Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Jednoduché cizrnové placky
5.10.2021
Cizrna neboli „římský hrách“ je chutná a zdraví prospěšná luštěnina. Neobsahuje lepek, takže je vhodná při bezlepkové dietě. Vyzkoušejte tento jednoduchý a rychlý recept.
Ingredience:
-
600 g cizrna
-
2 ks vejce (nebo 2 PL kukuřičného škrobu smíchaného s vodou)
-
150 g anglická slanina (lze vynechat, nebo nahradit např. Tofu)
-
2 plátky chleba
-
mléko
-
1 cibule
-
1 česnek
-
olej nebo sádlo na smažení
-
sůl
-
kmín drcený či mletý
-
saturejka
-
rozmarýn mletý nebo čerstvý
-
další koření dle chuti
Postup:
-
Cizrnu namočte den předem, druhý den slijte vodu a v čisté vodě vařte odkrytou mírným varem hodně do měkka určitě alespoň jednu hodinu. Vodu osolte až v polovině doby varu, nebo ještě lépe na závěr. Můžete přidat saturejku, která podporuje trávení a působí i proti nadýmání. Uvařenou cizrnu rozmixujte (nemusíte na kaši).
-
Plátky chleba opečte na pánvi.Poté nakrájejte na kostičky a zalijte troškou mléka.
-
Cibuli nasekejte nebo nakrájejte najemno a opečte na pánvi a tuku dosklovata. Poté přidejte na kostičky nakrájenou uzeninu a koření. Opečte spolu a na závěr přidejte prolisovaný česnek.
-
Směs přidejte k rozmixované cizrně, vmíchejte vejce(nebo škrob), kostičky chleba (vymačkejte přebytečné mléko), a sůl.
-
Ze vzniklé hmoty tvořte placky a pečte na rozpáleném tuku dozlatova, nebo v troubě na 180 stupňů cca 15 minut.
Náš tip: Křupavé placky podávejte jako přílohu, nebo jako samostatné jídlo se zakysanou smetanou či jogurtovým dipem a zeleninovým salátem. Hotové můžete zapéct například se sýrem. Dobrou chuť!
O výhodách luštěnin si přečtete víc v našem článku – Louskněte si luštěniny, je to energetický zázrak.
Další recepty z cizrny v našem magazínu: Cizrnová pomazánka, Cizrnový salát s krevetami, Hummus, Salát nesalát a další.
Sádlo se opět vrací do hry.
Díky své vysoké kouřivosti je vhodné na smažení a nepřepaluje se. Obsahuje kolem 60 % zdravých tuků a i lidi s intolerancí na laktózu si na něm můžou pochutnat bez obav. Jako každý tuk je však i sádlo vysoce kalorické, proto to s jeho konzumací nepřehánějte. Navíc když používáte teflonové nádobí, stačí vám opravdu jen kousek.