Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Sušení hovězího masa
5.5.2023
Sušené hovězí maso je skvělým zdrojem bílkovin a energie. Připravte si ho jednoduše doma v sušičce potravin.
- teplota sušení: 60 °C
- doba sušení: 6-16 hodin
Nejdůležitější je správný výběr masa. Vyberte kvalitní maso a odstraňte všechen přebývající tuk a tkáně. Tuk snižuje schopnost masa k vysušení.
Pro snadnější krájení, vložte maso na 30 minut do mrazáku, poté jej otočte a ponechte v mrazáku na dalších 15 minut. Maso krájejte po vlákně na slabé plátky.
Před sušením jej naložte alespoň na 3 hodiny do marinády, nejlépe je nechte naložené přes noc.
Maso můžete osolit, opepřit, okořenit nebo posypat sušeným česnekem nebo cibulí.
Marinované plátky osušte papírovou utěrkou a umístěte je na plata. Maso sušte, dokud jeho struktura není lehce ohebná. Sušené hovězí maso by mělo být lehce žvýkavé, ne křehké.
Naše tipy a rady:
- Doba sušení se může lišit podle typu sušičky a velikosti potravin. Menší kousky potravin + vyšší teplota sušení = kratší doba sušení.
- Držte se návodu a pokynů výrobce sušiček.
- Ideální je sušička potravin s možností regulace teploty.
- Sušené potraviny skladujte v uzavíratelných vzduchotěsných nádobách, ideálně na suchém tmavém místě.