<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Svíčková Wellington

min.

V dnešním článku si představíme skvělý recept na svíčkovou Wellington s Bernskou nebo pepřovou omáčkou.

 

Ingredience:

  • Hovězí svíčková 0,5 kg
  • Listové těsto 250 g
  • Žampiony 200 g
  • Hořčice Dijon 50g
  • Anglická slanina 100g
  • Worchesterová omáčka 50ml
  • Vejce 1ks
  • Olej,sůl a pepř dle chuti
  • Víno pozdní sběr nebo výběr z hroznů na degustaci

Postup:

Před vařením si otevřeme láhev vína, abychom byli připraveni na příležitostné ochutnávání a podlévání. :)
Hovězí svíčkovou odblaníme a nakrájíme na dva cca 200 g kousky. Osolíme a opepříme (dle chuti). Maso zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji (přibližně 2 minuty, aby se maso zatáhlo). Maso přendáme na talíř, pomažeme hořčicí a Worchesterovou omáčkou.

Očištěné žampiony nasekáme na malé kostičky. Osolíme, opepříme a vložíme na teflonovou pánev. Smažíme tak dlouho, než zbavíme houby takřka veškeré vody.Ochutnáme víno. Pokud zjistíme, že je v pořádku, trochu podlijeme žampiony a počkáme, než se víno vyvaří. Necháme vychladnout. Můj tip: Do směsi přidat nasekané kapary a bylinky( rozmarýn, tymián, petrželku).

Na  pomoučeném stole si rozválíme listové těsto a na něj rozložíme plátky anglické  slaniny tak, aby se jednotlivé plátky cca jedním centimetrem překrývaly. Potřebujeme vytvořit plochu tak velkou, abychom do ní následně mohli zabalit maso. Na slaninu  přidáme vrstvu houbového duxelles. Doprostřed vložíme maso, zabalíme  a pořádně utáhneme nebo vhodně nazdobíme (jedlé květy, apod…). Potřeme rozšlehaným vajíčkem (můj tip žloutek se smetanou). Položíme na zapékací misku nebo pekáček a na horní (té hezčí) straně, pomocí špejle, vytvoříme malý otvor, aby tudy mohla unikat pára a listové těsto neprasklo.

Hovězí Wellington vložíme do rozpálené trouby na 180 - 200 °C. Pečeme dle požadavku na stupeň propečení. Pro doporučený stupeň medium cca 25minut, při tloušťce masa 4-5 cm. Následně necháme deset minut maso odpočívat na prkénku, poté rozřežeme na cca 2 cm vysoké plátky a servírujeme na teplou, předem uvařenou, zeleninu a následně ohřátou na másle nebo glazovanou na medu (javorový sirup, datlový). Přelijeme pepřovou nebo Bernskou omáčkou.

Hovězí Wellington se ovšem dá též udělat z vepřové panenky. Cena je v takovém případě více než přijatelná a parádu s tím naděláte takřka stejnou.

Doporučuji použít nůž se zoubky a porcovat přímo před návštěvou. Ten wow efekt je skvělý. A pak stačí už jen poslouchat pochvaly.

Pepřová omáčka

Ingredience:

  • Smetana 1dcl
  • Koňak (nebo Tullamore)
  • Bílé víno 0.7 dcl
  • Zelený pepř v laku (stačí cca 0.005g)
Postup:

Pepřovou omáčku  si připravíme z vyřezaného ořezu ze svíce, bílého vína, smetany a zeleného pepře. Orestujeme h.ořez, podlejeme vínem, necháme zredukovat, zalijeme smetanou, koňakem a svaříme, dokud nám omáčka nezhoustne. Nakonec přecedíme do kastrůlku a přidáme pepř a sůl.

Bernská omáčka

Ingredience:
  • 100g másla
  • 100ml  bílého vína
  • 4 žloutky
  • Lžíce citrónové šťávy
  • Lžíce vinného bílého octa
  • Bylinky: estragon,bazalka nasekat
  • Sůl, pepř podle chuti
Postup:

Bílé víno a vinný ocet svaříme na polovinu a po vychladnutí přidáme ke žloutkům. Připravíme si vodní lázeň (hrnec s horkou vodou) a necháme vodu mírně táhnout, nesmí úplně vařit. Na ni položíme kovovou misku se žloutky a šleháme metličkou (dáváme si pozor ,aby se nám vajíčka nezdrcly). Ve chvíli, kdy začnou houstnout, pomalu přiléváme teplé máslo. Po úplném zhoustnutí dochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem, a poté přisypeme jemně nakrájenou bazalku a estragon.

Dobrou chuť

Michal Krulich.