<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Jak usušit úrodu ze zahrádky

Sklidili jste letos velké množství ovoce a zeleniny? Připravujete z nich saláty, vaříte oblíbená jídla, ale úrody neubývá? Máme pro vás tip, jak je usušit a uchovat pro pozdější použití.

Veškeré potraviny krájíme na tenké plátky o šířce 3 – 4 mm.

 

Délka a čas sušení v sušičce:

  • Ovoce: po dobu 6 – 12 hodin na 55 – 65 °C
  • Zelenina: po dobu 8 – 12 hodin na 57 – 63 °C
  • Houby: po dobu 4 – 10 hodin na 40 – 48 °C
  • Bylinky: po dobu 2 – 4 hodin na 40 – 48 °C
  • Květiny: sušení na 40 °C může trvat i den
  • Maso: po dobu 4 – 12 hodin na 68 – 74 °C

 

Sušení konkrétních potravin:

  • Mrkev: po dobu 6 – 10 hodin na 50 – 60 °C, před sušením je třeba lehce povařit
  • Okurka: po dobu 4 – 8 hodin na 50 – 55 °C
  • Lilek: po dobu 4 – 8 hodin na 50 – 55 °C
  • Dýně: po dobu 7 – 11 hodin na 50 – 55 °C
  • Růžičková kapusta: po dobu 7 – 11 hodin na 50 – 55 °C, nekrájíme na plátky, ale na půlky
  • Cuketa: po dobu 7 – 11 hodin na 50 –55 °C
  • Cibule: po dobu 4 – 8 hodin na 60 – 65 °C, nakrájíme na plátky nebo nasekáme
  • Paprika: po dobu 4 – 8 hodin na 50 – 60 °C, před sušením očistíme od semínek
  • Hrušky: po dobu 8 – 15 hodin na 50 – 60 °C
  • Jablka: po dobu 6 – 8 hodin na 50 – 60 °C

 

Díky sušení si pochutnáte na svém oblíbeném ovoci, zelenině a bylinkách dokonce i v zimních měsících. Sušenou zeleninu a houby použijete například během vaření polévek a omáček, z bylinek si připravíte zdravý čaj, ovoce poslouží jako sladký pamlsek a z masa získáte spoustu živin.