<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Dobroty na ohni

min.

 

 

Jak jsme slíbili v minulém článku, přinášíme vám několik receptů na dobroty, které se dají připravit na ohni. Neumíte si představit oheň bez špekáčků, topinek nebo rozteklého opečeného sýra? Na ohni si ale kromě klasiky můžete připravit spoustu jiných, zajímavých, jídel. Pojďte do toho s námi. 

Kuřecí kotlík s fazolemi

Ingredience:

  • 0,5 kg kuřecího masa (prsní nebo stehenní řízky)
  • 500 g uvařených červených fazolí
  • 30 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 10 plátků sušených rajčat
  • 200 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • Špaldová mouka
  • Čerstvé bylinky dle chuti
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Na ohni rozpalte olej v kotlíku. Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Maso očistěte a nakrájejte na kostky. Cibuli s masem vložte do kotlíku a smažte. Poté přidejte nasekaná sušená rajčata a fazole. Chvíli smažte a poté přilijte vývar. Vařte přibližně 20 minut a poté zahustěte špaldovou moukou. Dle chuti osolte, opepřete a přidejte nasekané bylinky. Podávejte s plátky opečeného žitného chleba.

Trdelník na ohni

Ingredience:

  • 0,5 kg hladké špaldové mouky
  • 200 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 vajíčka
  • Mleté oříšky
  • Skořice

Postup:

Nejprve si v misce připravte kvásek z mléka a droždí, který nechejte alespoň 15 minut odpočinout. Poté přidejte mouku a vajíčka. Důkladně promíchejte tak, aby vám vzniklo hladké těsto. Těsto vyválejte a nakrájejte na proužky, které omotejte kolem klacku. Opékejte na ohni. Po upečení trdelníky vyválejte ve směsi skořice, cukru a mletých oříšků.

Pstruh v alobalu

Ingredience:

  • Vykuchaný pstruh
  • Čerstvé bylinky
  • Sůl
  • Pepř
  • Máslo
  • Citrón

Postup:

Pstruha očistěte a osolte nejen na povrchu, ale také uvnitř. Připravte si marinádu z rozpuštěného másla, citrónové šťávy, nasekaných bylinek, soli a pepře. Pstruha vložte do alobalu a polijte důkladně touto marinádou. Poté jej zabalte alespoň do dvou vrstev alobalu a vložte do ohně. Pečte asi 20-25 minut. Pstruha podávejte s pečivem nebo pečenými brambory.

Kuře na ohni

Ingredience:

  • 1 celé kuře
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce medu
  • Olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Koření dle chuti

Postup:

Nejprve si připravte marinádu z oleje, prolisovaného česneku, medu, soli, pepře a koření. Kuře důkladně potřete marinádou a nechejte alespoň 24 hodin v lednici uležet. Kuře napíchněte na jehlu a opékejte nad ohněm. Kuře během opékání potírejte zbylou marinádou. Opékejte nad doutnajícím ohněm asi 1,5 až 2 hodiny. Kuře podávejte se zeleninovým salátem nebo pečivem.