<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Lehoučká a nadýchaná vánočka

120 min.
8 porcí
kuchař

Upečte si dokonalou vánočku podle receptu od @maruskaveg. Je lehoučká a nadýchaná, nechybí v ní mandle ani rozinky a potěší i milovníky zdravé stravy.

Ingredience

  • 20 g čerstvého droždí
  • 200 g třtinového cukru
  • 600 g hladké špaldové mouky
  • 60 g slunečnicového oleje
  • 100 g plátků mandlí
  • 100 g rozinek
  • sůl, citronová šťáva, voda a jablečný ocet na potŕení
  • 300 ml vlažného mandlového mléka

Podívejte se na recept a zkuste ji nanečisto, třeba na odpoledne ke kávě. Vánoce jsou sice až za pár týdnů, ale na trénink splétání pramenů a zasloužené ochutnávání je čas právě teď.

  1. Do velké mísy rozdrobíme droždí, přidáme 1 čl cukru, 1 čl mouky a 100 ml vlažného mandlového mléka.

  2. Kvásek zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme alespoň 10 minut odpočinout. Zvětší svůj objem a viditelně zhoustne.

  3. Poté přidáme zbytek vlažného mléka (200 ml), olej, sůl, citronovou šťávu, cukr a postupné začneme přidávat mouku.

  4. Důkladné promícháme anebo necháme vypracovat robotem.
    Nakonec vmícháme rozinky a plátky mandlí.

  5. Hrst mandlí schováme na zdobení. Těsto necháme 1,5 hodiny kynout pod utěrkou na teplém místě.

  6. Těsto rozdělíme na 9 dílů. Ze čtyř, ze tŕé a ze dvou upleteme cop. Poskládáme je na sebe, potŕeme vodou s octem (1:1) a posypeme mandlemi.

  7. V několika místech můžeme vánočku zajistit špejlí, aby se nám nerozjela k jedné strané. Necháme ještě 30 minut kynout, mezitím rozpálíme troubu na 180 °C.

  8. Pečeme cca 45-50 minut na 180 °C.

  9. Vánočka v troubě výrazné zvětší svůj objem.

Dobrou chuť!

TIP: Příprava správného těsta na nadýchanou vánočku vůbec není snadná. Je to pracné a namáhavé, takže doporučujeme přivolat posilu. S robotem G21 Promesso vám to půjde mnohem lépe od ruky, přesvědčte se!