Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Lehoučká a nadýchaná vánočka
Upečte si dokonalou vánočku podle receptu od @maruskaveg. Je lehoučká a nadýchaná, nechybí v ní mandle ani rozinky a potěší i milovníky zdravé stravy.
Ingredience
- 20 g čerstvého droždí
- 200 g třtinového cukru
- 600 g hladké špaldové mouky
- 60 g slunečnicového oleje
- 100 g plátků mandlí
- 100 g rozinek
- sůl, citronová šťáva, voda a jablečný ocet na potŕení
- 300 ml vlažného mandlového mléka
Podívejte se na recept a zkuste ji nanečisto, třeba na odpoledne ke kávě. Vánoce jsou sice až za pár týdnů, ale na trénink splétání pramenů a zasloužené ochutnávání je čas právě teď.
-
Do velké mísy rozdrobíme droždí, přidáme 1 čl cukru, 1 čl mouky a 100 ml vlažného mandlového mléka.
-
Kvásek zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme alespoň 10 minut odpočinout. Zvětší svůj objem a viditelně zhoustne.
-
Poté přidáme zbytek vlažného mléka (200 ml), olej, sůl, citronovou šťávu, cukr a postupné začneme přidávat mouku.
-
Důkladné promícháme anebo necháme vypracovat robotem.
Nakonec vmícháme rozinky a plátky mandlí. -
Hrst mandlí schováme na zdobení. Těsto necháme 1,5 hodiny kynout pod utěrkou na teplém místě.
-
Těsto rozdělíme na 9 dílů. Ze čtyř, ze tŕé a ze dvou upleteme cop. Poskládáme je na sebe, potŕeme vodou s octem (1:1) a posypeme mandlemi.
-
V několika místech můžeme vánočku zajistit špejlí, aby se nám nerozjela k jedné strané. Necháme ještě 30 minut kynout, mezitím rozpálíme troubu na 180 °C.
-
Pečeme cca 45-50 minut na 180 °C.
-
Vánočka v troubě výrazné zvětší svůj objem.
Dobrou chuť!
TIP: Příprava správného těsta na nadýchanou vánočku vůbec není snadná. Je to pracné a namáhavé, takže doporučujeme přivolat posilu. S robotem G21 Promesso vám to půjde mnohem lépe od ruky, přesvědčte se!