Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Makové mléko
Mák patří mezi potravinu s nejvyšším obsahem vápníku, který je vyšší než v kravském mléce. Pokud trpíte na překyselení organismu, je pro vás makové mléko to pravé, neboť mák patří mezi zásadité potraviny. Pojďte si s námi připravit tuto dobrotu a doplňte
Jaké jsou hlavní výhody máku?
Kromě vysokého obsahu vápníku se mák pyšní mnoha dalšími pozitivními účinky na naše zdraví:
- Mák pomáhá předcházet osteoporóze a zubnímu kazu.
- Zlepšuje paměť.
- Působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním.
- Pomáhá zvládat stresové situace a deprese.
- Uvolňuje svalstvo.
- Zdroj energie.
Recept
Ingredience:
- 50 g máku
- 0,5 l vody
Postup:
Mák vložte do mísy a zalijte jej vodou. Mísu s vodou a mákem nechejte stát při pokojové teplotě několik hodin, nejlépe přes noc. Obsah mísy přelijte do stolního mixéru a rozmixujte zcela do hladka. Připravte si cedník s plátýnkem, přes které mléko přeceďte. Proces opakujte několikrát tak, aby v mléce nezůstaly žádné zbytky máku. Mléko přelijte do skleněné lahve a dejte na chladné místo, nejlépe do lednice. Mléko zkonzumujte nejdéle do 2 dnů od výroby.
Náš tip:
Zbytky nerozmixovaného máku můžete použít například na výrobu ovesné kaše nebo jiného dezertu. Mléko můžete dle chuti osladit datlovým sirupem nebo jiným přírodním sladidlem.
Tabulka výživových hodnot:
Energetická hodnota v kJ / kcal |
520 kJ / 115 kcal |
Bílkoviny |
5 g |
Sacharidy |
6 g |
Z toho cukry |
1 g |
Tuky |
9 g |
Z toho nasycené mastné kyseliny |
1 g |
Vláknina |
4 g |