<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Štědrovečerní menu chutně a tradičně

min.

Štědrý den je za dveřmi a vy jej, stejně jako každý rok, oslavíte s tradičními štědrovečerními pokrmy? Smažený kapr s bramborovým salátem, houbový kuba a rybí polévka. Připravte si dokonalé menu podle našich nejoblíbenějších receptů.

 

Vánoční rybí polévka

 Ingredience:

  • 500 g kapra (hlava, kosti, maso, jikry)
  • 2 cibule
  • 2 l vody
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce špaldové mouky
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 200 g nastrouhané kořenové zeleniny
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Do hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu. Do vody vložte pokrájené rybí maso, kosti, hlavu a jikry. Osolte, opepřete, přidejte koření a uvařte do měkka. Polévku sceďte, rybí maso oberte a vložte zpět do vývaru. Přidejte kořenovou zeleninu a nadrobno nakrájenou cibuli. Mezitím si na pánvi připravte jíšku z másla a mouky. Jíšku přendejte do polévky a důkladně promíchejte. Vařte do změknutí zeleniny a dle chuti osolte a opepřete.

Houbový kuba

Ingredience:

  • 250 g krup
  • 1 hrnek sušených hub
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • Sůl
  • Pepř
  • Mletý kmín

Houby hodinu před přípravou namočte do vlažné vody a nechejte bobtnat. Kroupy vložte do hrnce, zalijte vodou a vařte do změknutí. Kroupy přendejte do zapékací mísy, přidejte houby, sádlo, nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Důkladně promíchejte a dle chuti osolte, opepřete a okmínujte. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 25 až 30 minut. Před dokončením odklopte víko a nechejte vytvořit kůrku.

Kapr s bramborovým salátem

Ingredience na kapra:

  • 4 řízky kapra
  • Špaldová mouka
  • 1 vejce
  • Strouhanka
  • Řepkový olej
  • Sůl

Ingredience na salát:

  • 2 kg brambor
  • 1 mrkev
  • 200 g kyselých okurek
  • 1 cibule
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 300 g majonézy
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Brambory vložte i se slupkou do hrnce, zalijte vodou a nechejte vařit. Kapra umyjte a pomocí ubrousku vysajte přebytečnou vodu. Řízky důkladně osolte a nechejte v lednici 1 hodinu odpočinout. Mezitím si připravte ingredience na trojobal. Řízky postupně obalujte v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Smažte na rozpáleném oleji dozlatova. Uvařené brambory nechejte vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na kostičky, které vložte do mísy. Přidejte najemno nastrouhanou mrkev, nakrájenou cibuli, kyselé okurky, hořčici a majonézu. Dle chuti osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Salát podávejte posypaný čerstvými bylinkami.