<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Makové mléko

min.

Mák patří mezi potravinu s nejvyšším obsahem vápníku, který je vyšší než v kravském mléce. Pokud trpíte na překyselení organismu, je pro vás makové mléko to pravé, neboť mák patří mezi zásadité potraviny. Pojďte si s námi připravit tuto dobrotu a doplňte

 

Jaké jsou hlavní výhody máku?

Kromě vysokého obsahu vápníku se mák pyšní mnoha dalšími pozitivními účinky na naše zdraví:

  • Mák pomáhá předcházet osteoporóze a zubnímu kazu.
  • Zlepšuje paměť.
  • Působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním. 
  • Pomáhá zvládat stresové situace a deprese. 
  • Uvolňuje svalstvo. 
  • Zdroj energie. 

Recept

Ingredience:

  • 50 g máku
  • 0,5 l vody

Postup:

Mák vložte do mísy a zalijte jej vodou. Mísu s vodou a mákem nechejte stát při pokojové teplotě několik hodin, nejlépe přes noc. Obsah mísy přelijte do stolního mixéru a rozmixujte zcela do hladka. Připravte si cedník s plátýnkem, přes které mléko přeceďte. Proces opakujte několikrát tak, aby v mléce nezůstaly žádné zbytky máku. Mléko přelijte do skleněné lahve a dejte na chladné místo, nejlépe do lednice. Mléko zkonzumujte nejdéle do 2 dnů od výroby.

Náš tip:

Zbytky nerozmixovaného máku můžete použít například na výrobu ovesné kaše nebo jiného dezertu. Mléko můžete dle chuti osladit datlovým sirupem nebo jiným přírodním sladidlem.

Tabulka výživových hodnot:

Energetická hodnota v kJ / kcal

520 kJ / 115 kcal

Bílkoviny

5 g

Sacharidy

6 g

Z toho cukry

1 g

Tuky

9 g

Z toho nasycené mastné kyseliny

1 g

Vláknina

4 g