okouzlit chutěmi orientu.
Cizrnová omáčka
Tato zdravá a chutná omáčka okouzlí každého, kdo se zajímá o zdravou stravu. A čím je vlastně tak zdravá? Obsahuje ty nejlepší suroviny, pojďme se o nich něco dozvědět:
Cizrna neboli římský hrách, patří do luštěnin. Je dokonce považována za jednu z nejlepších luštěnin. Je hojně využívána v dietním jídelníčku, u diabetiků nebo celiakiů, protože pomáhá udržovat cukr v krvi a neobsahuje lepek.
Jak cizrna pomáhá našemu tělu:
- Stimule tvorbu kolagenu a zlepšuje tím naše chrupavky a pojiva
- Snižuje hladinu cholesterolu
- Příznivě ovlivňuje činnost střev a trávení
- Má detoxikační účinky
- Udržuje hladinu cukru v krvi
Co všechno cizrna obsahuje:
- Vysoké množství sacharidů - cca 47% škrobu a 5-9% rozpustných tuků
- Vlákninu
- Vápník, mastné kyseliny (listová, linolová) – jsou důležitou prevencí před onemocněním srdce a cév
- Obsahuje 3x více železa než je obsaženo v mase
- Obsahuje také velké množství hořčíku, zinku a železa
- Je zdrojem vitamínyu B2, B6, E, C, provitamínyu A a nejvíce obsahuje vitamínyu B15, který je vynikajícím antioxidantem
Tempeh se používá jako náhražka masa, vajec nebo sýrů. Vyrábí se ze sójových bobů a pochází z Jávy. Protože je velice lehce stravitelný je vhodný pro děti, těhotné ženy, sportovce a ocení jej hlavně pacienti s trávicími potížemi.
Obsahuje pouze 157 kalorií ve 100g a je tak vhodnou potravinou do všech redukčních diet. Je bohatý na vlákninu, vitamíny B12 a proteiny.
TEMPEH je potravina s významným přínosem pro zdraví člověka, která pomáhá při prevenci i léčbě mnoha nemocí jako je například:
- Anémie
- Střevní onemocnění
- Osteoporóza
- Nádorová onemocnění
- Arterioskleróza
Cizrna a Tempeh na paprice
Připravíme si tyto ingredience: cca 5 porcí
- 250g cizrny
- 50g tempehu uzeného
- 1 cibule
- 1 mrkev
- kukuřičná mouka na zahuštění
- 1 lžíce slunečnicového oleje (za studena lisovaný)
- 1 lžička cca sladké papriky
- 150ml vody
- špetka soli
Pracovní postup:
Doba přípravy není náročná na čas a zabere nám asi tak 10 minut. Samotné vaření cca 40 minut.
- Cizrnu si musíme připravit den předem. Nejprve ji propereme ve vodě a necháme přes nos namáčet, aby změkla.
- V hrnci rozehřejeme olej a osmahneme cibulku s mrkví nadrobno nakrájenou. Poté přidáme sladkou mletou papriku a krátce ji zasmažíme. Do hrnce přidáme připravenou cizrnu z předešlého dne, nasekaný tempeh a vodu.
- Pak už jen vše vaříme na mírném ohni, dokud vše není měkké a zahustíme jíškou (rozmíchaná kukuřičná mouka s vodou), kterou vlijeme za stálého míchání do omáčky a necháme přejít varem do zhoustnutí. Teprve, když je omáčka hotová, osolíme dle chuti.
- Omáčku můžeme rozmixovat do hladka a podávat například s těstovinami.
Tabulka výživových hodnot:
Energetická hodnota v KJ/kcal |
5272,0 KJ/1260kcal |
Bílkoviny |
70,16 |
Sacharidy |
245,55 |
Z toho cukry |
14,743 |
Tuky |
19,47 |
Z toho nenasycené mastné kyseliny |
1,133 |
Vláknina |
6,087 |
Sůl |
4,833 |
Cholesterol |
0 |
Energetická tabulka výživových hodnot vařených těstovin ve 100 g
Energetická hodnota v KJ/kcal |
557,05 KJ/113,14kcal |
Bílkoviny |
3,547 |
Sacharidy |
23,742 |
Z toho cukry |
0,198 |
Tuky |
2,517 |
Z toho nenasycené mastné kyseliny |
0,314 |
Vláknina |
69,27 |
Sůl |
0,405 |
Cholesterol |
0 |
Vhodnou alternativou je použití červené čočky, která je také velmi chutná, bohatá na cenné látky a neměla by chybět ve zdravém a vyváženém jídelníčku.