<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Štědrovečerní večeře zdravěji

min.

Protože se mezi vámi najde mnoho veganů, vegetariánů a vitarinánů, a protože Vánoce už ťukají na dveře, rozhodli jsme se připravit štědrovečerní menu ve zdravější verzi. Je libo RAW bramborový salát nebo vegetariánský řízek? Jdeme na to.

 

RAW bramborový salát

Ingredience:

  • 1 jablko
  • 1 mrkev
  • 1 menší červená cibule
  • 1 petržel
  • ½ celeru
  • 1 cuketa
  • 1 hrnek kešu (předem namočených do vlažné vody)
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce raw hořčice
  • Himalájská sůl
  • Pepř

Postup:

Ovoce a zeleninu umyjte a nakrájejte na malé kostičky, které vložte do mísy. Do nádoby mixéru vložte namočené kešu ořechy i s vodou, citronovou šťávu a raw hořčici. Rozmixujte dohladka a dle chuti osolte a opepřete. RAW majonézu přidejte k ovoci a zelenině a promíchejte. Salát nechejte v lednici vychladit.

Vegetariánský „rybí“ řízek

Ingredience:

  • 1 lilek
  • Rostlinný olej
  • 1 vejce
  • 100 g sýru Gouda
  • Hraška na obalování
  • Směs koření na ryby
  • Sójová omáčka
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Lilek umyjte, nakrájejte na plátky, osolte a nechejte přibližně 30 minut odležet. Mezitím si rozšlehejte vajíčko, do kterého nastrouhejte sýr. Směs okořeňte kořením na ryby a sójovou omáčkou, osolte a opepřete. Lilek usušte papírovou utěrkou, obalte v hrašce a poté v sýrové směsi. Na pánvi rozehřejte olej a lilkové řízky smažte z obou stran dozlatova.

Jáhlová polévka s lesními houbami

Ingredience:

  • 120 g jáhel
  • 20 g sušených lesních hub
  • 1 mrkev
  • ½ pórku
  • 1 petržel
  • ½ celeru
  • 50 g špaldové mouky
  • 3 lžíce rostlinného oleje nebo rostlinného másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžička kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Zeleninu důkladně umyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle. V hrnci přiveďte k varu vývar, do kterého dejte vařit jáhly, houby, koření a nastrouhanou zeleninu. Vařte do měkka. Mezitím si na pánvi připravte jíšku z mouky a oleje. Jíšku přendejte do polévky a důkladně promíchejte. Polévku dle chuti osolte a opepřete. Podávejte s opraženými krutony z žitného pečiva.