Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Raw strava versus vařená strava. Jaký je názor odborníků a co bychom měli nejlépe jíst
15.6.2022
Je známo že vaření usnadňuje stravitelnost jídla a dokonce u některých potravin rozvíjí jejich potenciál. Jenže to neplatí u všech potravin. U většiny z nich vaření naopak živiny v potravinách ničí a dělá je hůře stravitelnými. V české kuchyni je vaření dovedeno k takové dokonalosti, že mnohdy člověk nepozře za celý den nic, co by nebylo vařené, je to dobře?
Raw strava versus vařená strava
S fenoménem jménem raw strava se setkáváme stále častěji ve spojitosti se zdravým stylem stravování. Čím je ale pro naše tělo tak prospěšná oproti stravě vařené? Je prokázáno, že u některých druhů potravin se vařením zlepšuje jejich stravitelnost, u jiných je tomu právě naopak. Některé druhy potravin obsahují velmi pevné rostlinné buňky, které jsou syrové jen těžko stravitelné. Tyto buňky se vařením naruší a tělo je schopné je lépe zpracovat. Dokážete vy sami vysvětlit, čím se raw strava liší od stravy vařené? Pravděpodobně vás pár rozdílů napadne, ale my vám přinášíme přehled podstatných faktů o raw stravě a stravě vařené.
Pro ty z vás, kteří se s raw stravou zatím nesetkali
Raw strava neboli také zjednodušeně řečeno živá strava zachovává důležité enzymy, vitamíny, stopové prvky a další důležité látky typické pro danou potravinu. Dlouhými výzkumy bylo zjištěno, že potraviny si tyto látky zachovávají pouze v případě, že nebyly zahřáty na teplotu vyšší než 42 °C. Lidem, žijícím tímto stylem, se říká vitariáni a je jich mezi námi stále více a více. Většina z nás je přesvědčena, že bychom měli jíst vše, ale ohlédněme se do minulosti. Člověk nebyl primárně stvořen pro konzumaci tepelně upravených potravin. Původní potravou lidí bylo ovoce, zelenina, kořínky, listy, zkrátka strava rostlinného původu. Bylo by tomu dodnes, kdyby nedošlo k vynálezu ohně, prostřednictvím kterého si lidé svou stravu začali tepelně upravovat. Zkrátka lidské tělo není uzpůsobeno ke konzumaci tepelně upravené stravy – díky ní v našem těle dochází k procesu, zvaném leukocytóza, která má za následek pomalé trávení stravy. Ale jak je to doopravdy? Měli bychom konzumovat pouze syrovou stravu? Pojďme se tedy podívat na nejdůležitější pro a proti.
Jíst syrové nebo vařené potraviny?
Názory na raw stravu se velmi liší. Na zemi existuje mnoho kultur, které syrovou stravu vyzdvihují a hlásají, že pouze ta má uzdravující účinky na lidské tělo. Na druhé straně stojí skupina lidí, kteří říkají, že je tepelně neupravená strava pro lidský organismus špatně stravitelná a způsobuje problémy se zažíváním. Co je tedy pro náš organismus správné? Platí zásadní pravidlo – vyhýbejte se těžkým jídlům, se kterými si naše tělo neumí poradit a trvá mu mnoho času, než jej zpracuje. V tomto případě pak dochází k oslabení organismu a my se cítíme vyčerpaní a bez energie. Obecně se doporučuje konzumace 80 % syrové stravy a 20 % vařeného jídla.
Je vaření náročnější?
Určitě vás napadne, že konzumací syrové stravy se zbavíte starostí s vařením. Přeci jen sem tam sezobnout kousek zeleniny a pár oříšků není nic složitého na přípravu. V tomto případě se ale velmi pletete, neboť i příprava stravy syrové zabere mnoho času. Podívejme se na to podrobněji – syrovou stravou vám sice odpadá vaření, ale existuje velké množství receptů, které „vařit“ musíte. Nejedná se tedy o klasické vaření, ale o mixování, odšťavňování a sušení. Pravdou je, že konzumace syrové stravy zabere kratší čas, neboť suroviny neprocházejí dlouhým tepelným upravením, pouze je dáte do mixéru a rozmixujete nebo odšťavníte. Jinak je tomu u úklidu, který zabere podobný čas – u vařené stravy zašpiníte hrnce, u raw stravy mixér, odšťavňovač a sušičku.
Syrová strava versus enzymy
Enzymy jsou tak zvané biokatalyzátory veškerých chemických procesů v těle. Tyto látky se podílejí na posilování imunity, na trávicích procesech, regeneracích a podobně. Syrová strava je postavena právě na enzymech, které jsou ovlivněny teplotou – pokud tedy potravu zahřejeme, enzymy tím ničíme. Mnoho z nás bohužel na přílišné množství enzymů reaguje různými zdravotními problémy, jako jsou trávicí problémy, nadýmání, průjem, různé bolesti a podobně. Naše organismy si sice po nějaké době zvyknou, ale ne každý organismus je stvořený právě pro příjem takového množství enzymů, neboť většina z nás vyrostla na tepelně upravené stravě a náš trávicí systém tak není schopen strávit velké množství syrové stravy. Syrová strava má na náš organismus silné detoxikační účinky a může docházet k velmi agresivním procesům čištění, proto by syrové potraviny měly být vždy konzumovány s mírou.
Pro koho není syrová strava vhodná?
Syrová strava je vysoce bohatá na vlákninu, která může mít neblahý vliv na gastrointestinální trakt, který může dráždit, proto lidé, kteří trpí na problémy zejména se střevy, by měli být s množstvím konzumované syrové stravy opatrní. Naopak je velmi vhodná pro lidi s nadváhou a vysokým tlakem.
Vařené zdravější než syrové?
Ano, v některých případech je tomu tak. Známý profesor antropologie Richard Wrangham říká, že konzumace vařené stravy je pro nás přirozenější, neboť zažívací systém se postupem času vyvíjel tak, aby byl schopný zpracovávat právě tepelně upravenou stravu. Ukazuje na dobrý důvod, proč by potraviny měly být vařeny a tím je to, že se během vaření vytrácí sekundární rostlinné látky, které pro nás nejsou zdravé, ale naopak škodí našemu zdraví. Většina jiných odborníků s jeho tvrzením ale nesouhlasí a nadále hlásají, že syrová strava je pro nás nejen přirozenější, ale zejména mnohem lépe stravitelnější.
Vařením se ničí všechny vitamíny, zatímco v syrové stravě jsou všechny zachovány…
Ano, to je pravda, při vaření se opravdu vytrácí mnoho vitamínů a enzymů, ale někteří vědci jsou zastánci toho, že pro nás nemají až tak velký význam. Během vaření se vytrácí nejvíce vitamínů rozpustných ve vodě, tedy vitamíny A, D, E a K a ty vitamíny, které jsou rozpustné v tucích, se vlivem tepla nemění. Abyste při vaření zachovali co nejvíce z těchto vitamínů, vařte pouze krátce, ne zcela do měkka.
Tyto potraviny syrové ne!
Syrové luštěniny – obsahují jedovaté lektiny, které zabraňují vstřebávání živin a mohou způsobovat zejména silné zažívací problémy. Tyto látky se dají zničit pouze dlouhým vařením.
Syrový špenát – obsahuje vysoké množství kyseliny šťavelové, kterou nedokáže náš organismus využít a jejich dlouhodobá konzumace vede k tvorbě ledvinových kamenů.
Syrový lilek – lilek obsahuje vysoké množství draslíku, který stojí za odvodem tekutin z těla.
Syrová rebarbora – obsahuje zdraví nebezpečné toxické látky zvané glykosidy, které mohou zapříčinit smrt.
Pár zajímavostí na závěr
- Tepelně upravené brambory obsahují mnohem více vitamínu C než brambory syrové.
- Mrkev, zelí a rajčata obsahují mnohem více antioxidantů vařené nežli syrové.
- Betakaroten dokáže náš organismus zpracovat pouze z tepelně upravené mrkve.
- Vařený špenát obsahuje mnohem více karotenoidů než špenát syrový.