Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Recepty proti podzimním depresím
V článku „Bojujte proti podzimním depresím správným jídlem“, jsme si řekli, které potraviny zařadit do jídelníčku, abyste ve zdraví překonali podzimní splíny. Dneska si z těchto surovin připravíme několik jednoduchých pokrmů. Jednoduché ale neznamená, že nebudou dobré. Uvidíte, určitě si na nich pochutnáte!
Čokoláda a oříšky = dokonalé cookies
Ingredience:
- 200 g kvalitní hořké čokolády (obsah kakaa minimálně 70 %)
- 200 g třtinového cukru nebo panely
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 180 g másla
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 150 g směsi ořechů
- 2 vejce
Postup:
Máslo nechejte změknout. Přidejte k němu cukr a vajíčka. Důkladně promíchejte tak, aby se ingredience spojily. Přidejte mouku, prášek do pečiva, nasekané ořechy a na drobno nakrájenou nebo nastrouhanou čokoládu. Důkladně promíchejte. Z těsta tvarujte sušenky, které vyskládejte na plech. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15- 20 minut.
Náš tip:
Do těsta můžete přidat sušené nebo čerstvé ovoce, nejlépe lesní plody.
Domácí celozrnné bulky
Ingredience:
- 5 lžic extra panenského olivového oleje
- 1 balení sušeného droždí
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 200 ml vlažné vody
- Himalájská sůl
- kmín
Postup:
Do mísy vložte mouku, přidejte sušené droždí, olej, sůl a kmín. Přilijte vlažnou vodu a důkladně promíchejte tak, aby vám vzniklo vláčné těsto. Těsto nechejte kynout na teplém místě alespoň 1 hodinu. Z těsta tvarujte malé bochánky, které vyskládejte na plech a posypte hrubou solí a kmínem. Předehřejte si troubu na 180 °C. Bulky pečte přibližně 30 – 35 minut.
Náš tip:
Do těsta můžete přidat slunečnicová nebo chia semínka, která dodají vašemu tělu vitamíny a kvalitní tuky.
Fazolové ragú
Ingredience:
- 300 g červených fazolí
- olivový olej
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 200 g vysokoprocentní šunky
- 200 g mrkve
- 200 g celeru
- 50 g sušených rajčat
- 200 g čerstvých rajčat
- 1 rajský protlak
- sůl
- pepř
- majoránka
Postup:
Do hrnce vložte fazole, na kostičky nakrájenou mrkev a celer, zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem a vařte do změknutí. Na oleji si mezitím osmažte na drobno nakrájenou cibuli, šunku, čerstvá rajčata a prolisovaný česnek. Směs přilijte k fazolím. Přidejte rajský protlak a na drobno nasekaná sušená rajčata. Dle potřeby osolte, opepřete a přidejte sušenou majoránku.
Náš tip:
Fazolové ragú podávejte s domácím celozrnným pečivem.