<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Také zbožňujete grilování?

Grilovací sezona je tu a my vám přinášíme pár zaručených tipů, jak si ji plně užít.

 

Grilovací sezóna je konečně v plném proudu. Také jste se těšili tak moc, jako my? Určitě ano! Vždyť samotné grilování není pouze o dobrém jídle a pití, ale také o přátelích, smíchu a v neposlední řadě je spojené s romantikou. Však znáte něco romantičtějšího, než posezení u grilu s blízkým člověkem? Když k tomu navíc přidáte pár osvědčených receptů a skvělé pití, máte nakročeno přímo k dokonalému večeru.

 

Jak grilování udělat výjimečným?

·         V první řadě budete potřebovat kvalitní gril. Vybírejte pečlivě! Přeci jen si nekupujete věc pouze na jednu sezonu. Máte-li zahradu a chcete ji něčím ozvláštnit, pak se poohlédněte po grilu plynovém, který vám nejen usnadní veškerou práci ohledně přípravy jídla, ale také se snadno čistí. A to se vyplatí, kdo by v dnešní uspěchané době chtěl trávit čas čistěním? My tedy rozhodně ne!

·         Nepodceňujte přípravu! Vždy si vše pečlivě nachystejte. Jídlo vyndejte z lednice s dostatečným předstihem tak, aby dosáhlo pokojové teploty. Pouze takto vynikne jeho chuť. Tepelnou úpravu pak zkoušejte pokud možno co nejvíce zkrátit. Solte až těsně před dokončením. Maso a zelenina si tak uchovají více šťávy.

·         Ke grilování jednoznačně patří kvalitní suroviny, zejména pak s výběrem masa si dávejte extra záležet! Ke grilování se hodí téměř všechny druhy masa, ale řekněme si na rovinu, čím vyšší obsah tuku, tím je výsledný pokrm šťavnatější. Ale co s masem, kterém má tendenci se vysušovat? Jedná se zejména o maso typu drůbeží a podobně. Toto maso je třeba před grilováním naložit. A do čeho? No, přeci do marinády, která se obvykle vyrábí z kvalitního oleje a bylinek. Maso nechejte marinovat několik hodin, pamatujte, čím déle, tím bude výsledek křehčí a chutnější.

3 marinády pro opravdové gurmány

·         Medovo – pivní marináda

Ingredience: 2 polévkové lžíce medu, 300 ml černého piva, hrst čerstvých bylinek, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, sůl, pepř.

·         Jogurtová marináda

Ingredience: 250 g bílého jogurtu, šťáva z ½ citronu, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, hrst čerstvých bylinek, 1 lžíce sojové omáčky, sůl, pepř.

·         Švestková marináda

2 polévkové lžíce švestkových povidel, 3 polévkové lžíce kvalitního červeného vína, 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje, 1 stroužek česneku, špetka chilli, 2 polévkové lžíce sojové omáčky, sůl, pepř.

 

A pro vegetariány nic?

Nejste zrovna příznivcem grilovaného masa, ale rádi si pochutnáte na křupavě propečené zelenině nebo grilovaném ovoci? Nebojte, i pro vás tu máme pár jednoduchých tipů.

·         Dávejte si extra záležet s výběrem kvalitní zeleniny a ovoce. Pouze kvalitní potraviny vám poskytnou dokonalou chuť a vitamíny.

·         Potraviny před grilováním pečlivě umyjte a očistěte.

·         Zeleninu solte až těsně před dokončením. Zabráníte tak zbytečné ztrátě šťavnatosti.

·         Zeleninu a ovoce grilujte na rozpáleném grilu. Proč? Tepelná úprava by měla být krátká, a to z toho důvodu, aby se zachovala většina vitamínyů a dalších zdraví prospěšných látek.

A co ke grilované zelenině? Nikoho zajisté neurazíte výborným jogurtovým dipem. Na dip budete potřebovat 250 g bílého jogurtu, 250 g zakysané smetany, 2 stroužky česneku, čerstvou pažitku, 1 menší šalotku, sůl a pepř.

Grilované ovoce se stane skvělou tečkou na závěr grilování.