Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Poradíme vám, co s přebytkem vykoledovaných vajíček
31.3.2023
Jako každý rok si vaši malí koledníci vykoledovali mnoho vajíček a vy nevíte, co s nimi? Vajíčkovou pomazánku už nemůžete ani vidět a samotná vařená vejce vám lezou krkem? Poradíme vám několik originálních a chutných receptů, které nyní určitě oceníte.
Nakládaná vejce
Ingredience:
- 10 vajec natvrdo
- 400 ml octa
- 150 ml vody
- 80 g třtinového cukru
- 1 lžička soli
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 malá chilli paprička
Postup:
Připravte si hrnec, do kterého nalijte vodu a ocet. Přiveďte k varu a přidejte cukr a sůl. Vařte přibližně 10 minut. Mezitím si nakrájejte cibuli, česnek a chilli papričku. Vejce oloupejte a vložte do velké uzavíratelné nádoby. Přidejte nakrájené ingredience, protřepejte a zalijte připraveným nálevem. Sklenici uzavřete a nechejte na chladném místě alespoň 1 týden uležet.
Plněná vejce
Ingredience:
- 5 vajec natvrdo
- 50 g lučiny
- ½ lžičky mleté sladké papriky
- Čerstvá pažitka
- ½ lžičky chia semínek
- 1 stroužek česneku
- Sůl
- Pepř
Postup:
Vejce oloupejte a podélně rozkrojte. Vyndejte žloutky a vložte je do misky. Přidejte lučinu, papriku, chia semínka, prolisovaný česnek a nasekanou pažitku. Důkladně promíchejte a dle chuti osolte a opepřete. Směsí naplňte zdobící sáček a plňte prázdné bílky. Hotová vajíčka ozdobte čerstvou zeleninou.
Zeleninový salát s vejci
Ingredience:
- 2 rajčata
- 1/3 salátové okurky
- 1 žlutá paprika
- 3 vejce natvrdo
- 1 zakysaná smetana
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička plnotučné hořčice
- Sůl
- Pepř
- Čerstvé bylinky dle chuti
Postup:
Zeleninu důkladně umyjte a nakrájejte na kostičky, které vložte do mísy. Přidejte nakrájená vajíčka, zakysanou smetanu, citronovou šťávu a hořčici. Důkladně promíchejte a dle chuti osolte a opepřete. Salát podávejte s čerstvým celozrnným pečivem.
Polévka z vařených vajíček
Ingredience:
- 4 vejce natvrdo
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 1 l zeleninového vývaru
- 4 brambory
- 3 lžíce špaldové mouky
- 2 mrkve
- ½ pórku
- Čerstvé bylinky dle chuti (pažitka, libeček, petrželka)
- 1 lžička drceného kmínu
- Sůl
- Pepř
Postup:
Do hrnce vložte máslo a na kostičky nakrájenou cibuli. Krátce osmahněte a přidejte mouku. Chvíli restujte a poté zalijte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu a přidejte na kostičky nakrájené brambory, mrkev a pórek. Přidejte kmín, sůl a pepř a vařte do změknutí. Těsně před dokončením do polévky nakrájejte vajíčka a krátce povařte. Před podáváním polévku posypejte nasekanými bylinkami.