Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
(Ne)tradiční houbové recepty
4.10.2021
V minulém článku jsme vám slíbili recepty z čerstvých hub. Už jste někdy zkusili houbový dip nebo hubník na sladký způsob? Pokud ne, inspirujte se dnešními pochoutkami a ochutnejte něco neobvyklého.
Houbový dip
Ingredience:
- 250 g čerstvých hub (mohou být i mražené)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 najemno nasekaná čerstvá rajčata
- 1 lžíce třtinového cukru
- ½ chilli papričky
- Čerstvé bylinky dle chuti
- 2 lžíce řepkového oleje
- Sůl
- Pepř
Postup:
Houby umyjte a společně s cibulí nasekejte nadrobno. Na pánvi si rozehřejte olej, přidejte nasekané houby, cibuli a prolisovaný česnek. Po chvíli přidejte nasekaná rajčata s chilli papričkou, třtinový cukr, sůl a pepř. Restujte 10 minut. Nakonec nasekejte čerstvé bylinky, které vmíchejte do dipu. Dip podávejte studený ke grilovanému masu.
Hubník na sladký způsob
Ingredience:
- 300 g čerstvých hub (mohou být i sušené nebo mražené)
- 1,5 l plnotučného mléka
- 200 g krupice
- 5 vajec
- 3 lžíce třtinového cukru
- 200 g rozinek
- 200 g nasekaných mandlí
- 200 g mletých ořechů
- 1 lžíce chia semínek
- 1 lžíce zlatého lnu
Postup:
Houby uvařte do měkka. V kastrolu si ohřejte mléko, ve kterém rozmíchejte krupici do husté kaše. Kaši nechejte vychladnout a vmíchejte do ní všechny zbylé ingredience kromě nasekaných mandlí. Směs vylijte na vymazaný pekáč a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 15 – 20 minut do růžova. Po vyndání hubník posypejte nasekanými mandlemi.
Špaldovo – houbový knedlík
Ingredience:
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- 250 g hladké špaldové mouky
- 2 hrsti čerstvých hub
- 250 ml plnotučného mléka
- 30 g droždí
- 50 g hrašky
- 1 lžička třtinového cukru
- Himalájská sůl
Postup:
Houby umyjte, nakrájejte na malé kostičky a krátce povařte v osolené vodě. Do mísy vložte obě mouky, do kterých udělejte důlek. Do důlku nalijte 50 ml mléka, cukr a droždí. Důkladně zamíchejte a mísu přikryjte utěrkou, pod kterou nechejte vzejít kvásek. Přidejte zbytek mléka, sůl, houby a hrašku, a důkladně zamíchejte. Vypracujte vláčné těsto, které nechejte přibližně jednu hodinu kynout. Kynuté těsto rozdělte a vyválejte několik menších šišek, které vařte asi 25 minut v osolené vodě.
Restované lesní houby na topince
Ingredience:
- Žitný chléb
- 2 hrnky čerstvých nebo mražených hříbků
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 g másla
- Řepkový olej
- Sůl
- Pepř
- 5 sušených rajčat
- Čerstvé bylinky dle chuti
Postup:
Houby důkladně opláchněte a nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi si rozehřejte řepkový olej, přidejte nakrájené houby, nadrobno nakrájenou cibuli, jeden prolisovaný stroužek česneku, máslo a nasekaná sušená rajčata. Restujte do změknutí hub. Dle chuti osolte a opepřete. Na druhé pánvi si na řepkovém oleji osmažte topinky, které osolte a potřete česnekem. Směsí pokladně topinky a před podáváním posypejte čerstvými bylinkami.