Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Raw chléb – bez pečení a bez lepku
Chléb je základem našeho jídelníčku. Upečený bochník z bílé mouky, už ale neobsahuje téměř žádné živiny. Jak zachovat v mouce její vzácné výživové hodnoty? Udělejte si raw chléb a ještě navrch použijte zdravou pohankovou mouku.
Raw chléb z pohankové mouky
Dnes si připravíme velmi zdravou verzi klasického chleba, a to chléb raw vyrobený z pohankové mouky.
Pohanka
Pohanka se stala velmi oblíbenou součástí zdravé výživy, zejména pak u lidí, kteří mají alergii na lepek, neboť pohanka je přirozeně bezlepková surovina. Pohanka obsahuje velmi vzácný rutin, látku, která pomáhá s cévními problémy a křečovými žílami. Pohanka obsahuje vhodný poměr bílkovin, sacharidů a tuků a je také velmi ceněna jako zdroj látek, které mají příznivé účinky na trávící trak a játra. Další cennou látkou, kterou pohanka obsahuje, je aminokyselina lysin, který působí preventivně proti tvorbě oparů. V neposlední řadě pak obsahuje vysoké procento mědi, selenu, zinku, vitamínyu B, E a nakonec vitamíny C.
Recept
Ingredience:
- 50 g lněných drcených semínek
- 70 g pohankové mouky
- 50 g slunečnicových drcených semínek
- 10 g sezamových semínek
- 5 g kmínu
- Himalájská sůl
- Voda dle potřeby
Postup:
Drcená lněná semínka namočte do vody a nechejte odstát do chvíle, než získáte gelovou konzistenci. Pohankovou mouku smíchejte se slunečnicovými semínky, sezamovými semínky, kmínem a Himalájsou solí. Do směsi přidejte namočená lněná semínka a vypracujte těsto, které rozprostřete na pečící papír (1-1,5 cm vysoké) a nakrájejte jej na požadované tvary (čtverec, obdélník). Nakrájené těsto vložte na plato do sušičky potravin a sušte přibližně hodinu až hodinu a půl.
Náš tip: Chléb podávejte s jednoduchým raw bazalkovým pestem, které připravíte za pomoci výkonného mixéru, rozmixováním bazalky, piniových oříšků, rajčat a panenského olivového oleje.
Tabulka výživových hodnot
Energetická hodnota v kJ / kcal |
3709 kJ / 886 kcal |
Bílkoviny |
30,7 g |
Sacharidy |
71,5 g |
Z toho cukry |
0 g |
Tuky |
41,8 g |
Z toho nasycené mastné kyseliny |
4,3 g |
Vláknina |
21,4 g |
Sůl |
- |
Cholesterol |
- |