Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Hummus - domácí výroba krok za krokem včetně těch nepovedených
Dnes najdeme hummus v mnoha restauracích a je čím dál tím více vyhledávaný pro svou nezaměnitelnou chuť. Můžete si ho koupit i v kdejakém supermarketu, ale ten v restauraci je vždy lepší. Jak to dělají? A jak si dát ten pravý výborný hummus v pohodlí domova.
Hummus – domácí výroba
Příprava hummusu je poměrně jednoduchá věc. Namočíte cizrnu, uvaříte jí, rozmixujete a dochutíte. V podstatě na tom není co zkazit.
Pokud chce dnes člověk jíst zdravě a zároveň být IN, tak to musí také stůj co stůj vyzkoušet. S touto myšlenkou jsem k věci přistupovala já.
Koupila jsem si jak jinak než BIO cizrnu, sehnala jsem si nezbytnou pastu Tahini a pustila se do vaření. Jelikož mám už hojné zkušenosti s namáčením čočky a hrachu, postupovala jsem naprosto stejně i u cizrny. 24 hodin jsem cizrnu namáčela, cizrna dvakrát zvětšila svůj objem, ale pořád mi připadala hodně tvrdá. Jelikož nejsem troškař, řekla jsem si, že den je málo a že dva dny jsou lepší a nechala jsem cizrnu v teplém pokoji další den. Další den jsem na cizrnu zapomněla. Jaj, to byl smrádeček.
Můj první postřeh z tvorby hummusu zní: „Zkvašená cizrna smrdí ještě hůř než zkvašený hrách.“
Jelikož jsem ale od přírody povaha dobrodružná, nevzdala jsem to a koupila jsem novou BIO cizrnu. Pokus číslo dva. Tentokrát jsem byla s namáčením obezřetnější. Druhý den jsem přišla k cizrně, když byla tak akorát nacucaná a vhodila jí do hrnce. Uvařila jsem jí podle receptu a chystala se na pěkné mixování. Na cizrnu jsem vyrazila se svým letitým mixérem ponorňáčkem. Takže mixuju, mixuju, mám víc cizrny na stěnách hrnce než na dně a je to spíš taková kejdička než hladká směs. Ve své mladické nerozvážnosti jsem si pomyslela, že to bude nejspíš dobře a že to Tahini spraví. Oh, jak jsem se mýlila. Takže jsem smíchala svou puckatou kejdu a Tahini. Věřte mi, nebylo to ono. Přidala jsem olej, abych konzistenci zjemnila, nic nepomohlo. Přesto jsem dala svůj výtvor do lednice a nechala odstát. A víte, jak to dopadlo? Byl to humus! Ne s lahodnými dvěma m, ale s jedním pěkně velkým nechutným m.
Ale já jsem od přírody povaha dobrodružná, takže přece bych to nevzdala. Pokus číslo tři. Koupila jsem další pytlík BIO cizrny. Namáčela jsem, vařila a mixovala. Můj ponorný mixér mě znovu zklamal. Moje cizrna byla samá voda a v ní hrudky. Znovu jsem dochutila podle receptu, dle přesvědčení, že jsem minule musela něco udělat špatně. Chuť nebyla úplně špatná, ale že by si někdo takovou pochoutku chtěl dát znovu, to asi těžko. Manželovi jsem to s hanbou ani nenabídla. Začínala jsem pomalu tušit, že chyba bude na straně mého stařičkého ponorného mixéru.
Jelikož jsem ale povaha dobrodružná, ani tentokrát jsem to nevzdala. Půjčila jsem si od kamarádky na zkoušku její stolní mixér, na který nedá dopustit. Pokus číslo čtyři. Koupila jsem další nový balíček BIO cizrny. Tahini pomalu začíná docházet. Takže klasický postup. Namáčím, vařím, mixuju. No ne, víc už mixovat nemusím. Cizrna je nebesky hladká. Cucá do sebe Tahini jako by nic a už v polotovaru se rozplývá na jazyku.
Takže můj druhý postřeh z hummusu: „Je to o konzistenci!“
Hummus jsme s manželem snědli. Tahini sice došlo, ale jelikož jsem povaha dobrodružná, hned po prvním úspěchu jsem koupila novou láhev, novou cizrnu a podávala hummus o víkendu přátelům. S mým pokusem číslo pět jsem samozřejmě sklidila povznášející chválu.
A pak jsem musela mixér vrátit. Věřte mi, rozloučení bylo velice smutné. Moje nová láhev Tahini ve špajzce osiřela. Nebojte, nesmutnila jsem po něm dlouho. Potom, co jsem musela mixér vrátit, mě moje touha po něm spalovala každým dnem až do nedávna. Nakonec jsem své touze podlehla a mixér si koupila. Teď dělám nejen božský hummus, ale také oříškové máslo a těším na celou novou oblast otevřených možností.
Recept na božský hummus:
- 150 g suché cizrny
- 4 stroužky česneku
- 0,5 dcl olivového oleje
- 1 citron
- sůl
- římský kmín drcený
- 80 g sezamové pasty tahini
Namočenou cizrnu vaříme cca 1 hodinu ve vodě, ve které jsme jí namáčeli, vodu mírně osolíme. Vaříme tak dlouho, až změkne jako máslo, poté ji scedíme a necháme vychladit - zvlášť cizrnu, zvlášť vývar.
Uvařenou cizrnu rozmixujeme ve stolním mixéru společně s česnekem, citronem, 1 dcl vychlazeného vývaru, římským kmínem a solí na jemnou pastu.
Nakonec přidáme sezamovou pastu Tahini a při servírování jemně zakápne olivovým olejem.
1 porce (50g):
Energie: 300 kJ
Kalorie: 71,7 kcal