Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Štědrovečerní večeře zdravěji
4.10.2021
Protože se mezi vámi najde mnoho veganů, vegetariánů a vitarinánů, a protože Vánoce už ťukají na dveře, rozhodli jsme se připravit štědrovečerní menu ve zdravější verzi. Je libo RAW bramborový salát nebo vegetariánský řízek? Jdeme na to.
RAW bramborový salát
Ingredience:
- 1 jablko
- 1 mrkev
- 1 menší červená cibule
- 1 petržel
- ½ celeru
- 1 cuketa
- 1 hrnek kešu (předem namočených do vlažné vody)
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce raw hořčice
- Himalájská sůl
- Pepř
Postup:
Ovoce a zeleninu umyjte a nakrájejte na malé kostičky, které vložte do mísy. Do nádoby mixéru vložte namočené kešu ořechy i s vodou, citronovou šťávu a raw hořčici. Rozmixujte dohladka a dle chuti osolte a opepřete. RAW majonézu přidejte k ovoci a zelenině a promíchejte. Salát nechejte v lednici vychladit.
Vegetariánský „rybí“ řízek
Ingredience:
- 1 lilek
- Rostlinný olej
- 1 vejce
- 100 g sýru Gouda
- Hraška na obalování
- Směs koření na ryby
- Sójová omáčka
- Sůl
- Pepř
Postup:
Lilek umyjte, nakrájejte na plátky, osolte a nechejte přibližně 30 minut odležet. Mezitím si rozšlehejte vajíčko, do kterého nastrouhejte sýr. Směs okořeňte kořením na ryby a sójovou omáčkou, osolte a opepřete. Lilek usušte papírovou utěrkou, obalte v hrašce a poté v sýrové směsi. Na pánvi rozehřejte olej a lilkové řízky smažte z obou stran dozlatova.
Jáhlová polévka s lesními houbami
Ingredience:
- 120 g jáhel
- 20 g sušených lesních hub
- 1 mrkev
- ½ pórku
- 1 petržel
- ½ celeru
- 50 g špaldové mouky
- 3 lžíce rostlinného oleje nebo rostlinného másla
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžička kmínu
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- Sůl
- Pepř
Postup:
Zeleninu důkladně umyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle. V hrnci přiveďte k varu vývar, do kterého dejte vařit jáhly, houby, koření a nastrouhanou zeleninu. Vařte do měkka. Mezitím si na pánvi připravte jíšku z mouky a oleje. Jíšku přendejte do polévky a důkladně promíchejte. Polévku dle chuti osolte a opepřete. Podávejte s opraženými krutony z žitného pečiva.