Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Cuketový chléb
Jak nejlépe zpracovat cukety ze zahrádky? Pojďte si s námi upéct zdravý a chutný cuketový chlebík.
Co budeme potřebovat:
- 1 ½ hrnku nakrájené cukety
- ¼ hrnku oleje (můžeme použít hroznový, slunečnicový nebo zeleninový)
- ½ hrnku neslazeného jablečného pyré
- ¾ hrnku třtinového cukru
- 2 vejce
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 2 ¼ hrnku hladké mouky (může být i polohrubá)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- ¾ lžičky soli
- 1 lžíce skořice
Předehřejeme troubu na 170 °C a vymažeme formu na chléb. Do menší mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici a důkladně promícháme. Do další mísy, která by měla být větší, nalijeme olej, jablečné pyré, přidáme cukr, vejce a vanilku a prošleháme. Abyste si ušetřili čas a námahu, můžete použít jednoho z našich kuchyňských robotů G21.
Obsah z malé mísy nasypeme do velké a proměníme ingredience v lepivé těsto. Poté přidáme cuketu a opět mícháme, dokud se se zbytkem přísad nespojí. Těsto vlijeme do chlebové formy a jeho vršek posypeme třtinovým cukrem. Pečeme přibližně 60 až 65 minut. Hotový chléb poznáme pomocí špejle, kterou zapíchneme do těsta. Jakmile ji vytáhneme čistou, cuketový chleba je hotový.
Doporučení: Před nakrájením necháme chléb vychladit. V pokojové teplotě uchováváme 2 dny a v lednici nám vydrží cca 1 týden.
Přejeme vám dobrou chuť!