<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
Další
Vyberte si témata, která Vás baví
ComfortArašídové másloCvičeníReceptRozhovorSous-videZajímavostAkceDIY kosmetikaZázvorDýněFritováníInovationFritézaNutriční rádceTěstovinyOstatníBeECOBez lepkuBylinkyCereálieCo se dějeCukrovíDárekDětiDetoxDětská jídlaDezertDietaDrůbežEkologieGrilováníHlavní jídloHoubyHovězíHrnce a pánveHubnutíImunitaJak vybratJiné produkty G21Kuchyňské nožeKuchyňský robotLifestyleLuštěninyMásloMasoMixérMixéryMixováníMlékoMoukaNápojeNovinkaOdšťavňovačeOdšťavňováníOřechyOvocePečeníPolévkaPomazánkaPorovnáníPosilováníPřílohaRAWRecenzeRybaRýžeSemínkaSladké jídloSlevaSmoothieSnídaněSoutěžSportovní výživaSuperpotravinaSušeníSušičky potravinSvačinaŠťávaTestováníTipUdržitelnostVakuováníVánoceVeganstvíVegenastvíVegetariánstvíVejceVelikonoceVepřovéVitamínyZdravá výživaZdravíZeleninaZmrzlina
Zobrazit
- Kategorie
- Výrobci
Jak usušit úrodu ze zahrádky
Sklidili jste letos velké množství ovoce a zeleniny? Připravujete z nich saláty, vaříte oblíbená jídla, ale úrody neubývá? Máme pro vás tip, jak je usušit a uchovat pro pozdější použití.
Veškeré potraviny krájíme na tenké plátky o šířce 3 – 4 mm.
Délka a čas sušení v sušičce:
- Ovoce: po dobu 6 – 12 hodin na 55 – 65 °C
- Zelenina: po dobu 8 – 12 hodin na 57 – 63 °C
- Houby: po dobu 4 – 10 hodin na 40 – 48 °C
- Bylinky: po dobu 2 – 4 hodin na 40 – 48 °C
- Květiny: sušení na 40 °C může trvat i den
- Maso: po dobu 4 – 12 hodin na 68 – 74 °C
Sušení konkrétních potravin:
- Mrkev: po dobu 6 – 10 hodin na 50 – 60 °C, před sušením je třeba lehce povařit
- Okurka: po dobu 4 – 8 hodin na 50 – 55 °C
- Lilek: po dobu 4 – 8 hodin na 50 – 55 °C
- Dýně: po dobu 7 – 11 hodin na 50 – 55 °C
- Růžičková kapusta: po dobu 7 – 11 hodin na 50 – 55 °C, nekrájíme na plátky, ale na půlky
- Cuketa: po dobu 7 – 11 hodin na 50 –55 °C
- Cibule: po dobu 4 – 8 hodin na 60 – 65 °C, nakrájíme na plátky nebo nasekáme
- Paprika: po dobu 4 – 8 hodin na 50 – 60 °C, před sušením očistíme od semínek
- Hrušky: po dobu 8 – 15 hodin na 50 – 60 °C
- Jablka: po dobu 6 – 8 hodin na 50 – 60 °C
Díky sušení si pochutnáte na svém oblíbeném ovoci, zelenině a bylinkách dokonce i v zimních měsících. Sušenou zeleninu a houby použijete například během vaření polévek a omáček, z bylinek si připravíte zdravý čaj, ovoce poslouží jako sladký pamlsek a z masa získáte spoustu živin.