Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Hospodaříme beze zbytků aneb jak využít odpad z odšťavňování
Taky je vám líto vyhazovat něco, v čem je spousta vlákniny a zdravých látek? Řeč je o drti z ovoce a zeleniny, která nám zbude po odšťavňování. Jak ji využít?
Zeleninový bujón
- 500 g odšťavněné zeleninové drti
- 2 l vody
- špetku soli a pepře, olivový olej
V hrnci rozehřejte olej, poté přidejte odšťavněnou zeleninovou drť a orestujte ji. Následně ji podlijte vodou, přidejte bylinky a koření a nechejte cca 30 minut vařit (čím déle vaříte, tím je vývar silnější).
Zelenina do polévek a omáček
Odšťavněnou drť z petržele, mrkve, celeru, rajčai či papriky buď začerstva přidejte do základu polévky nebo omáčky, nebo pokud ji nestihnete hned použít, nasušte ji “na někdy”.
Drť jednoduše rozložte na sušící pláty sušičky potravin a sušte na 55-60 stupňů Celsia 2 – 4 hodiny.
Odšťavněná zeleninová drť obohatí také pomazánky, bramborové placky nebo karbanátky.
Sušenky a tyčinky
Odšťavněnou drť z mrkve nebo jablka použijte jako základ pro zdravé a výborné sušenky. K drti přidejte trochu medu pro doslazení a citronové šťávy pro zvýraznění chuti (a taky proti zhnědnutí jablek). Opatrně přisypte celozrnnou mouku se špetkou prášku do pečiva a vzniklo hmotu rozetřete na sušící plát v sušičce potravin.
Obměnit je můžete také přidáním ovesných vloček místo mouky, namletých oříšků, kakaa a rozmačkaného banánu. Když začne hmota na plátu tvrdnout, nakrájejte ji na tyčinky a dosušte.
Ovocnou odšťavněnou drť zapečte do buchet
Při zpracovávání kynutého těsta na vdolky, “Honzovky” nebo koláče do něj přidejte ovocnou odšťavněnou drť. Těsto tak obohatíte o vlákninu. Jablečnou, hruškovou, ale klidně i mrkvovou odšťavněnou drť můžete také přidat do tvarohových krémů nebo marmeládových náplní.