<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Správně jíst, správně žít

Víte, jaký je rozdíl mezi výživovým poradcem a nutričním terapeutem? Tyto dva pojmy se často pletou, rozdíl mezi nimi je přitom zásadní. O nutriční terapii, zdravém životním stylu a tím, jak může jídlo ovlivnit zdraví, jsme si povídali s nutriční terapeutkou Renátou „Renčou” Stehlíkovou.

Renčo, jaký je vlastně mezi oběma pojmy rozdíl?

Dost velký. Výživový poradce se převážně soustředí na poradenství v souvislosti s nadváhou. Radí lidem, jak se zbavit obezity, jak na hubnutí.
Nutriční terapeut je zdravotní poradce. Musí vystudovat specializovaný obor na odborné zdravotní škole, kde se učí preklinický základ (anatomie, fyziologie, biochemie, farmakologie), vnitřní lékařství, léčebnou a klinickou výživu nebo obecnou i nutriční toxikologii. Nutriční terapeuti jsou nelékařští zdravotní pracovníci.

A proč sis zvolila právě tento obor?

Zdravá výživa mě zajímala už od dětství. Asi to bylo dané tím, že jsem od malička závodně plavala, vlastně jsem se pořád pohybovala mezi sportovci a měla jsem možnost si sama na sobě vyzkoušet, co strava s mým výkonem dělá. Začala jsem si všímat, že má velký vliv na zdraví, energii, výkon a že je nesmírně propojená s tím, jak se cítím.

Takže když jsi začala přemýšlet nad dalším studiem, měla jsi jasno?

Ano. Věděla jsem, že se chci pohybovat v oblasti výživy a vystudovala jsem Vyšší odbornou školu zdravotnickou, obor Nutriční terapeut.
Bohužel už během prvních měsíců studia jsem si uvědomila, že se leccos vyučuje na základě vyvrácených a zastaralých dat. To pro mě byl trošku šok, protože jsem doufala, že si budu vědomosti spíš prohlubovat. Ale neodradilo mě to po informacích jsem pátrala i ve svém volnu.

Dozvěděla ses i mimo školu něco zajímavého?

Určitě. I překvapivého. Třeba že tak často skloňovaný diabetes II.typu lze v řádech několika týdnů, když je to brzy po diagnostice, úplně zvrátit změnou životního stylu. Samozřejmě pokud by se potom lidé vrátili k předchozímu nezdravému stylu, vrátí se i nemoc.

Příklady jako tenhle ve mně zapálily touhu pomáhat lidem se z některých nemocí uzdravit i bez použití léků. Některé totiž mohou mít i spousty vedlejších účinků a nemusí vést k trvalému vyléčení.

Počkej, nedostáváme se už od vědy k bylinkářství?

(Smích) Ne, to rozhodně ne. Vím, že léky jsou v některých případech nezbytné a efektivní, ale také s sebou nesou možná rizika. Zároveň jsem si jistá, že strava a komplexně zdravý životní styl vedou ke stavu, že v mnoha situacích tyto léky nemusí být potřeba.

Takže to ovlivnilo tvůj budoucí směr?

Ano. Začalo mi dávat obrovský smysl, že začnu lidi učit správně jíst a vlastně i celkově správně žít, protože na zdraví musíme nahlížet opravdu komplexně. No a hned v zápětí mě v tom utvrdil můj manžel, kterému byla diagnostikována brániční kýla a bohužel i Barrettův jícen (jedná se o prekancerózu). U tohoto onemocnění dochází k úniku obsahu žaludku do jícnu, kde nemá co dělat a žaludeční kyselina společně s pepsinem postupně rozleptává sliznici. Manžel byl ve fázi, kdy v něm žádné jídlo nezůstávalo a byla mu jako jediná cesta doporučena radikální operace (fundoplikace, kdy je část žaludku obtočena kolem jícnu) a doživotní léčba.
Úpravou životního stylu již ale několik let funguje bez operace, běhá po horách, léků se sice zatím nezbavil, ale řeší s lékařem jejich postupné snižování.

Takže nejenže pomáháš s nastartováním změn k lepšímu svým klientům, ale nutričnímu poradenství se věnuješ i doma, ano?

Přesně. A protože vím, že nejjednodušší cestou je prevence, žít zdravě, jíst zdravě a co nejvíce minimalizovat rizika, jíme zdravě i s dětmi. Baví mě to. Miluju ryby, experimentuji s luštěninami a výsledkem je pestrá a chutěmi nabitá domácí kuchyně.

Zdá se, že jsi naplno vytížená. Stíháš ještě nějaké koníčky nebo zájmy? Co děláš ve volném čase?

Miluju hory. To máme s manželem společné, proto si užíváme každý okamžik, který můžeme s dětmi strávit venku, na horách, na čerstvém vzduchu. Holky (2 a 5 let, pozn.red.) bereme odmala s sebou. Mají spousty zážitků, chodíme na túry nebo lyžujeme a sáňkujeme, poznáváme nová místa i lidi a rádi se vracíme i tam, kde už to známe. 
 

Co na svých rodinných výpravách jíte? Berete si zásoby z domu nebo ochutnáváte místní kuchyně?

Tak i tak. Na mém webu i na instagramovém profilu je k vidění plno receptů na jídla, která se dají brát i na cesty. A samozřejmě si nenecháme ujít ani příležitost ochutnat lokální speciality v místech, kde se právě nacházíme.

Kam se nejraději vracíš ty?

Miluju italskou kuchyni a oblast kolem Gardy. Takže je to jasný (smích).

Děkujeme za rozhovor!

A tip pro čtenáře – Renáta pro vás jako dárek připravila skvělý recept, určitě jej vyzkoušejte. My jsme si na něm opravdu pochutnali.

Pokud se chcete dozvědět víc o její práci nebo vyzkoušet další recepty, navštivte web https://www.rencastehlikova.cz/ nebo instagramový profil. Najdete tam spoustu výborných a zajímavých tipů.

 

Základní suroviny
 

  • ovesné vločky
  • mléko (kravské, mandlové, kokosové…)
  • chia semínka – tato kouzelná malá semínka v kaši gelovatí, aby výsledek byl krémovitý a hustý. Navíc jsou nabité zdravotními přínosy a dodávají živiny. 
  • jogurt, tvaroh – řecký jogurt, který poskytuje extra krémovost, nebo plnotučný tvaroh, nebo klidně obojí


Můžeme přidat čerstvé ovoce, sušené ovoce, ořechy a semínka, kokosové vločky, kakaové kousky, skořice, vanilka,  muškátový oříšek, ořechové máslo,..

Postup
Do mixéru si dáme pár lžic plnotučného jogurtu (tvarohu), přidáme asi hrnek mléka a lžíci chia semínek. Tuto směs ochutíme ovocem. Pokud by někdo chtěl, tak jako sladidlo můžete přidat třeba jednu sušenou datli. Vše rozmixujeme. 

 

Dále si připravíme skleničku, kterou z jedné třetiny naplníme ovesnými vločkami, přelejeme rozmixovanou jogurtovou směsí, promícháme, uzavřeme a takto připravené necháme do rána stát na kuchyňské lince. V této chvíli se v kaši spustí proces fermentace. Ráno můžeme ještě přidat na ozdobení hrstku ovoce, posypat kokosem a můžeme rovnou snídat. Nebo sklenici uzavřeme a takto připravenou snídani si vezmeme kamkoliv na cesty.

Tip: Tato kaše vydrží v lednici až 3 dny, takže úplně v pohodě si v neděli připrav 3 kaše a do středy máš snídani bez práce ✅