Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Svatomartinská husa se zelím a knedlíkem
Oslavte svátek svatého Martina tradičním obědem či večeří. Příprava tohoto lahodného jídla nemusí být nikterak náročná. Ano, řeč je o svatomartinské huse s křupavou kůrčičkou, rozpadajícím se mase, jemnými knedlíky a červeným zelím.
Suroviny na husu
-
1 celá husa
-
2 až 3 jablka (dle velikosti husy)
-
1 lžíce medu
-
50 ml červeného vína
-
Kmín
-
Sůl
Suroviny na knedlíky
-
1 kg brambor
-
300 g hrubé mouky
-
2 vejce
-
Sůl
Suroviny na zelí
-
Hlávka červeného zelí
-
1 cibule
-
Cukr dle chuti
-
1 až 2 lžíce octa
-
Lžíce sádla
Příprava husy
Při výběru husy doporučujeme zvolit menší mladé kusy, mívají kolem 3 kg. Husa je jemnější, lahodnější a peče se kratší dobu.
Husu důkladně omyjeme, zvenku i zevnitř osolíme a okmínujeme. Ideálně přes noc necháme odležet v lednici.
Husu naplníme na čtvrtky nakrájenými jablky a vložíme ji do hlbokého pekáča s troškou vody. Přikryté pečeme na 160 °C zhruba 3 až 4 hodiny. Během pečení pravidelně podléváme a potíráme směsí vína a medu. Po upečení by mělo jít maso krásně od kosti. Pro vytvoření křupavé kůrčičky zvýšíme 15 minut před koncem pečení teplotou na 200°C.
Příprava knedlíků
Brambory uvaříme ve slupce do měkka a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme vejce, mouku a sůl. V kuchyňském robotu vypracujeme bramborové těsto a vytvarujeme 4 šišky, které uvaříme v hrnci či na páře 10–12 minut.
Příprava zelí
Na sádle osmahneme najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme cukr, který necháme zkaramelizovat. Přidáme najemno nastrouhané či nakrájené zelí, osladíme, dosolíme, přidáme ocet dle chuti a podlijeme trochou vody. Dusíme, dokud nebude zelí měkké.