Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Sedmikrásky a pampelišky v kuchyni
Sedmikrásky a pampelišky najdete na zahrádce, na louce, kolem domu, zkrátka kdekoliv. Natrhejte je a vyzkoušejte naše recepty. Nejenže si pochutnáte, ale zároveň uděláte něco pro své zdraví.
Sedmikrásky
Jsou krásné, rostou všude a jsou i zdravé. Sedmikrásky působí příznivě na látkovou výměnu, sirupy ze sedmikrásek pomáhají k odkašlávání a sedmikráskový obklad urychluje hojení. Ale my jsme tu spíš na to vaření, tak pojďme kuchtit.
Sedmikráskový salát
Co budeme potřebovat:
-
200 g sedmikrásek – čerstvé květy i listy sedmikrásek
-
100 g nastrouhané mrkve
-
50 g nastrouhaných ředkviček
-
1–2 lžíce olivového oleje
-
šťáva z půlky citrónu
-
špetka soli na dochucení
Sedmikrásky smícháme s mrkví a ředkvičkami, přidáme citronovou šťávu a olej a lehce podle chuti dosolíme.
Sedmikrásková omáčka
Co budeme potřebovat:
-
150 g sedmikráskových kvítků a lístků
-
¼ většího pórku nebo ½ menšího, nakrájeného na kolečka
-
10 ml smetany
-
1 lžíce hladké mouky a 1 lžíce másla na bešamel
-
sůl na dochucení
Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme pórek a poprášíme moukou. Počkáme, až mouka napění a postupně za stálého míchání přidáváme smetanu. Nakonec vmícháme sedmikrásky a necháme cca 15 minut lehce povařit.
Pampelišky
Pampeliška, byť plevel, je prospěšná a obsahuje spoustu účinných látek – inulin, hořčiny, taraxin, taraxasterin, lactopicrin, vitamíny B11, vitamíny B8, vitamíny B2, vitamíny C, A, D, fytosteroly, aminokyseliny, třísloviny, silice, slizovité látky, minerální látky, zejména měď draslík a mangan. Obsahuje také fosfor a kyselinu křemičitou. Působí dobře na trávicí soustavu a krvetvorbu, snižuje hladinu krevního cukru, posiluje metabolismus, působí močopudně, zlepšuje funkci lymfatického systému, pomáhá při chronické únavě, pomáhá při ženských potížích. Využívá se při problémech se zácpou, artrózou, při chronických ekzémech, nechutenství, detoxikaci těla a také při hubnutí.
Pampelišková polévka
Co budeme potřebovat:
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 2 nadrobno nasekané cibule
- ½ hrnku mléka
- 2 hrnky listů pampelišky
- 1 nastrouhaná mrkev
- 1–2 lžíce oleje
- 1 lžíce mouky
- Na dochucení sůl a pepř
Na oleji v hrnci osmahněte cibuli a poprašte ji moukou. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Přidejte listy pampelišky a mrkev. Vařte do změknutí a nakonec zjemněte mlékem. Dle chuti osolte, opepřete a rozmixujte tyčovým mixérem. Polévku podávejte ozdobenou květy pampelišek.
Smažené pampelišky
Co budeme potřebovat:
- Květy pampelišek
- 1 vejce
- 1 šálek mléka
- 1 šálek mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 špetkový pepř
- sůl
Mladé květy pampelišek (klidně i s kouskem stonku) opláchněte mírně osolené vodě. Rozložte na papírovou utěrku, aby proschnuly a mezitím si z vejce, mléka, mouky, soli a pepře připravte těstíčko na obalování. Obalené pampeliškové květy buď fritujte nebo osmažte na pánvi.
Pampeliškové muffiny
Co budeme potřebovat:
- 2 hrsti pampeliškových květů
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 60 g másla
Utřete vejce s máslem a s cukrem a přidejte mléko. Do mouky vmíchejte sodu a postupně zašlehávejte do utřené směsi. Nakonec přidejte omyté a nadrobno nasekané pampeliškové květy. Pečte při 160–180 stupních 20-30 minut. Vychladlé muffiny můžete pokapat ovocnou polevou a zdobit pampeliškovými květy.