Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Čokoláda je zdravá! Dejte si kostičku.
14.7.2022
Nejez čokoládu, budeš tlustá a není to zdravé! Tuhle větu od své maminky slýchalo mnoho z nás, ale je to pravda? Každá čokoláda nezdravá není. Pojďte se podívat co všechno taková dobrá čokoláda dokáže.
Budoucím šampionem díky čokoládě
Čokoláda a zdravý životní styl? Jistě si říkáte, že to nejde dohromady. Již od svým rodičů jsme zvyklý a naučený mít čokoládu spojenou pouze s obezitou a zkaženými zuby. Není čokoláda, jako čokoláda. Tento článek pojednává hlavně o tmavé čokoládě, která je tělu velmi prospěšná a v našem zdravém jídelníčku by neměla chybět A to je dobře, protože je součástí nejrůznějších druhů sladkostí a patří k nejpopulárnějším na světě.
Víte, odkud kakao pochází? Základem čokolády jsou kvašená, pražená a umletá zrnka tropického kakaového stromu Theobroma cacao.
Čokoláda vděčí za své zdravotní výhody kakau, z kterého je tvořena. Kakao totiž obsahuje tak zvané favonoidy, které jsou zodpovědné za výraznou chuť čokolády, ale hlavně chrání naše tělo před řadou onemocnění jako je například astma, diabetes i některé druhy rakoviny.
Já sama jsem ani netušila, jak moc je čokoláda zdravá. Posiluje naše srdce, zpomaluje ztrátu paměti, pomáhá vyrovnat se se stresovou situací. Jednotlivé nejdůležitější zdravotní výhody čokolády vám popíšu v následujícím článku a jsem si jistá, že veškeré obavy z její konzumace se vám vytratí a pokud ji nejíte, tak určitě začnete. Stejně jako já.
- 1. Posiluje vaše srdce
Výzkumem bylo prokázáno, že konzumací hořké čokolády se snižuje krevní tlak a zlepšuje se průtok krve. Tyto dvě věci jsou pro správnou funkci našeho těla nezbytné. Test probíhal na potápěčích v chladné vodě. Potápěč, který jedl tmavou čokoládu před svým ponorem, zvýšil svůj krevní tok, poté, co se vrátil na hladinu. Naopak u druhého potápěče, který nekonzumoval čokoládu, se krevní tlak snížil.
- 2. Může zpomalit ztrátu paměti
S přibývajícím věkem začínáme být zapomnětlivý. Kakaové flavonoidy dokážou sešlápnout brzdu i Alzheimerově chorobě a omezit časté výpadky paměti pouze na nahodilé.
- 3. Pomáhá bojovat se stresem
Většina z nás se stresovou situací neumí moc dobře pracovat. Uchylujeme se k pití alkoholu, pokud jsme kuřáci, více kouříme…Zkuste tyto nežádoucí produkty vyměnit za tabulku hořké čokolády. Uklidňující efekt se dostaví okamžitě, protože hořká čokoláda reguluje stres a na rozdíl od předchozích produktů vás nebude druhý den bolet hlava, ale vaše tělo pouze získá.
Malá zásoba čokolády ve vašem šuplíku je jako nejlepší první pomoc.
- 4. Hořká čokoláda může snížit i riziko onemocnění cukrovkou
Jednoduše řečeno, cukrovka je onemocnění, při kterém je hladina cukru v krvi špatně regulována. Látky zvané Polyfenoly, které jsou obsažené v čokoládě, pomáhají hladinu cukru v krvi regulovat tím, že zlepšují inzulinovou rezistenci a tím snižují riziko onemocnění cukrovky.
- 5. Blahodárně působí i na vaše nenarozené dítě
No, abyste vyzkoušeli na vlastní kůži, zda tyto studie jsou správné, budete muset otěhotnět. Studie totiž ukázaly, že děti, jejíž matky konzumovaly během těhotenství hořkou čokoládu, se pohybovaly v bříšku více, nežli ostatní. Proto doporučuji, chcete-li mít doma budoucího šampiona, přidejte do misky s ovocem i nastrouhanou hořkou čokoládu.
- 6. Lék na kašel
Máte problémy s průduškami? Můžete mezi své léčivé bylinky na kašel zařadit i tmavou čokoládu. Podle jedné studie bylo zjištěno, že čokoláda uklidňuje kašel téměř tak dobře jako kodein a to díky obsaženému theobrominu. Tato látka potlačuje aktivitu v části mozku zvané nervus vagus.
Maria Belvisi, profesorem farmakologie dýchacích cest v Národním Institutu pro srdce a plice v Londýně, říká: "Na rozdíl od kodeinu zde nejsou žádné vedlejší negativní účinky." Kodein způsobuje u většiny lidí ospalost a zmatenost.
- 7. Hubněte s čokoládou
Představa, že bych zařadila čokoládu do svého dietního jídelníčku se mi zdá nemožná. Když příjde období léta a plavek, první co udělám a patrně nebudu sama, odstraním vše sladké a čokoládové z mého dosahu. Mám pro všechny dobré zprávy. Z tmavou čokoládou se dá hubnout.
Výzkumníci z University of Copenhagen zjistili, že konzumace tmavé čokolády snižuje chuť na sladké, slané a tučné jídlo a hlavně vzbuzuje pocit sytosti.
Bojujete-li s nadváhou nebo se snažíte zhubnout pár kil do plavek a nedokážete se vzdát čokolády, tak ani nemusíte. Stačí si jen ohlídat, že čokoláda je dostatečně tmavá.
Zdravotní výhody hlavně hořké čokolády jsou jistě krásné, ale bohužel musím zmínit také negativní stránku této lahodné pochutiny.
Ne všechny čokolády jsou si rovny. Obsahují rozdílné množství přidaného cukru, mléka, kakaa a toto vše může mít i negativní dopad na vaše zdraví.
- 8. Pozor na akné
Pokud bojujete s akné, raději se vyhněte čokoládě velkým obloukem. Každá čokoláda totiž obsahuje tuky, nejvíce bílá čokoláda, a ty nepůsobí na problematickou pleť příznivě a situaci dokážou výrazně zhoršit.
- 9. Může způsobit i nervozitu
Čokolády s větším obsahem cukru dodávají vašemu tělu rychlou energetickou podporu. Ale pokud budete jíst čokoládu ve velkém množstvím, kromě energie se můžou dostavit i negativní účinky v podobě dehydratace, průjmu, úzkosti, podrážděnosti a nervozity.
U čokolády platí jedno pravidlo. Čím je tmavší, tím obsahuje více kakaa a je zdravější. Pokud si chcete být opravdu jistí, že čokoláda je opravdu čokoláda a není to jen klam pro vaše chuťové buňky, zkontrolujte obsah kakaa, který by měl mít nejméně 70%.
Tabulka hodnot ve 100g čokolády/mg/g
Složka |
Průměrný obsah g/100g |
Prvek |
Průměrný obsah mg/100g |
vitamíny |
Průměrný obsah mg/100g |
Voda |
0,2 |
Na |
50 |
C |
<0,1 |
Bílkoviny |
4,1 |
K |
390 |
D |
<0,1 |
Tuky |
37,6 |
Ca |
130 |
E |
0 |
Cukry |
57,1 |
Mg |
85 |
B6 |
0,1 |
Dusík |
0,66 |
P |
180 |
B12 |
<0,1 |
Vláknina |
<0,1 |
Fe |
2,2 |
Karoten |
<0,1 |
Mastné kyseliny |
<0,1 |
Cu |
0,48 |
Thiamin |
0,03 |
Cholesterol |
2 |
Zn |
1,0 |
Riboflavin |
0,1 |
Se |
<0,1 |
I |
0 |
Niacin |
0,5 |
Energie |
2375 |
Mn |
1,1 |
Cl |
60 |
Co vlastně čokoláda obsahuje
- Tuk – tuku v čokoládě se nemusíte obávat. Kakaové máslo (tuk) obsažené v kakaových bobech patří mezi zdravé tuky, které nejsou škodlivé pro náš organismus.
Ve 100g 72% hořké čokolády je obsaženo 41g tuku, z toho 7g nasycených tuků (v játrech se mění na kyselinu olejovou) a 34g nenasycených tuků.
- Minerální látky
Hořká čokoláda je bohatá na minerální látky. 100g hořké čokolády obsahuje: 20% železa, 27% draslíku, 33%hořčíku, 30% fosforu, 13%vápníku a 25%mědi.
- Bohatý zdroj antioxidantů
Antioxidanty jsou pro lidský organismus nezbytné. Ničí volné radikály, které způsobují předčasné stárnutí a rozpad buněk. Snižuje riziko infarktu myokardu, rakoviny…
- Fluor
Nad touto informací, která je vědecky potvrzena asi budete kroutit hlavou. Čokoláda díky obsahu fluoru může našim zubům prospívat a kakaové máslo vytváří ochranný štít na našem chrupu, který pak lépe odolává působením bakterií.
- Fenyletylamin, afrodiziakum
Tato látka je velmi podobná účinkům amfetaminu. Zlepšuje naši pozornost, aktivitu, bojuje s depresí.
Aztécký vládce Montezuma prý vypil až 50 zlatých číší čokolády denně, aby zlepšil své sexuální schopnosti a Casanova údajně užíval čokoládu jako afrodiziakum.
Věděli jste, že za čokoládu vděčíme původním obyvatelům střední Ameriky? Již Mayové a Aztékové připravovali kakaové placky a nápoje. Do Evropy je přivezl poprvé Fernando Cortéz v 16. století, který ji ochutnal u aztéckého krále.