<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Jednoduché cizrnové placky

min.

Cizrna neboli „římský hrách“ je chutná a zdraví prospěšná luštěnina. Neobsahuje lepek, takže je vhodná při bezlepkové dietě. Vyzkoušejte tento jednoduchý a rychlý recept.

 

Ingredience:

  • 600 g cizrna

  • 2 ks vejce (nebo 2 PL kukuřičného škrobu smíchaného s vodou)

  • 150 g anglická slanina (lze vynechat, nebo nahradit např. Tofu)

  • 2 plátky chleba

  • mléko

  • 1 cibule

  • 1 česnek

  • olej nebo sádlo na smažení

  • sůl

  • kmín drcený či mletý  

  • saturejka  

  • rozmarýn mletý nebo čerstvý

  • další koření dle chuti

Postup:

  1. Cizrnu namočte den předem, druhý den slijte vodu a v čisté vodě vařte odkrytou mírným varem hodně do měkka určitě alespoň jednu hodinu. Vodu osolte až v polovině doby varu, nebo ještě lépe na závěr. Můžete přidat saturejku, která podporuje trávení a působí i proti nadýmání. Uvařenou cizrnu rozmixujte (nemusíte na kaši). 

  2. Plátky chleba opečte na pánvi.Poté nakrájejte na kostičky a zalijte troškou mléka.

  3. Cibuli nasekejte nebo nakrájejte najemno a opečte na pánvi a tuku dosklovata. Poté přidejte na kostičky nakrájenou uzeninu a koření. Opečte spolu a na závěr přidejte prolisovaný česnek. 

  4. Směs přidejte k rozmixované cizrně, vmíchejte vejce(nebo škrob), kostičky chleba (vymačkejte přebytečné mléko), a sůl.

  5. Ze vzniklé hmoty tvořte placky a pečte na rozpáleném tuku dozlatova, nebo v troubě na 180 stupňů cca 15 minut.

Cizrnové placky

Náš tip: Křupavé placky podávejte jako přílohu, nebo jako samostatné jídlo se zakysanou smetanou či jogurtovým dipem a zeleninovým salátem. Hotové můžete zapéct například se sýrem. Dobrou chuť!

O výhodách luštěnin si přečtete víc v našem článku – Louskněte si luštěniny, je to energetický zázrak.

Další recepty z cizrny v našem magazínu: Cizrnová pomazánka, Cizrnový salát s krevetami, Hummus, Salát nesalát a další.

Sádlo se opět vrací do hry. 

Sádlo

Díky své vysoké kouřivosti je vhodné na smažení a nepřepaluje se. Obsahuje kolem 60 % zdravých tuků a i lidi s intolerancí na laktózu si na něm můžou pochutnat bez obav. Jako každý tuk je však i sádlo vysoce kalorické, proto to s jeho konzumací nepřehánějte. Navíc když používáte teflonové nádobí, stačí vám opravdu jen kousek.