Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Hurá na prázdniny! Oslavte konec školního roku s našimi dobrotami.
Konec školního roku je tu a my jsme si pro vás připravili několik receptů, které perfektně doplní vaši rodinnou oslavu. Je libo něco slaného nebo si vaše chuťové buňky žádají nějakou sladkost? Ať tak nebo tak, vše naleznete v následujících receptech.
Polentové hranolky
Ingredience:
- 150 g polenty
- 500 ml vody
- 1 lžička chia semínek
- 1 lžička sezamových semínek
- Himalájská sůl hrubozrnná
- Strouhaný sýr dle chuti
Postup:
Vodu přiveďte k varu a přisypejte polentu. Míchejte do zhoustnutí. Nakonec přidejte semínka a sůl. Kaši nechejte vychladnout. Ztuhlou polentu rozválejte a nakrájejte na hranolky. Předehřejte si troubu na 180 °C a pečte na vymazaném plechu přibližně 25 až 30 minut do zlatova. Hranolky podávejte teplé s domácím kečupem.
Domácí tvarohové nanuky
Ingredience:
- 200 g tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- 100 g třtinového cukru nebo jiného přírodního sladidla
- 1 tabulka čokolády s obsahem kakaa minimálně 80 %
Postup:
Do mísy vložte tvaroh, zakysanou smetanu a cukr. Důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Mezitím si rozehřejte čokoládu, kterou jemně vmíchejte do ½ připravené směsi z tvarohu a zakysané smetany. Připravte si tvořítka na nanuky, které plňte vrstvami světlé a tmavé směsi. Nanuky nechejte alespoň 2 hodiny v mrazáku ztuhnout.
Ovocná šťáva ze zahrádky
Ingredience:
- 1 kg drobného sezonního ovoce ze zahrádky (jahody, rybíz, maliny, ostružiny)
- Datlový sirup
Postup:
Připravte si odšťavňovač, do kterého postupně vkládejte ovoce ke zpracování. Výslednou šťávu oslaďte dle chuti datlovým sirupem. Šťávu podávejte ledově vychlazenou s kostami ledu.
Zeleninové chipsy
Ingredience:
- 1 celer
- 1 červená řepa
- Himalájská sůl hrubozrnná
Postup:
Zeleninu důkladně očistěte a nakrájejte na tenké plátky, které vyskádejte na sušící plata do sušičky. Nastavte teplotu na 50 °C a sušte přibližně 4 - 6 hodin. V průběhu sušení zeleninu několikrát zkontrolujte. Po vytažení ze sušičky zeleninu jemně osolte.
Listové košíčky s ovocem
Ingredience:
- 1 listové těsto
- 1 tvaroh
- 1 vanilkový pudink
- 0,5 l mléka
- 50 ml datlového sirupu
- Sezonní ovoce dle chuti (jahody, maliny, jablka, borůvky a podobně)
Postup:
Listové těsto vyválejte a pomocí hrnečku z něj vykrojte kolečka. Dle postupu na sáčku si připravte vanilkový pudink. Připravte si formu na muffiny, do které vložte vykrojená kolečka. Do každého kolečka nalijte do ½ pudink. Předehřejte si troubu na 180 °C a pečte přibližně 25 minut. Mezitím si do misky vložte tvaroh, který důkladně smíchejte s datlovým sirupem. Upečené košíčky vyndejte z trouby, do každého dejte lžíci tvarohu a ozdobte připraveným ovocem. Dle chuti můžete košíčky dozdobit nasekanými ořechy nebo kakaovými boby.
Chlebíčkové lodičky
Ingredience:
- 1 celozrnná veka
- 20 plátku šunky s obsahem masa minimálně 90 %
- 20 plátků goudy
- 2 rajčata
- 1 salátová okurka
- Tvaroh
- Čerstvá pažitka
- 2 stroužky česneku
- Sůl
- Párátka
Postup:
Do misky vložte tvaroh, přidejte prolisovaný česnek, nasekanou čerstvou pažitku a špetku soli. Důkladně promíchejte a nechejte odpočinout v lednici alespoň 1 hodinu. Plátky veky mažte připravenou pomazánkou, poklaďte plátky sýra, rajčete a okurky. Šunku přehněte napůl a pomocí párátka vytvořte plachtu, kterou zapíchněte do veky.
Mléčný shake
Ingredience:
- 1,5 l mléka
- Jahodová zmrzlina
- 200 g jahod
- 5 lžic třtinového cukru
Postup:
Všechny ingredience včetně zmrzliny vložte do stolního mixéru a důkladně rozmixujte do hladka. Podávejte ihned po rozmixování. Pro obměnu chuti můžete použít borůvky a vanilkovou zmrzlinu nebo pomeranče a čokoládovou zmrzlinu.
Ovocná bowle
Ingredience:
- 1 meloun
- 200 g jahod
- 150 g borůvek
- 2 jablka
- 2 hrušky
- 150 g malin
- Dětský šampus
Postup:
Meloun seřízněte a vydlabejte. Do vydlabaného melounu vložte nakrájené jahody, borůvky, nakrájená jablka a hrušky. Přidejte nakrájený vnitřek melounu a zalijte dětským šampusem. Podávejte vychlazené.
Dětské mini pizzy
Ingredience:
- 300 g špaldové mouky
- ½ lžičky sušeného droždí
- 200 ml vody
- ½ lžičky himalájské soli
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 čerstvá rajčata
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce kečupu
- 200 g šunky s obsahem masa minimálně 90 %
- 200 g goudy
Postup:
Do mísy vložte mouku, ve které udělejte důlek. Do důlku nalijte trochu vlažné vody a přidejte droždí se solí. Nechejte vzejít kvásek a poté vypracujte hladké těsto, které nechejte odpočinout na teplém místě alespoň 1 hodinu. Těsto rozdělte na malé kousky a tvarujte kuličky. Na pánvi si rozehřejte olivový olej, na který přidejte nakrájená čerstvá rajčata, prolisovaný česnek a kečup. Restujte do změknutí rajčat. Můžete přidat trochu sušeného nebo čerstvého oregana. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. Z kuliček těsta vytvarujte placičky, které potřete směsí z rajčat, poklaďte šunkou a posypejte nastrouhanou goudou. Pečte přibližně 20 až 25 minut.