Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Jak si vyrobit domácí sójové mléko?
Na skvělý recept na sójové mléko nás upozornila paní Beata H., které tímto moc děkujeme. Hned jsme jej vyzkoušli a je skutečně skvělý, takže opravdu doporučujeme.
Připravte si:
-
500 g sojové boby
-
voda na namočení a odšťavňováni dle potřeby
Postup:
Na noc namočte sójové boby. Ráno je propláchnete. Výpusť odšťavňovače (kudy vytéká šťáva) uzavřete. Do odšťavňovače nasypte asi hrnek bobů, zalejte čistou vodou, aby byly ponořené a zapnete odšťavňovač. Když vyjde většina drti, otevřete otvor, kterým vytéká mléko. Takto postupujte, dokud nespotřebujete všechny boby. Mléko přes cedník nalejte do hrnce, ve kterém mléko 20-30 min vařte na mírném plameni. Uvařené mléko můžete jako paní Beata ochutit špetkou soli a trochou třtinového cukru. Nechte vychladnout a skladujte v chladu.
„500 g bobů vám vystačí na 3 litry mléka. „Odšťavňování“ tohoto množství trvá 10-15 min. Okaru (drť) používám na karbanátky. Jsem ráda za tento způsob, protože rychle mám udělané větší množství mléka a nemusím nic vymačkávat přes plátno. Asi takto půjde udělat i mandlové, ořechové, ale musí být vše namočené.“ – říká paní Beáta.
Máte i vy svůj oblíbený recept na domácí mléko, nebo jiný skvělý recept s kterým byste se chtěli podělit? Napište nám, těšíme se na vaše tipy a rady :-)