Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Léčivé sirupy z jarních květů
Většina alergiků právě proklíná kvetoucí stromy, ale my ostatní se radujeme, neboť přichází ten správný čas na výrobu domácích sirupů. Ty jsou nejen plné vitamínů a minerálních látek, ale především chutné. Nehledejte v tom žádnou vědu, je to velmi jednoduché.
Bezinkový sirup
Ingredience:
- 2 hrsti květů bezu
- 2 kg třtinového cukru
- 5 citrónů
Postup:
Květy nejprve důkladně umyjte. V hrnci si uvařte přibližně 2 litry vody, kterou nechejte vychladnout. Do vychladlé vody vložte květy bezu a přidejte plátky jednoho citrónu. Takto nechejte v lednici louhovat přes noc. Druhý den vodu přelijte přes sítko, přidejte cukr a šťávu ze zbylých citrónů. Zahřejte na 40 °C a míchejte tak, aby se rozpustil všechen cukr. Takto připravený sirup nechejte vychladnout a přes sítko nalijte do čistých sklenic, které uzavřete víčkem. Sklenice skladujte na chladném místě, nejlépe v lednici.
Pampeliškový sirup
Ingredience:
- 4 hrsti pampeliškových květů
- 1 kg třtinového cukru
- ½ čajové lžičky kyseliny citronové
Postup:
Květy umyjte a zalijte 750 ml horké vody. Nechejte louhovat na chladném místě přes noc. Druhý den vodu přelijte přes sítko, přidejte cukr a vařte do zhoustnutí. Nakonec přidejte kyselinu citronovou a krátce povařte. Hotový sirup nalijte do čistých sklenic, které uzavřete víčkem. Skladujte na chladném místě, nejlépe v lednici.
Sedmikráskový sirup
Ingredience:
- 4 hrsti květů sedmikrásek
- 750 g třtinového cukru
- 1 citrón
Postup:
Květy umyjte a zalijte 750 ml horké vody. Přidejte na kolečka nakrájený citrón a nechejte přes noc louhovat. Druhý den přelijte vodu přes sítko, přidejte cukr a vařte do zhoustnutí. Sirup nalijte do čistých sklenic a uzavřete víčkem. Skladujte na chladném místě, nejlépe v lednici.