Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Zdravý životní styl s italskou kuchyní
23.5.2022
Italská kuchyně se stala díky své jednoduchosti populární po celém světě. Chcete se dozvědět jak je to s italskou kuchyní? V našem článku vám porovnáme zdravé vs nezdravé italské jídlo.
Zdravý životní styl s italskou kuchyní
Když se řekne „Italské jídlo“, co se vám začne honit hlavou? Začnete si říkat, těstoviny, chléb, bohaté a krémové pokrmy? Pravda. Ale jsou tam také mořské ryby, kuřecí maso a olivový olej. Ve skutečnosti, pokud se můžete vyhnout těžkým, nabitým jídlům v nabídce mnoha restauracích, můžete najít jeden z nejsnadnějších Italských způsobů jak jíst zdravě, i přestože jíte v restauraci .
Zdravé italské jídlo, možnosti, strategie jak na to:
Těstoviny
- Mnoho italských restaurací má ve své nabídce těstoviny, většina z nich dělá těstoviny na tradiční způsob
- Pokud si vyberete těstoviny jako hlavní menu, stačí si vybrat moudře-žádné krémové, máslové omáčky
Grilované jídlo a nebo jídlo pečené v troubě
- Můžete si objednat grilované ryby. Maso dělané na grilu, udržuje maso lehké a plné chuti. Jen mějte na paměti, že jen z části. Nezapomeňte, že příliš mnoho čehokoliv je prostě příliš MNOHO
- Skvělou volbou je také maso pečené v troubě, jako například ryby nebo kuře. Ale pamatujte si, že smažené jídlo může pojmout trochu více tuku a oleje. Pár možných triků: svlékněte kůžičku z kuřete ta je nejvíc mastná a nebo zkuste požádat, jestli by vám mohli orestovat zeleninu s menším množstvím oleje
Je důležité začít správně. Možnosti zdravého Italského jídla: Co si dát a co si nedat. Pokud se rozhodnete dobře, mohli byste skončit s lahodně uspokojujícím a nízko kalorickým Italským jídlem.
Nedávat si:
- Obalované nebo smažené kalamáry mozzarella hole, smažený lilek, atd. Existuje spousta dalších chutných možnosti, které vás neodradí od vašeho cíle a to je sníst to obrovsky kalorické jídlo.
- Chleba v košíčkách v restauracích. Vím, že je to lákavé. Ještě pokud je to nejlepší chleba vůbec (ale pozor, ujistěte se, že si ho dáte opravdu jen maličko). Pokud je to něco, bez čeho nemůžete žít a vychutnat si jídlo. Nejhorší je, když přijde na česnekový chleba, stačí jen říct všechno dohromady – takhle s bohatým máslem a sýrem, to vám udělá takovou kalorickou bombu, je to obrovský příjem tuku za den. Musíte být silní a říct ne, požádat o odnesení košíčku s chlebem a nebo si objednat zdraví předkrm nebo zeleninu.
- Další špatností jsou sýrová jídla: Houby plněné sýrem, smažené sýrové tyčinky, nebo caprese salát. To vše je opravdu hodně kalorické, a to zejména v nasycených tucích.
Dát si:
- Zdravé italské jídlo – zde je spousta skvělých možností, jak začít jíst zdravé italské jídlo. Na začátek zkuste salát nebo grilované chobotnici, krevety jako váš hlavní předkrm. Stejně tak si můžeme dát grilovanou zeleninu a nebo kalamáry.
- Polévky – luštěninové, zeleninové polévky mohou být také skvělou volbou.
- Saláty – jsou luxusní možností, jestliže chcete dbát na svoje zdraví co se týče obsahu tuku v jídle. Můžete si ho dát s dresinkem, olivami a ořechy.
Zdravé vs nezdravé italské jídlo, zde máme porovnání:
Místo toho, aby ... |
Vyberte si radši tohle |
Smažené kalamáry (Fritti kalamáry) |
Grilované kalamáry |
Průměrná velká porce = 860 kalorií |
Průměrná velká porce = 295 kcal |
Caprese salát |
Salát |
Průměrná velká porce = 480 kcal |
Průměrná velká porce = 80 kalorií |
Kuřecí parmazán |
Grilované kuřecí maso, pražená zelenina, olivový olej) |
Průměrná velká porce = 940 kcal |
Průměrná velká porce = 490 kcal |
Fettuccini Alfredo s krevetami |
Špagety s omáčkou Pomodoro |
Průměrná velká porce = 1110 kalorií |
Průměrná velká porce = 530 kcal |
Lasagne Bolognese |
Špagety s masovými kuličkami příkrm |
Průměrná velká porce = 720 kcal |
Průměrná porce 437calories |
Tiramisu |
Cappuccino |
Průměrná velká porce = 1120 |
12 oz= 80 kcal |
Mohli by jsme jíst jako Ital a budeme nejzdravější ze všech?
Nedávná studie ukázala, že naše nejbláznivější sny mohou být skutečností: Těstoviny pro nás nemusí být špatné. Ve skutečnosti vlastně mohou být jako součást vyvážené stravy.
Studie, která byla poněkud ironická k obyvatelům v Itálii a zahrnovala údaje od 23.000 lidí, zjistili, že jíst nějaké těstoviny je ve skutečnosti spojeno se ztrátou tělesné hmotnosti.
Tato zpráva zdá se obrátila všechno, co jsme si mysleli, že jsme věděli o těstovinách a zdravém stravování. Ale je tomu opravdu tak? Nebo se prostě jen učíme, co italský lid věděl celou dobu?
Žádné překvapení
„Nejsem překvapená, když slyším, že konzumace těstovin může být spojena se zdravou tělesnou hmotností. Ztotožňuji se s tím, co uvádí studie. Co musíme mít vždy na paměti je to, že velikost porce a četnosti konzumace potravin hrají klíčovou roli v naší stravě spolu s fyzickou aktivitou,“ říká Valentina Cecconi, vedoucí odborník na výživu Casa Buiton, která sídlí v toskánských kopcích. „Já jím těstoviny téměř každý den. Často je jím se zeleninou, kořením, s rajčaty, česnekem, extra panenským olivovým olejem a špetkou soli.“
Takže ano, jíst těstoviny – ale možná se vyhnout smetanovým omáčkám, těžkým sýrům. Ale to ještě neznamená, že budete kamarádit s vaším pasem. Pokud budete jíst tyto druhy jídla, tak musíte být také aktivnější, než jste byli doposud. Protože to je rovnice úspěchu vašeho útlého pasu.
Velikost porce je také velice důležitá jako součást zdravé a vyvážené stravy:
„Skvělý způsob, jak si můžete těstoviny udělat se zeleninou, jako například s rajčaty, paprikou, houbami – možnosti jsou nekonečné,“ říká Cecconi. „Ochucování by mělo být rovněž na rostlinné bázi, lžíce opravdu dobrého extra panenského olivového oleje je skvělý způsob, jak si těstoviny ochutit každý den.“
Použití celozrnných těstovin je další možnost. Těstoviny by měli být vařené v osolené vodě (nebo dle osobních preferencí) a lehce kořeněné.
Je těžké popřít, že těstoviny měli špatnou pověst po mnoho let
„Myslím si, že špatná pověst těstovin byla postavena hlavně na falešné víře, že to způsobuje přibývání na váze a přesvědčení, že s vysokým obsahem bílkovin výživa vede k rychlejšímu hubnutí,“ říká Cecconi. „Nicméně, pokud si myslíme, že těstoviny jsou součástí zdravé vyvážené stravy a další komplexní sacharidy, jako je třeba chleba, brambory a tak dále, mohou být tedy zahrnuty i ty.“
Porce by měla být založena na potřebách jednotlivce. Středomořská výživa je hlavním tématem tisíce studií za posledních 60 let a téměř všechny vědecké studie ukazují výhody plynoucí z těchto stravovacích návyků.
„Tato výživa obsahuje těstoviny, chléb (doporučujeme celozrnné) zeleninu, ovoce a ořechy jako základ denní spotřeby," říká Cecconi. „Denní spotřeba by měla zahrnovat také extra panenský olivový olej v adekvátních porcích, dvě až čtyři polévkové lžíce. Extra panenský olivový olej by měl být hlavním zdrojem zdravých tuků pro ochucení a vaření, poskytnutí nenasycených mastných kyselin a ne cholesterolu."
Doufáme, že jsme opět vrátili váš zájem o italskou kuchyni.