Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Losos vařený k dokonalosti metodou sous-vide
Příprava tohoto jídla sice zabere více času, než jiné metody vaření, ale určitě není složitější a rozhodně stojí za to. A tak fantastický výsledek prakticky nejde dosáhnout jinak. O čem je řeč? Jde o vaření metodou sous-vide.
Ingredience
-
Filet z lososa 700-800 g, rozdělený na 4 části
-
2 šálky ledové vody
-
4 lžíce olivového oleje
-
2 lžíce soli
-
Čerstvý kopr na ozdobu
-
Čerstvá pažitka na ozdobu
-
Citron nakrájený na měsíčky, na ozdobu
Postup
Nejdříve si připravte solný roztok, v kterém necháte lososa odpočívat alespoň 30 minut v lednici.
Do ledové vody nasypejte sůl a míchejte, dokud se nerozpustí. Nalijte vodu do sáčku Ziploc, nebo použijte uzavíratelnou dózu, přidejte olivový olej a promíchejte. Do slaného nálevu můžete přidat také bylinky a koření, abyste přidali více chuti. Běžně se přidává kopr a pepř.
Vložte filety z lososa a sáčky nebo nádobu uzavřete. Nechte odpočívat v lednici.
Ryby jsou skvělým zdrojem bílkovin. Abyste o tuto významnou složku nepřišli a navíc se z ní neudělala na povrchu nevzhledná bílá vrstva, namočte před samotnou přípravou rybu do solného roztoku. |
Poté lososa vyjměte ze sáčků, osušte papírovým utěrkami a vložte do vakuovacích sáčků nebo folie. Přidejte trochu olivového oleje, aby se filety nelepily na sebe. Jemně odsajte z vaku co nejvíce vzduchu pomocí vakuovačky a utěsněte. Do sáčku můžete k masu přidat bylinky dle chuti.
Ponořte vakuově uzavřený sáček do vodní lázně vařiče Sous-vide, předehřáte na 50 °C. Vařte 1 hodinu.
Po uplynutí doby vaření vyjměte lososa z vodní lázně, vyjměte ze sáčku a opečte jej na rozpálené pánvi s 1 lžíci olivového oleje kůží dolů.
Posypejte nasekaným koprem a pažitkou a ihned podávejte s měsíčkem citronu.