<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Recept na klasické máslové těsto – univerzální základ pro koláče

min.

Pro pečení různých druhů koláčů můžete použít univerzální recept. Hodí se pro koláče s ovocem i s tvarohem nebo mákem, pro dýňové koláče a při vynechání cukru i pro slané koláče. 

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla (studeného)
  • 1 polévková lžíce cukru (pro sladší variantu)
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 2–3 lžíce studené vody

 

Postup:

1. Příprava těsta:

  • V míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo.
  • Rukama nebo mixérem zpracujte máslo do mouky, dokud nevznikne drobenková konzistence.
  • Přidej vejce a postupně přilévejte studenou vodu, aby se těsto spojilo do hladkého bochánku.

2. Chlazení:

  • Zformujte těsto do koule, zabalte je do potravinové fólie a nechejte v lednici odpočinout asi 30 minut. Studené těsto se lépe zpracovává a při pečení lépe drží tvar.

3. Předpečení těsta:

  • Po odpočinutí vyválejte těsto na pomoučené ploše do kruhu a přeneste je do koláčové formy.
  • Propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafouklo.
  • Těsto pečte při 180°C asi 10–15 minut, dokud nebude lehce zlatavé. Poté je vychladnout a můžete na ně klást připravenou náplň. 

 

Toto těsto můžete použít pro jakýkoli typ koláče.