Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Štědrovečerní menu chutně a tradičně
4.10.2021
Štědrý den je za dveřmi a vy jej, stejně jako každý rok, oslavíte s tradičními štědrovečerními pokrmy? Smažený kapr s bramborovým salátem, houbový kuba a rybí polévka. Připravte si dokonalé menu podle našich nejoblíbenějších receptů.
Vánoční rybí polévka
Ingredience:
- 500 g kapra (hlava, kosti, maso, jikry)
- 2 cibule
- 2 l vody
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce špaldové mouky
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 200 g nastrouhané kořenové zeleniny
- Sůl
- Pepř
Postup:
Do hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu. Do vody vložte pokrájené rybí maso, kosti, hlavu a jikry. Osolte, opepřete, přidejte koření a uvařte do měkka. Polévku sceďte, rybí maso oberte a vložte zpět do vývaru. Přidejte kořenovou zeleninu a nadrobno nakrájenou cibuli. Mezitím si na pánvi připravte jíšku z másla a mouky. Jíšku přendejte do polévky a důkladně promíchejte. Vařte do změknutí zeleniny a dle chuti osolte a opepřete.
Houbový kuba
Ingredience:
- 250 g krup
- 1 hrnek sušených hub
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- Sůl
- Pepř
- Mletý kmín
Houby hodinu před přípravou namočte do vlažné vody a nechejte bobtnat. Kroupy vložte do hrnce, zalijte vodou a vařte do změknutí. Kroupy přendejte do zapékací mísy, přidejte houby, sádlo, nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Důkladně promíchejte a dle chuti osolte, opepřete a okmínujte. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 25 až 30 minut. Před dokončením odklopte víko a nechejte vytvořit kůrku.
Kapr s bramborovým salátem
Ingredience na kapra:
- 4 řízky kapra
- Špaldová mouka
- 1 vejce
- Strouhanka
- Řepkový olej
- Sůl
Ingredience na salát:
- 2 kg brambor
- 1 mrkev
- 200 g kyselých okurek
- 1 cibule
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 300 g majonézy
- Sůl
- Pepř
Postup:
Brambory vložte i se slupkou do hrnce, zalijte vodou a nechejte vařit. Kapra umyjte a pomocí ubrousku vysajte přebytečnou vodu. Řízky důkladně osolte a nechejte v lednici 1 hodinu odpočinout. Mezitím si připravte ingredience na trojobal. Řízky postupně obalujte v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Smažte na rozpáleném oleji dozlatova. Uvařené brambory nechejte vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na kostičky, které vložte do mísy. Přidejte najemno nastrouhanou mrkev, nakrájenou cibuli, kyselé okurky, hořčici a majonézu. Dle chuti osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Salát podávejte posypaný čerstvými bylinkami.