Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Quiche s pórkem
31.3.2022
Naprostá lahůdka, sázka na jistotu – tyhle charakteristiky dokonale sedí na dnešní recept. Připravte si quiche neboli slaný koláč v kombinaci se slaninou a pórkem.
Co budeme potřebovat:
Na náplň
-
100 g anglické slaniny
-
1 ks pórek (250 g)
-
150 g goudy 30 %
-
3 ks vejce M
-
200 ml 12 % zakysané smetany
-
špetka pepře
-
špetka muškátového oříšku
Na korpus (forma ø 25 cm)
-
150 g celozrnné špaldové mouky (příp. hladké pšeničné)
-
100 g másla
-
1 ks žloutek
-
30 ml vody
-
špetka soli
Nejprve si připravíme těsto.
1. V robotu si prohněteme změklé máslo se žloutkem, moukou a špetkou soli. Postupně přidáváme po lžících vodu a vypracováváme kompaktní těsto.
2. Čím déle budeme hníst,tím bude těsto vláčnější a lepší (10 minut není problém). V těstě je hodně másla, nechte ho proto alespoň hodinu v lednici ztuhnout.
3. Pokud spěcháme, je možné ho použít hned. Bude s ním ale trošku větší piplačka. Připravíme si formu (cca 25 cm), kterou vyložíme pečicím papírem.
4. A jdeme na náplň. Nakrájíme si anglickou slaninu na kostky, pórek na kolečka a goudu nastrouháme na hrubo.
5. Smetanu smícháme s celými vajíčky a nastrouhanou goudou, přidáme trošku pepře a velmi jemně muškátový oříšek. Solit již není potřeba, protože slanina i gouda jsou slané dostatečně.
6. Těsto necháme povolit v pokojové teplotě. Budeme ho buď tlapkat prsty a vytvoříme 2-3 cm vysoké kraje, nebo si těsto rozválíme na velikost formy i s 3 cm navíc na zvednutí okrajů. Je na vás, který postup si vyberete. Nakonec těsto vložíme do formy a na pár místech ho propíchneme vidličkou.
7. Poklademe anglickou slaninu a pórkem. Vše přelijeme smetanovo-sýrovou směsí a necháme v troubě péct na 190 °C přibližně 30-40 minut. Quiche bude mít krásně nazlátlou barvu.