Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Dobroty na ohni
Jak jsme slíbili v minulém článku, přinášíme vám několik receptů na dobroty, které se dají připravit na ohni. Neumíte si představit oheň bez špekáčků, topinek nebo rozteklého opečeného sýra? Na ohni si ale kromě klasiky můžete připravit spoustu jiných, zajímavých, jídel. Pojďte do toho s námi.
Kuřecí kotlík s fazolemi
Ingredience:
- 0,5 kg kuřecího masa (prsní nebo stehenní řízky)
- 500 g uvařených červených fazolí
- 30 ml olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 cibule
- 10 plátků sušených rajčat
- 200 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- Špaldová mouka
- Čerstvé bylinky dle chuti
- Sůl
- Pepř
Postup:
Na ohni rozpalte olej v kotlíku. Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Maso očistěte a nakrájejte na kostky. Cibuli s masem vložte do kotlíku a smažte. Poté přidejte nasekaná sušená rajčata a fazole. Chvíli smažte a poté přilijte vývar. Vařte přibližně 20 minut a poté zahustěte špaldovou moukou. Dle chuti osolte, opepřete a přidejte nasekané bylinky. Podávejte s plátky opečeného žitného chleba.
Trdelník na ohni
Ingredience:
- 0,5 kg hladké špaldové mouky
- 200 ml mléka
- 20 g droždí
- 3 lžíce třtinového cukru
- 2 vajíčka
- Mleté oříšky
- Skořice
Postup:
Nejprve si v misce připravte kvásek z mléka a droždí, který nechejte alespoň 15 minut odpočinout. Poté přidejte mouku a vajíčka. Důkladně promíchejte tak, aby vám vzniklo hladké těsto. Těsto vyválejte a nakrájejte na proužky, které omotejte kolem klacku. Opékejte na ohni. Po upečení trdelníky vyválejte ve směsi skořice, cukru a mletých oříšků.
Pstruh v alobalu
Ingredience:
- Vykuchaný pstruh
- Čerstvé bylinky
- Sůl
- Pepř
- Máslo
- Citrón
Postup:
Pstruha očistěte a osolte nejen na povrchu, ale také uvnitř. Připravte si marinádu z rozpuštěného másla, citrónové šťávy, nasekaných bylinek, soli a pepře. Pstruha vložte do alobalu a polijte důkladně touto marinádou. Poté jej zabalte alespoň do dvou vrstev alobalu a vložte do ohně. Pečte asi 20-25 minut. Pstruha podávejte s pečivem nebo pečenými brambory.
Kuře na ohni
Ingredience:
- 1 celé kuře
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce medu
- Olej
- Sůl
- Pepř
- Koření dle chuti
Postup:
Nejprve si připravte marinádu z oleje, prolisovaného česneku, medu, soli, pepře a koření. Kuře důkladně potřete marinádou a nechejte alespoň 24 hodin v lednici uležet. Kuře napíchněte na jehlu a opékejte nad ohněm. Kuře během opékání potírejte zbylou marinádou. Opékejte nad doutnajícím ohněm asi 1,5 až 2 hodiny. Kuře podávejte se zeleninovým salátem nebo pečivem.