Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Švestky, jak je možná neznáte
„Tady jsem si dovolil pár švestiček ze své zahrádky, jestli se neurazíte.” Pamatujete legendární filmovou scénku? My bychom se tedy za pár švestek rozhodně neurazili. Ba naopak, čím víc, tím líp. Švestky jsou totiž úplně skvělé.
Nejen v tekutém stavu, ale hlavně v povidlech, v buchtách i knedlících, v omáčkách ke zvěřině i v ovocných salátech. A jak dobré jsou pro zdraví! Obsahují vitamín B, draslík i zinek, železo nebo rozpustnou vlákninu pektin a ovocné kyseliny. Navíc obsahují jen 46 kalorií na 100 g, takže se po nich nedá ani přibrat.
Sušené švestky pomáhají při trávicích problémech, nebo se dají dehydrovat (namočit do misky s vodou a použít třeba na bublaninu, která vám i v lednu provoní byt létem).
Švestky mají také zajímavá tajemství!
-
Švestky jsou nejrozšířenějším ovocem, pěstují se na všech kontinentech s výjimkou Antarktidy
-
Nikdo přesně neví, kolik druhů švestek existuje. Může jich být mezi dvaceti až dvou set.
-
V čínské kultuře jsou švestky symbolem štěstí
-
Na jednom stromě mohou dozrát švestky v různých velikostech
-
Švestky chrání srdce. Středně velká čerstvá švestka obsahuje 113 mg draslíku, který pomáhá zvládat vysoký krevní tlak a snižuje riziko mrtvice.
-
Pecky jíst nezkoušejte. Obsahují amygdalin, který může při požití většího množství v lidském těle uvolňovat kyanid.
-
Pecka švestky je specifická pro konkrétní odrůdu s výrazným povrchovým vzorem, velikostí a tvarem – je to jako jedinečný otisk prstu.
Zábavná historka na závěr
V roce 1905 trpěla Kalifornie nedostatkem lidí pro práci na farmách. Jeden pěstitel se tedy rozhodl využít pro sklizeň švestek opice. Sestavil 10 skupin po 50 opicích, každou skupinu vedl jeden člověk.
Opice byly skvělé a sběr švestek zvládly opravdu rychle. Bohužel nejen sběr, ale i konzumaci 😂