<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Rostlinná mléka aneb čím vším můžeme klasické mléko nahradit?

Nedělá vám dobře kravské mléko? My pro vás máme alternativu v podobě mléka rostlinného, které je nejen chutné, ale také plné zdraví prospěšných látek.

 

Rostlinná mléka

Rostlinná mléka představují dokonalou alternativu kravského mléka, která dodávají tělu vitamíny a další zdraví prospěšné živiny. Rostlinná mléka jsou vhodná nejen pro vyznavače zdravého životního stylu, ale také pro všechny osoby dbající na svůj zdravotní stav. Představují vhodnou alternativu zejména pro osoby, které nemohou konzumovat klasické kravské mléko, ať už z důvodu alergie na mléčnou bílkovinu nebo laktózu. Většina rostlinných mlék neobsahuje lepek, a jsou tedy vhodnou variantou také pro celiaky. 

Rostlinná mléka nepatří mezi novodobý vynález, neboť jsou v mnoha kulturách po celém světě konzumována již po staletí. Rostlinná mléka naleznete již v téměř každém supermarketu, ale řekněme si upřímně, domácí rostlinná mléka obsahují mnohem více zdraví prospěšných látek, zaplatíte za jejich výrobu mnohem méně a navíc je jejich výroba opravdu velmi jednoduchá. V neposlední řadě jsou pak kupovaná rostlinná mléka obohacována o kukuřičný škrob a cukr, který zvyšuje glykemický index a také kalorickou hodnotu samotného nápoje.

Rostlinná mléka nejsou vhodná pouze pro dospělé osoby, ale mohou být konzumována dětmi již od 4 měsíců. Jsou vhodná na přípravu kaší a do příkrmů.

Jaké zdraví prospěšné látky rostlinná mléka obsahují?

  • zdravé, a to nenasycené, tuky
  • bílkoviny
  • vápník
  • vitamíny
  • minerální látky
  • polyfenoly
  • vlákninu

Rostlinná mléka neobsahují cholesterol a naopak nabízejí celou řadu mnoha cenných látek, které naopak nejsou obsaženy v mléce kravském. Rostlinná mléka neobsahují, na rozdíl od mléka kravského, laktózu a také nasycené tuky jsou mnohem nižší.

Je potřeba suroviny před výrobou mléka namáčet?

Ano, některé suroviny je opravdu nutné před zpracováním namočit. Jedná se zejména o luštěniny, obilniny, ořechy a různá semínka. Suroviny namočte nejlépe přes noc, přičemž dojde k jejich změknutí a také vyplavení inhibitorů klíčení. Měkké suroviny, jako například kokos, není nutné namáčet.

Většinu rostlinných mlék je možné připravovat za studena, některé obilniny je však potřeba před zpracováním alespoň krátce povařit.

Dochucování versus přírodní chuť

Ne každý z nás je uspokojen přírodní chutí rostlinných mlék, a proto je možnost jejich dochucení. Jak na to? Jednoduše, postačí vám například přírodní sladidlo v podobě agáve sirupu, kokosového cukru, panely a podobně, nebo je možné využít například čerstvou vanilku, raw kakao, čerstvé ovoce, karob, skořici a další vámi preferované chutě.

Jsou rostlinná mléka vhodná při dietě?

Ano, jsou! Je to především z toho důvodu, že obsahují vysoký poměr vlákniny, která, jak je známo, urychluje trávení a také čistí střeva. Hovoříme ale pouze o rostlinných mlécích domácí výroby, neboť ty kupované, jak jsme již zmínili, obvykle obsahují cukr a jiné přidané látky, které se neslučují se zdravým životním stylem, a které by se měly při dietě rozhodně vynechat.

Jsou rostlinná mléka snadno stravitelná?

Ano, rostlinná mléka jsou, oproti klasickému kravskému mléku, mnohem snadněji stravitelná. Je to z toho důvodu, že neobsahují tuk, který zhoršuje stravitelnost klasického mléka. Čím je mléko tučnější, tím je pro lidský organismus hůře stravitelné. Zejména pro dospělé osoby je trávení plnotučného mléka obtížné, neboť mají sníženou hladinu enzymu laktázy, která má za úkol trávit mléčný cukr.

Druhy rostlinných mlék

Kokosové mléko

Kokosový ořech rozbijte a obsaženou vodu vypijte, neboť obsahuje nespočet zdraví prospěšných látek, jako je vitamíny B, vápník, draslík, hořčík, antioxidanty a další. Vydlabejte dužinu a rozmixujte ji s dostatečným množstvím vody. Takto vzniklou směs nechejte den uležet v lednici a poté ji přeceďte přes plátýnko.

Mandlové mléko

Mandle obsahují vysoké množství draslíku, hořčíku a dalších zdraví prospěšných látek. Mandlové mléko připravíte jednoduše rozmixováním mandlí s vodou. Pokračujte stejným postupem jako u mléka kokosové, a tedy jej nechejte v ledničce den odstát a poté jej přeceďte přes plátýnko.

Rýžové mléko

Rýžové mléko připravíte rozmixováním vařené rýže s vodou, další postup je stejný jako u předchozích mlék. Pokud byste si mléko raději připravili z rýže nevařené, pak ji namočte den předem do studené vody. Poté rýži s vodou rozmixujte a opět přeceďte.

Konopné mléko

Příprava konopného mléka je opět velmi jednoduchá. Stačí vám konopná semínka, která se v dnešní době dají pořídit v téměř každém supermarketu, a voda. Semínka s vodou rozmixujte a opět přeceďte přes plátýnko. Konopné mléko je bohaté zejména na omega 3 a 6 mastné kyseliny, hořčík, železo, fosfor, draslík, vitamíny A, B, A a další zdraví prospěšné látky.

 

Další rostlinná mléka jsou například mléko sójové, arašídové, lískooříškové, vlašskoořechové, pistáciové, makadamiové, pekanové, jahelné, ovesné, pohankové, quinoové, špaldové, ječné a další.