<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

(Ne)tradiční houbové recepty

min.

 

 

minulém článku jsme vám slíbili recepty z čerstvých hub. Už jste někdy zkusili houbový dip nebo hubník na sladký způsob? Pokud ne, inspirujte se dnešními pochoutkami a ochutnejte něco neobvyklého.

Houbový dip

Ingredience:

  • 250 g čerstvých hub (mohou být i mražené)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 najemno nasekaná čerstvá rajčata
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • ½ chilli papričky
  • Čerstvé bylinky dle chuti
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Houby umyjte a společně s cibulí nasekejte nadrobno. Na pánvi si rozehřejte olej, přidejte nasekané houby, cibuli a prolisovaný česnek. Po chvíli přidejte nasekaná rajčata s chilli papričkou, třtinový cukr, sůl a pepř. Restujte 10 minut. Nakonec nasekejte čerstvé bylinky, které vmíchejte do dipu. Dip podávejte studený ke grilovanému masu.

Hubník na sladký způsob

Ingredience:

  • 300 g čerstvých hub (mohou být i sušené nebo mražené)
  • 1,5 l plnotučného mléka
  • 200 g krupice
  • 5 vajec
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 200 g rozinek
  • 200 g nasekaných mandlí
  • 200 g mletých ořechů
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce zlatého lnu

Postup:

Houby uvařte do měkka. V kastrolu si ohřejte mléko, ve kterém rozmíchejte krupici do husté kaše. Kaši nechejte vychladnout a vmíchejte do ní všechny zbylé ingredience kromě nasekaných mandlí. Směs vylijte na vymazaný pekáč a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 15 – 20 minut do růžova. Po vyndání hubník posypejte nasekanými mandlemi.

Špaldovo – houbový knedlík

Ingredience:

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 2 hrsti čerstvých hub
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 30 g droždí
  • 50 g hrašky
  • 1 lžička třtinového cukru
  • Himalájská sůl

Postup:

Houby umyjte, nakrájejte na malé kostičky a krátce povařte v osolené vodě. Do mísy vložte obě mouky, do kterých udělejte důlek. Do důlku nalijte 50 ml mléka, cukr a droždí. Důkladně zamíchejte a mísu přikryjte utěrkou, pod kterou nechejte vzejít kvásek. Přidejte zbytek mléka, sůl, houby a hrašku, a důkladně zamíchejte. Vypracujte vláčné těsto, které nechejte přibližně jednu hodinu kynout. Kynuté těsto rozdělte a vyválejte několik menších šišek, které vařte asi 25 minut v osolené vodě.

Restované lesní houby na topince

Ingredience:

  • Žitný chléb
  • 2 hrnky čerstvých nebo mražených hříbků
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g másla
  • Řepkový olej
  • Sůl
  • Pepř
  • 5 sušených rajčat
  • Čerstvé bylinky dle chuti

Postup:

Houby důkladně opláchněte a nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi si rozehřejte řepkový olej, přidejte nakrájené houby, nadrobno nakrájenou cibuli, jeden prolisovaný stroužek česneku, máslo a nasekaná sušená rajčata. Restujte do změknutí hub. Dle chuti osolte a opepřete. Na druhé pánvi si na řepkovém oleji osmažte topinky, které osolte a potřete česnekem. Směsí pokladně topinky a před podáváním posypejte čerstvými bylinkami.