Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Grilované dobroty nejen pro vegetariány
Jde to i bez masa! Věřte, že stačí správně nakombinovat suroviny, a i vegetariáni si na vaší grilovací party pochutnají. A co víc, vsadíme se s vámi, že se k nim příště rádi připojíte!
Zeleninové špízy
Ingredience:
- 1 větší cuketa
- 1 šalotka
- 250 g tofu
- Cherry rajčátka
- 5 žampionů
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- Sůl
- Pepř
Postup:
Cuketu umyjte a nakrájejte na větší kostky. Cibuli nakrájejte na měsíčky. Žampiony umyjte, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Tofu nakrájejte na kostky. Z olivového oleje, citronové šťávy, prolisovaného česneku, soli a pepře si připravte marinádu, kterou použijte na připravenou zeleninu. Nechejte alespoň 1 hodinu marinovat a poté jednotlivé ingredience napichujte na špejle. Špízy grilujte přibližně 5 minut. Během grilování špízy otáčejte a potírejte marinádou. Podávejte s rozpečeným celozrnným pečivem.
Grilovaný lilek se sýrem halloumi
Ingredience:
- 1 větší lilek
- 50 g sušených rajčat
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 150 g sýru halloumi (můžete použít jakýkoliv jiný sýr dle chuti)
- Čerstvé bylinky
- Sůl
- Pepř
Postup:
Z oleje, prolisovaného česneku, soli, pepře, nasekaných sušených rajčat a nasekaných čerstvých bylinek si připravte marinádu. Lilek umyjte a nakrájejte na kolečka, která z obou stran potřete marinádou. Sýr nakrájejte na tenké plátky. Na rozpáleném grilu ogrilujte kolečka lilku z obou stran. Před podáváním na lilek položte plátek sýra, který nechejte roztéct.
Grilované ovoce
Ingredience:
- 2 hrušky
- 2 jablka
- ½ čerstvého ananasu
- Ocet balsamico
- Vanilková zmrzlina
Postup:
Hrušky a jablka zbavte jádřince a nakrájejte na plátky. Ananas očistěte a nakrájejte na plátky. Balsamicový ocet nalijte do hrnce a svařte na hustý sirup. Plátky ovoce položte na rozpálený gril a grilujte z obou stran. Teplé ovoce přendejte na talíř, přelijte balsamicovou redukcí a přidejte vanilkovou zmrzlinu.
Pikantní grilované houby
Ingredience:
- 400 g směsi hub – žampiony, hlíva, hřiby
- 3 stroužky česneku
- 1 malá chilli paprička
- 4 lžíce olivového oleje
- Čerstvé bylinky
- Sůl
- Pepř
Postup:
Houby očistěte, zbavte nožiček a větší kousky přepulte. Chilli papričku nasekejte a smíchejte s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, nasekanými bylinkami, solí a pepřem. Marinádou potřete houby, které položte na rozpálený gril. Grilujte přibližně 5 minut. Podávejte s celozrnným pečivem nebo zeleninovým salátkem.
Grilovaná kukuřice
Ingredience:
- 3 kukuřice
- 3 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- Čerstvé bylinky dle chuti
- Sůl
Postup:
Kukuřice očistě a povařte 20 minut v osolené vodě. Kukuřice položte na rozpálený gril a grilujte přibližně 10 minut. V průběhu grilování kukuřice otáčejte. Z másla, prolisovaného česneku, nasekaných čerstvých bylinek a soli připravte bylinkové máslo, kterým kukuřice před podáváním potřete.