Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Květáková pizza
Taky se vám stává, že dostanete chuť na voňavou křupavou pizzu, ale nakonec se své vlastní odvahy leknete a dáte si něco „zdravějšího"?
Určitě vám uděláme radost receptem, o který se s námi podělila nutriční terapeutka @renca_stehlikova. Překvapí vás výbornou chutí a zamilujete si ji.
Co budeme potřebovat
Těsto
- 1ks květáku
- 70 g parmezánu
- 1 ks vejce
- 2 stroužky česneku
- 1 ks šalotky
- 100 ml rajčatového protlaku
- sůl, oregano
Na rajčatový protlak
- 8 ks větších rajčat
- 1 ks cibule
- 3 stroužky česneku
- olivový olej
Na pizzu
- mozzarella
- hrst čerstvé bazalky
- prosciutto crudo
Začneme s květákem
Květák rozebereme na růžičky a uvaříme na středním stupni 10-15 minut do změknutí. Měkký květák necháme vystydnout, dáme do mixéru a rozmixujeme na konzistenci rýže, ne na kaši.
Takto rozmixovaný květák vložíme do čisté utěrky, pořádně ji zamotáme a ždímeme dokud k květáku nedostaneme co nejvíce tekutiny. Čím lépe se to povede, tím bude pizza křupavější.
Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Připravený květák dáme do mísy a přidáme vajíčko, parmezán, prolisovaný česnek, oregano a trochu soli.
Celou směs vytvarujeme pomocí lžíce na plechu do tvaru pizzy tak, aby těsto bylo cca centimetr vysoké a mělo cca 25 - 30 cm v průměru. Pečeme 3 - 40 minut.
Zatím si připravíme rajčatový protlak. Rajčata umyjeme a nakrájíme na stejně velké kostky, které vložíme do pečicí misky. Oloupeme cibuli, česnek a nasekáme je najemno. Přidáme k rajčatům, osolíme, polijeme olivovým olejem a pořádně promícháme. Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut.
Rajčatové pyré necháme vychladnout a poté še rozmixujeme na hladké pyré. Po vychladnutí lze pyré skladovat v lednici, vydrží asi týden. Kromě pizzy jej lze využít také jak omáčku k masu a zelenině.
Křupavý korpus potřeme rajčatovým pyré a natrháme na něj mozzarellu se šunkou. Dáme dopéct ještě na 5 minut. Na závěr můžeme posypat parmezánem a zakápnout olivovým olejem.
Dobrou chuť!