Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Křupavá svatomartinská husa
30.8.2021
Husa, knedlík, zelí, dobré pití,… To vše patří k svatomartinským hodům. Jak si připravit křupavou svatomartinskou husu z pohodlí domova? Na to se pojďme podívat společně.
Ingredience:
- 1 husa
- 2 jablka
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 1 lžíce medu
- Kmín
- Sůl
- Pepř
Postup:
Husu důkladně umyjte a zvenku i zevnitř osolte, opepřete a nakmínujte. Nechejte v lednici asi 2 hodiny uležet. Mezitím si jablka, cibuli a mrkev nakrájejte na plátky. Plátky vložte do pekáče, navrch položte husu a podlijte zeleninovým vývarem. Přiklopte víkem a pečte v předehřáté troubě na 160 °C přibližně 3 hodiny. Poté nastavte teplotu na 180 °C, odklopte víko a husu pomažte medem. Pečte 30 minut dozlatova. Podávejte s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.
Červené zelí: 1 kg čerstvého červeného zelí, 4 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce vinného octa, sůl, 1 lžíce sádla. Na pánvi si rozehřejte sádlo, na kterém osmažte cibuli dozlatova. Zelí nakrájejte najemno, vložte do hrnce, přidejte cukr, ocet a sůl, a vařte do měkka. Po uvaření přidejte osmaženou cibulku a promíchejte.
Bramborové knedlíky: 1 kg brambor, 300 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl. Brambory uvařte ve slupce do měkka a nechejte vychladnout. Po vychladnutí brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Nastrouhané brambory vložte do mísy a přidejte mouku, vajíčka a sůl. Důkladně promíchejte a vypracujte bramborové těsto. Z těsta tvarujte šišky, které vařte v osolené vodě přibližně 8 až 10 minut.