<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Seznamte se, to je Monika. Ta, která říká věci napřímo.

Je pro vás jídlo jen nutností, kterou se zabýváte pro doplnění energie a že si to žádá vaše tělo? Nebo se zajímáte o to, co máte na talíři, užíváte si přípravu a jste rádi za každou novou inspiraci? Přečtěte si následující rozhovor s Monikou Vavrečkovou, výživovou poradkyní.

Moniko, už samotný název vašeho instagramového profilu v lidech vyvolává zájem. V některých pobavený, jiní nedůvěřivě zvednou obočí. Co vás přimělo pojmenovat svůj profil @do_not_eat_shit

 

(Smích) No upřímně si občas říkám, jestli to už není moc. Ale na druhou stranu ten název opravdu nejlíp vystihuje to, jak vnímám výživu já – tedy tak, že časté zařazování nekvalitních, průmyslově zpracovaných potravin našemu tělu neprospívá.  

 

Tak o tom není sporu… 

 

Profil jsme původně založili s přítelem, který je fitness trenérem, abychom zde mohli sdílet tipy a inspiraci na vaření pro jeho klienty. Taky se to původně jmenovalo Zdravý talíř, název jsme několikrát měnili a tenhle se nám nakonec zdál jako nejvýstižnější. Ano, může působit kontroverzně, ale sedí. 

 

A profil pořád provozujete spolu? 

 

Ne, nějak to časem spadlo na mě. Přeci jen jsem v té kuchyni aktivnější, přítel je skvělý jako hlavní ochutnávač, takže role máme ideálně rozdělené. Teď už se jídlem, tedy přímo výživovým poradenstvím, zabývám profesionálně. Na profilu sdílím recepty, tipy i inspirace pro všechny, kteří se chtějí najíst dobře a prospět svému zdraví i kondici. 

 

A co vás k této profesi vlastně přivedlo? 

 

Jednak jsem vystudovala obor Zdravotnické Lyceum na Střední zdravotnické škole v Opavě, takže vím vše o lidském těle a jeho fungování, což je dobrý základ. Mám ráda sport a pohyb, dokonce máme doma malé fitko, takže jsme jídlo jako zdroj energie samozřejmě řešili. A vystudování výživového poradenství ve Fitness institutu u Honzy Cahy bylo proto logicky dalším krokem. 

 

V čem vaše práce výživové poradkyně spočívá? 

 

Radím klientům s různými situacemi, pomáhám jim nahradit suroviny při různých potravinových intolerancích. Sestavuji jídelníčky na 7 dní v týdnu, od snídaně až po večeře. Ať už se jedná o stravování při hubnutí nebo udržení linie, přes stravování při sportu nebo správný jídelníček pro lidi se zažívacími problémy a podobně.

 

Zaujalo mne, že když jsem na vás hledala kontakt, nabídl mi internet ve vaší lokalitě výživovou poradkyni stejného jména. Nakonec se ukázalo, že je opravdu jen shoda jména i profese  – vy žádnou reklamu na sítích nemáte? 

 

Ne, opravdu ne. Klienti se mi hlásí sami, někteří ze sociálních sítí, ale převažují doporučení od těch, kteří už mé poradenské služby vyzkoušeli a jsou spokojení. Přiznám se, že tato doporučení jsou pro mě velmi cenná a moc si jich vážím.

 

A jaký máte k jídlu vztah vy sama, co doma jíte s přítelem? 

 

Nejvíc si užíváme společné víkendy. Máme rádi ryby, takže si je v různých podobách připravujeme na doplnění omega-3 mastné kyseliny. Právě mořské ryby jsou totiž jedním z jejich nejbohatších zdrojů.

 

Jak jste se vlastně dostala k naší značce G21 Vitality

 

Protože mě vaření a příprava jídel baví už od dětství, už někdy v patnácti jsem strašně chtěla kuchyňského robota. Se zájmem sleduji i profily lidí, kteří se jídlem a stravováním vůbec zabývají, takže jsem se o vaší značce dozvěděla u Marušky Veg a u andy Stech. Samozřejmě mě vaše produkty zaujaly a po mixéru, který hodně používá Andy, fakt toužím.

 

Aha, píšu si.

 

(Smích) Tak jsem to nemyslela. Nebo myslela? Ale vážně. Teď mám vašeho robota (G21 Promesso, pozn. red.) a jsem z něj nadšená. Hodně mi usnadňuje práci a je přesně tak výkonný a spolehlivý, jak uvádíte, takže jsem opravdu moc spokojená. 

 

Děkujeme, to nás moc těší. Můžu vás ještě na závěr poprosit o některý z vašich oblíbených receptů pro naše čtenáře? 

 

Ano, jistě. Zde je návod na mé nejoblíbenější jídlo, které bych dokázala v různých variantách jíst pořád dokola. Je snadné a rychlé, tak dobrou chuť. 

 

RECEPT NA MUGCAKE

 

SUROVINY:

 

  • 25 g ovesné vločky jemně mleté

  • 20 g protein

  • 60 g řecký jogurt (nebo skyr, tvaroh)

  • 1 banán

  • 1 vejce

  • kostička hořké čokolády 

  • cca 20 ml voda (podle konzistence)

  • skořice 


 

NĚCO NAVÍC:

 

Jogurt, ovoce dle chuti (borůvky, maliny, jahody..), arašídové máslo, hořká čokoláda


 

POSTUP: 

 

Nejdříve rozdělíme banán napůl. Půlku banánu rozmačkáme a druhou půlku necháme na dozdobení. 

Nachystáme si naši oblíbenou misku, nebo hrníček. Do něj dáme ovesné vločky, protein, rozmačkaný banán, řecký jogurt, vejce, skořici, kostičku hořké čokolády, vodu podle konzistence (těsto by nemělo být ani moc husté, ani moc tekuté). Nakonec vše promícháme.

Takto připravené těsto dáme na 3–4 min. do mikrovlnky.

 

Hotový mugcake vyklopíme na talířek, dozdobíme jogurtem, druhou půlkou banánu, popř. jiným ovocem dle chuti, nebo arašídovým máslem.


 

VÝŽIVOVÉ HODNOTY:

 

541 kcal

 

S: 49,5g

 

B: 47,1g

 

T: 17g