Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Lepek a bezlepková dieta - zbavte se závislosti na pšenici
30.5.2022
Lepek se stává jednou z nejvíce diskutovaných potravin, a to z toho důvodu, že stále více lidí trpí na nesnášenlivost. Co dělat, pokud jste na lepek alergičtí? Více se dozvíte v článku.
Lepek a bezlepková dieta
V dnešním článku se zaměříme na potravinu, která je v poslední době hodně diskutovaná a přibývá stále více osob majících na tuto potravinu alergii. Pojďme si tedy říci něco o lepku a dietě pro osoby mající intoleranci lepku.
Co je lepek?
Lepek neboli také gluten je nestravitelný glykoprotein, který je obsažen v mnoha potravinách, jako například pšenice, žito, oves, a v mnoha dalších z rodu trávovitých. Lepek je hlavní součástí pečiva a má velmi neblahý vliv na lidské zdraví. Je dokonce označován za spouštěče různých nemocí, jako jsou například schizofrenie, epilepsie, lupenka, artritida, anémie a další.
Jaké jsou hlavní příznaky alergie na lepek neboli celiakie?
Celiakie se řadí mezi autoimunitní onemocnění, které je vyvoláno nesnášenlivostí lepku. Celiakie se vyskytuje v pěti formách a to symptomická forma, duhringova herpetiformní dermatitida, silentní celiakie, latentní celiakie a potenciální celiakie. V Evropě je touto nemocí postiženo až tři miliony populace. Celiakie se v mnoha případech vyskytuje v rodinách po mnoho generací. Intolerance lepku se může projevovat zejména zhoršením již existujících onemocnění nebo způsobovat jejich vznik. Onemocnění touto nemocí může být vyvoláno například stresovými situacemi, jako je například infekce, porod, emoční události a podobně.
Celiakie se projevuje:
- nadýmáním
- průjmem
- zácpou
- zvýšenou plynatostí
- bolestmi břicha
- zvracením a nevolnostmi
U dětí se celiakie projevuje:
- úbytky hmotnosti
- podrážděností
- neprospíváním
- zpomalením růstu
Kolik osob je u nás postiženo?
Odhadem je v ČR postiženo přibližně 50 000 obyvatel, přičemž je zde další nespočet lidí, u kterých celiakie nebyla zatím diagnostikována. Onemocněním jsou více postiženy ženy a nevyhýbá se ani dětem. Osoby postiženy například Downovým nebo Turnerovým syndromem, jsou více náchylné na onemocnění celiakií.
Léčba onemocnění
Většina pacientů zaznamená obrovské zlepšení po zavedení bezlepkové diety, se kterou jim pomáhá specializovaný dietolog. Dietolog pacientovi poradí, které potraviny konzumovat tak, aby byl jeho jídelníček pestrý a vyvážený. Bohužel se mezi námi vyskytují osoby, kterým ani přísné dodržování bezlepkové diety nepomůže. Dietolog má tedy za úkol identifikovat chyby, které pacient dělá – většinou se jedná o konzumaci například stopového množství lepku v potravinách. V tomto případě je nutné vyhnout se také například konzervantům, stabilizátorům a modifikovaným škrobům.
Bezlepková dieta
V léčbě celiakie hraje nejdůležitější roli právě skladba potravin a dieta. Je nezbytně nutné dodržovat bezlepkovou dietu, ve které dochází k vyloučení potravin obsahujících lepek. Není nutné se této diety obávat, neboť i při vynechání lepku je možné vařit chutně a hlavně zdravě. V dnešní době se dají pořídit i speciální bezlepkové potraviny, na které se specializují zdravé výživy a již téměř všechny supermarkety. Bezlepkové potraviny bývají označeny nápisem „Bez lepku“. Některé potraviny mívají označení „Obsahuje stopové množství lepku“, přičemž by měly být celiaky konzumovány minimálně nebo zcela vůbec v závislosti na tom, jak reaguje jejich organismus.
Pokud patříte mezi osoby s intolerancí lepku, pak byste měli učinit tato opatření:
- naučit se číst etikety o složení potravin, které jsou umístěny obvykle na zadní straně obalu
- omezit konzumaci potravin obsahujících lecitin
- nebát se zeptat v restauraci na složení pokrmu
Nebude tělo bez lepku strádat?
Lepek patří do skupiny potravin, bez kterých se náš organismus dokáže obejít. Jeho konzumace je pouze určitá zvyklost, neboť na trhu existuje mnoho výživnějších potravin, které lepek neobsahují, a které dokáží zcela bez chyby nahradit lepkové potraviny, na které jsme zvyklí. Pro člověka, který začíná s bezlepkovou dietou, je důležité zvyknout si a začít přemýšlet o svém jídle a zbavit se závislosti na pšenici.
Potraviny obsahující lepek:
- pšeničná mouka, žitná mouka, ovesná mouka, špaldová mouka, grahamová mouka, semolinová mouka, pšeničná krupice
- pečivo
- těstoviny
- kuskus
- vločky
- kroupy
- sójové náhražky masa
Potraviny obsahující stopové množství lepku:
- uzeniny
- dochucovadla
- jogurty
- instantní polévky
- bujóny
- alkoholické nápoje
Potraviny, které neobsahují lepek:
- bezlepkové mouky (například kukuřičná a rýžová)
- brambory
- rýže
- pohanka
- jáhly
- ovoce a zelenina
- maso
- luštěniny
- ořechy
- semínka
- vejce a mléko
Jak je to se zmíněnými alkoholickými nápojei?
Osoby s bezlepkovou dietou by si měly dát pozor zejména na alkohol, který je vyroben z pšenice, žita, ječmene a ovsa – jedná se o alkohol, jako například vodka, pivo, whisky a podobně. Zakázané je zejména pivo, neboť veškeré druhy obsahují lepek, a to i pivo bezlepkové, u kterého je obsah lepku snížen na minimum, nikoliv zcela odstraněn.
Co vše vás může potkat při vysazování lepku?
- Změny nálady – může docházet k návalům vzteku a silným změnám nálad. Je to způsobeno z přerušené stimulace opiáty, které jsou vytvářeny v mozku.
- Úzkost – jedná se o velmi častý jev, který je způsoben biochemickými změnami, které následují po vysazení lepku, neboť je organismus zvyklý na přísun energie z lepku, které se mu nedostává.
- Nafouknutí – nafouknutí je pouze dočasné, po několika dnech zcela vymizí.
- Zácpa – zácpa bývá způsobena především změnou stravovacího stylu. Pijte dostatek tekutin a konzumujte ovoce a zeleninu.
- Deprese – lepek obsahuje exorfiny, které přirozeně zlepšují náladu. Pocity depresí časem zcela odezní.
- Průjem – někteří lidé trpí krátký čas průjmem, který se sám přirozeně upraví.
- Únava – energie, kterou organismus přijímal z lepku je nyní přijímána z jiných potraviny. Organismus si na tuto změnu musí zvyknout, poté únava zcela zmizí, naopak se může dostavit přísun mnohem větší energie.
- Bolesti hlavy – potíže spojené s bolestmi hlavy po několika dnech vymizí, jsou opět spojeny s náhlou změnou. Pijte dostatek tekutin, které bolesti utlumí.
- Váha – může dojít k navýšení váhy, která byla nízká v důsledku neprospívání kvůli nesnášenlivosti lepku. U lidí trpících nadváhou může dojít naopak ke snížení váhy.