Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Bezlepková roláda - dopřejte si sladké potěšení, i když držíte dietu
Trpíte intolerancí lepku? Pak je následující recept na bezlepkovou roládu určen právě vám.
Bezlepková roláda
Dnes si upečeme roládu bez lepku, která je vhodná nejen pro všechny celiaky, ale také pro všechny, kteří rádi mlsají zdravě.
Lepek a jeho účinky na lidsky organismus
Lepek je obilná bílkovina, která se nachází v pšenici, žitu, ovsu a ječmeni. Nemoci způsobené nesnášenlivostí lepku jsou celiakie, Duhringova dermatitida a alergie na lepek. Dříve byla celiakie považována za nemoc, která se může rozvinout pouze v dětském věku. Opak je ale pravdou. Všichni odborníci se nyní shodují, že věk nehraje žádnou roli, neboť nesnášenlivost lepku může propuknout kdykoliv. Jak je ale možné, že je mezi námi tolik osob s intolerancí lepku? Tak na tuto otázku bohužel neexistuje jednoznačná odpověď, ale odborníci se shodují, že velikou roli pravděpodobně hraje dědičnost. Pokud patříte mezi osoby, které trpí nesnášenlivostí lepku, pak se podívejte na následující recept na výbornou bezlepkovou roládu, kterou si zamilujete.
Recept
Ingredience:
- 5 vajec
- 70 g třtinového cukru (třtinový cukr můžete nahradit jakýmkoliv jiným přírodním sladidlem, a to například datlovým sirupem, javorovým sirupem, kokosovým cukrem, třtinovou panelou a podobně)
- 2 lžíce kakaa (15 g)
- 1 kelímek zakysané smetany (200 g)
Postup:
Oddělte žloutky od bílků a žloutky vyšlehejte s cukrem. Do této směsi vmíchejte připravené kakao. Nyní vyšlehejte bílky a vmíchejte do připravené směsi z rozšlehaných žloutků. Takto připravenou směs nalijte na plech a pečte na 180 °C přibližně 10 minut. Po upečení vyklopte těsto z plechu na utěrku, s jejíž pomocí těsto srolujte a nechejte vychladnout. Po vychladnutí těsto pomažte zakysanou smetanou a dejte do lednice vychladit.
Náš tip:
Roládu polijte rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládou a podávejte s nakrájeným ovocem.
Tabulka výživových hodnot:
Energetická hodnota v kJ / kcal |
4063 kJ / 980 kcal |
Bílkoviny |
37 g |
Sacharidy |
84,5 g |
Z toho cukry |
81 g |
Tuky |
49,5 g |
Z toho nasycené mastné kyseliny |
20 g |
Vláknina |
0,9 g |
Sůl |
2 g |
Cholesterol |
1151 mg |