Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Krémová houbová polévka
Nic nezasytí tak, jako velká miska krémové houbové polévky.
Suroviny
-
50 g sušených hub
-
máslo
-
1/2 hrnku mleté šalotky
-
3 prolisované stroužky česneku
-
1/2 hrnku mouky
-
1/3 hrnku suchého sherry
-
pepř
-
4 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
-
1 lžička provensálských bylinek
-
1/2 lžičky sušeného tymiánu
-
2 bobkové listy
-
1 lžička soli a více podle chuti
-
1/2 hrnky husté smetany
-
1/4 hrnku jemně nasekané petrželky
-
1/4 šálku nakrájené pažitky
Postup
-
Sušené houby namočte do vody a nechte 30 minut máčet.
-
Po 30 minutách sceďte houby a ponechte si alespoň jeden šálek houbové tekutiny.
-
Zahřejte 3 lžíce másla v pánvi na středně mírném ohni. Smažte šalotku, dokud nezměkne, přidejte česnek a ještě minutu restujte.
-
Přidejte houby a 10 minut vařte.
-
Poté nalijte do hrnce 1/3 šálku suchého sherry.
-
Do hrnce vložte zbývající 3 lžíce másla a míchejte, dokud se nerozpustí. Přisypte mouku a míchejte, dokud nejsou všechny houby dobře obalené, čímž vznikne jíška. Vařte 2 až 3 minuty.
-
Vlijte jeden šálek odložené vody z hub a promíchávejte, dokud se mouka nerozpustí ve vodě a nezůstanou žádné hrudky. Nezapomeňte přidat kuřecí vývar. Míchejte, dokud se dobře nezapracuje.
-
Okořeňte provensálskými bylinkami, sušeným tymiánem, bobkovými listy a solí.
-
Přikryjte a vařte 20 minut.
-
Poté odstraňte bobkové listy a vmíchejte 1/2 šálku husté smetany ke šlehání. Dochuťte černým pepřem a solí podle chuti.