<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Alternativy másla z přírody

25.5.2022

TipMáslo

 

 

Na klasické máslo jsme se zaměřili v minulém článku. V tom dnešním se zaměříme na jeho rostlinné alternativy. Víte, čím lze nahradit? Samozřejmě něčím zdravým. A na to se podíváme v následujících řádcích.

Mnoho osob se potýká s tak zvanou intolerancí laktózy, a jak sami dobře víte, máslo je vyrobeno z kravského mléka. Tito lidé hledají různé alternativy, aby si nemuseli pochoutku, jakou bezesporu máslo je, odpustit. Přestaňte se uchylovat ke konzumaci nezdravých margarínů se sníženým obsahem laktózy, jde to i zdravěji.

Kakaové máslo

Ano, čtete dobře, kakaové máslo je považováno za zdravou alternativu klasického másla, i když chuťově mají pramálo společného. Kakaové máslo je bohaté na antioxidanty a polyfenoly, které snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. A navíc! Kakaové máslo posiluje imunitní systém, chrání před vznikem infekčních onemocnění a v neposlední řadě se pyšní hojivými účinky. Kakaové máslo se skvěle hodí do sladkých pokrmů, smoothie nápojeů a na pečení.

Kokosové máslo

Kokosové máslo se stává velmi oblíbenou zdravou surovinou používanou nejen v kuchyni. Ale pozor! Nepleťte si jej s kokosovým olejem. Kokosové máslo má totiž výraznější vůni a chuť a obsahuje až 70 % oleje. Navíc, oproti čistému kokosovému oleji, obsahuje vysoké množství bílkovin, vitamínyů a minerálních látek. Kokosové máslo můžete používat všude tam, kde jste zvyklí používat máslo klasické. Navíc se často využívá i v kosmetickém průmyslu pro své hydratační schopnosti.

Bambucké máslo

Většina z vás asi bude znát bambucké máslo z drogerií. Ano, používá se v kosmetickém průmyslu, ale, co jste možná nevěděli, je i skvělou pochoutkou v kuchyni. Bambucké máslo je opravdu jedlé a navíc plné antioxidantů, vitamínyu E a esenciálních mastných kyselin. Ale pozor! Vždy se ujistěte, že kupujete bambucké máslo čisté a nerafinované.

Mandlové máslo

Mandlové máslo je dokonalým zdrojem zdravých tuků a bílkovin. Dále je bohaté na arginin a draslík, který se řadí mezi nedostatkové minerální látky. Navíc mandlové máslo snižuje cholesterol, obsahuje vitamíny E, hořčík a další cenné látky. Mimo jiné si také zamilujete jeho chuť. Je to zkrátka vynikající pochoutka.

Arašídové máslo

Kdo by ho neznal. Arašídové máslo si buď okamžitě zamilujete, nebo jej do smrti nenávidíte. A to díky jeho specifické chuti. Ale věděli jste, že tato, pro někoho pochoutka, obsahuje mnoho cenných látek? Jedná se zejména o vitamíny E, B1, B3, koenzym Q10, kyselinu listovou, hořčík, vápník a v neposlední řadě fosfor. Navíc jeho výroba je neskutečně jednoduchá. Ale o tom více v dalším připravovaném receptu.