<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
Další
Vyberte si témata, která Vás baví
ComfortArašídové másloCvičeníReceptRozhovorSous-videZajímavostAkceDIY kosmetikaZázvorDýněFritováníInovationFritézaNutriční rádceTěstovinyOstatníBeECOBez lepkuBylinkyCereálieCo se dějeCukrovíDárekDětiDetoxDětská jídlaDezertDietaDrůbežEkologieGrilováníHlavní jídloHoubyHovězíHrnce a pánveHubnutíImunitaJak vybratJiné produkty G21Kuchyňské nožeKuchyňský robotLifestyleLuštěninyMásloMasoMixérMixéryMixováníMlékoMoukaNápojeNovinkaOdšťavňovačeOdšťavňováníOřechyOvocePečeníPolévkaPomazánkaPorovnáníPosilováníPřílohaRAWRecenzeRybaRýžeSemínkaSladké jídloSlevaSmoothieSnídaněSoutěžSportovní výživaSuperpotravinaSušeníSušičky potravinSvačinaŠťávaTestováníTipUdržitelnostVakuováníVánoceVeganstvíVegenastvíVegetariánstvíVejceVelikonoceVepřovéVitamínyZdravá výživaZdravíZeleninaZmrzlina
Zobrazit
- Kategorie
- Výrobci
Recept na klasické máslové těsto – univerzální základ pro koláče
4.10.2024
min.
Pro pečení různých druhů koláčů můžete použít univerzální recept. Hodí se pro koláče s ovocem i s tvarohem nebo mákem, pro dýňové koláče a při vynechání cukru i pro slané koláče.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla (studeného)
- 1 polévková lžíce cukru (pro sladší variantu)
- špetka soli
- 1 vejce
- 2–3 lžíce studené vody
Postup:
1. Příprava těsta:
- V míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo.
- Rukama nebo mixérem zpracujte máslo do mouky, dokud nevznikne drobenková konzistence.
- Přidej vejce a postupně přilévejte studenou vodu, aby se těsto spojilo do hladkého bochánku.
2. Chlazení:
- Zformujte těsto do koule, zabalte je do potravinové fólie a nechejte v lednici odpočinout asi 30 minut. Studené těsto se lépe zpracovává a při pečení lépe drží tvar.
3. Předpečení těsta:
- Po odpočinutí vyválejte těsto na pomoučené ploše do kruhu a přeneste je do koláčové formy.
- Propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafouklo.
- Těsto pečte při 180°C asi 10–15 minut, dokud nebude lehce zlatavé. Poté je vychladnout a můžete na ně klást připravenou náplň.
Toto těsto můžete použít pro jakýkoli typ koláče.