Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Grilovaný losos s liškami
Když se spojí sezóna grilování a sezóna hub, to musí dopadnout jedině dobře! Liška je velmi dobrá všestranná jedlá houba. Ozvláštní i zdánlivě obyčejné jídlo, jako je tomu i v tomto receptu, kde během pár minut vykouzlíte pokrm hodný michelinské hvězdy.
Ingredience na lišky
-
4 polévkové lžíce másla
-
2 polévkové lžíce rostlinného oleje
-
400-500 g lišek
-
2 snítky tymián
-
2 stroužky česneku
-
mořská sůl, čerstvě mletý pepř
Ingredience na lososa
-
3-4 filety z lososa
-
mořská sůl, čerstvě mletý pepř
-
1 citron
-
4 snítky kopru
-
4 snítky tymiánu
-
3 polévkové lžíce olivového oleje
Postup – lišky
Zahřejte velkou pánev, přidejte máslo a olej. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte houby, (větší kusy překrojte), tymián a prolisovaný česnek a dochuťte solí a pepřem. Za častého otáčení restujte lišky do zlatohněda.
Postup – losos
Filety lososa posypte solí a pepřem. Pokapejte citronovou šťávou, poklaďte natrhané snítky kopru a tymiánu. Opatrně položte ryby na rošt grilu, pokapejte olejem a grilujte 8–12 minut z obou stran. Poté nechte odpočinout nejméně 10 minut.
Pánev s liškami položte na okraj grilu, aby se zahřály. Mezitím položte na talíř filet lososa a odstraňte snítky bylinek. Dle potřeby dochuťte solí a pepřem a servírujte s přílohou teplých lišek.
Věděli jste, že...
houba liška obecná (Cantharellus cibarius) obsahuje množství zajímavých látek? Například vitamíny C, draslík a zařazuje se i mezi nejbohatší známé zdroje vitamínyu D2. Houba má protizánětlivý, antioxidační a antimikrobiální účinek.
Liška obecná obsahuje poměrně značné množství serotoninu, nazývaného také „hormon štěstí“, jehož nedostatek v těle se projevuje depresemi nebo poruchami spánku. Lišky obecné by tak mohly posloužit jako přírodní lék na zimní depresi. :-)