Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Pstruh s pestem
6.4.2022
Co vás bude čekat na talíři? Skvělá rybí lahůdka. Dnes si totiž připravíme pstruha – báječnou českou rybku, která si svou chutí zaslouží jen velmi decentní ochucení.
Tentokrát k přípravě nepotřebujete žádného speciálního pomocníka. Vystačíte si s hodně ostrým nožem a dřevěným krájecím prkénkem plus s kvalitní pánví s nepřilnavým povrchem.
Pstruh je báječnou českou rybkou, která si svou chutí zaslouží jen velmi decentní ochucení. Výsledkem bude na talíři skvělá rybí lahůdka.
Co budeme potřebovat
-
4 ks celé pstruhy (1 kg)
-
1 ks citron
-
1 kg brambor (na přílohu)
Na pesto
-
2 pl olivového oleje
-
100 g čerstvých bylinek (bazalky, petržele, medvědího česneku, koriandru)
-
špetka soli
1. Pstruha dobře omyjeme a osušíme.
2. Jemně ho posolíme uvnitř ale také zvnějšku (i krásně křupavá kůže je lahůdkou) a na trošce oleje či másla ho smažíme na pánvi přibližně 5 minut z každé strany.
3. Na povrchu by měl být pstruh nazlátlý a uvnitř dobře propečený (když do něj rýpete vidličkou, maso se jednoduše oddělí od kostí).
4. Takto opečeného pstruha potřeme dobrým bylinkovým pestem.
5. Připravíme si jednoduché pesto tak, že rozsekáte čerstvé bylinky (napr. bazalku, koriandr, petržel, pažitku nebo medvědí česnek) s dobrým olivovým olejem, trochou soli.
6. Pesto si můžete zpestřit přimícháním parmezánu, pecorina nebo třeba oblíbených oříšku (arašídů, kešu, pistácií atd. - prostě co vás napadne.
7. K pečenému pstruhovi se výborně hodí brambory a směs zeleniny, promíchaná například s mozzarelou nebo jiným sýrem.