<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Quiche s pórkem

min.

Naprostá lahůdka, sázka na jistotu – tyhle charakteristiky dokonale sedí na dnešní recept. Připravte si quiche neboli slaný koláč v kombinaci se slaninou a pórkem.

Co budeme potřebovat:

 

Na náplň

 

  • 100 g anglické slaniny

  • 1 ks pórek (250 g)

  • 150 g goudy 30 %

  • 3 ks vejce M

  • 200 ml 12 % zakysané smetany

  • špetka pepře

  • špetka muškátového oříšku

 

Na korpus (forma ø 25 cm)

 

  • 150 g celozrnné špaldové mouky (příp. hladké pšeničné)

  • 100 g másla

  • 1 ks žloutek

  • 30 ml vody

  • špetka soli

 

Nejprve si připravíme těsto.

 

1. V robotu si prohněteme změklé máslo se žloutkem, moukou a špetkou soli. Postupně přidáváme po lžících vodu a vypracováváme kompaktní těsto.

 

 

2. Čím déle budeme hníst,tím bude těsto vláčnější a lepší (10 minut není problém). V těstě je hodně másla, nechte ho proto alespoň hodinu v lednici ztuhnout.

 

3. Pokud spěcháme, je možné ho použít hned. Bude s ním ale trošku větší piplačka. Připravíme si formu (cca 25 cm), kterou vyložíme pečicím papírem.

 

4. A jdeme na náplň. Nakrájíme si anglickou slaninu na kostky, pórek na kolečka a goudu nastrouháme na hrubo.

 

5. Smetanu smícháme s celými vajíčky a nastrouhanou goudou, přidáme trošku pepře a velmi jemně muškátový oříšek. Solit již není potřeba, protože slanina i gouda jsou slané dostatečně.

 

 

6. Těsto necháme povolit v pokojové teplotě. Budeme ho buď tlapkat prsty a vytvoříme 2-3 cm vysoké kraje, nebo si těsto rozválíme na velikost formy i s 3 cm navíc na zvednutí okrajů. Je na vás, který postup si vyberete. Nakonec těsto vložíme do formy a na pár místech ho propíchneme vidličkou.

 

7. Poklademe anglickou slaninu a pórkem. Vše přelijeme smetanovo-sýrovou směsí a necháme v troubě péct na 190 °C přibližně 30-40 minut. Quiche bude mít krásně nazlátlou barvu.