Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Nashi hruška ve five spice koření, připravená metodou sous vide
Jednoduchý recept na neobyčejný dezert – to je exotické ovoce nashi. Díky přípravě metodou sous-vide bude aroma použitých surovin intenzivnější, než při klasickém vaření.
Suroviny
Nashi hruška
- 100 g nashi
- 20 g cukru
- 1 g five spice koření
- 20 g másla
Karamel
- 300 g cukru
- 150 g vody
- 50 g smetany
- 50 g mirinu (druh sladkého rýžového vína)
- 5 g soli
- 50 g másla
Ostatní
- 20 g pekanů
- kopeček zmrzliny
- 5 lístků meduňky
- 10 g másla
- 1/2 limety
Postup
1. Jako první si oloupeme nashi hrušku, nakrájíme na plátky a zbavíme jaderníku. Vložíme do vakuovacího sáčku, přidáme five spice koření a máslo. Zavakuujeme vakuovačkou Onyx G21. Chutě se tak krásně propojí.
Five spice je směs pěti koření – anýz, fenykl, pepř, zázvor a skořice. Spojuje pět chutí: sladkou, kyselou, hořkou, slanou a umami. Umami, neboli pátá chuť, znamená lahodná nebo delikátní chuť. |
2. Na pomalém vařiči sous vide Akura G21 nebo sous vide Maestro G21 si nastavíme teplotu 85 °C a čas 1 hodinu.
3. Pokračujeme přípravou omáčky. Na másle necháme zkaramelizovat cukr a poté přidáme vodu, rýžové víno, špetku soli a necháme vychladnout. Na pánvi si orestujeme pekany. Do vychladlé omáčky přidáme máslo a můžeme zakápnout smetanou.
4. Po hodine vyndáme nashi z vodní lázně a opečeme z obou stran na pánvi.
5. Servírujeme přelité karamelovou omáčkou s pekany a kopečkem zmrzliny. Zakápneme limetkou.
Nashi můžete objevit i pod názvem japonská či asijská hruška. Je to exotické ovoce původem z Číny. Vypadá jako kříženec jablka a hrušky. Její sladká a šťavnatá chuť připomíná ananas se skořicí.