Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Tereza´s Diary: Co se změnilo u oblíbené bloggerky?
6.10.2021
Začátkem roku jsme si povídali s Terezou Šlancarovou, jednou z nejoblíbenějších českých food blogerek. My jsme vyzkoušeli spoustu jejích receptů – ona zase naše přístroje. A protože se nám společná práce moc líbí, slovo dalo slovo a vznikla nová kuchařka.
Terezo, fakt jsou všechny recepty z nové kuchařky maximálně s půlhodinovou přípravou?
Ano. Vím, že čas je vzácný a recepty jsem proto připravovala tak, aby příprava jídla nebyla delší než pochutnávání si na hotovém pokrmu.
Víte, hodně lidí tvrdí, že na to, aby jedli zdravě, nemají čas nebo peníze. Recepty v této kuchařce jsou ale časově i finančně nenáročné. Vaření z polotovarů vás vyjde určitě dráž a přitom není nic lepšího než dobré a zdravé jídlo z kvalitních a čerstvých surovin.
To je pravda. Takže vaše recepty jsou opravdu pro každého, kdo se má rád ve všech ohledech, ano?
Přesně tak. Snídaně i svačiny, hlavní jídla i dobroty na mlsání dají tělu energii i vitamíny, takže se i v náročném dni budete cítit skvěle. A tím krátkým časem, potřebným na přípravu, jsem už předem eliminovala připomínky ve stylu „nebudu kvůli snídani vstávat o hodinu dřív” nebo „fakt nemám čas na vaření zdravých obědů, když celý týden chodím do práce”.
Tak na druhou stranu – v roce, který nás přiměl strávit spoustu času doma, jsme asi najednou těch volných půlhodin měli víc než jsme chtěli. Jak jste, Terez, strávila letošní jaro vy?
Pro mě to, přiznávám, bylo zpočátku hrozně těžký a nesnášela jsem to dobře.
Odloučení od kamarádů nebo obavy z možné ztráty práce?
S prací jsem to měla a mám naštěstí v pohodě, ale je mi moc líto těch, kteří o ni kvůli různým omezením přišli. Pro mě bylo spíš těžký poprat se s tou nejistotou. Celkovou nejistotou – byla to pro nás pro všechny úplně nová situace, nikdo nevěděl, co bude za hodinu, za den nebo za týden. A já to moc nedávala. Na druhou stranu mi to ale zas hodně dalo.
Skutečně?
Jednak jsem si uvědomila, že nic z toho, čeho se bojím, nemůžu ovlivnit. Můžu ale ovlivnit svůj přístup. Můžu dodržovat karanténu, nosit roušku, důkladně si mýt ruce a pečovat o své duševní zdraví.
Čas, získaný navíc, jste trávila vařením?
Taky (smích). A určitě jsem nebyla sama, dokonce jsem v té době poznamenala, že až to všechno skončí, z poloviny z nás se stanou alkoholici a z té druhé profesionální kuchaři.
A taky jste, předpokládám, měla víc času na svou oblíbenou jógu, že?
To byla věc, za kterou teď všem těm opatřením musím poděkovat. Víte, když se zavřely posilovny, uvědomila jsem si, že mi to vlastně nevadí. Že jsem tam chodila ze zvyku a prostředí mi nebylo moc příjemné. Začala jsem mnohem víc cvičit doma a došlo mi, jak je cvičení doma super a jsem nadšená z toho, jak jsem se díky karanténě posunula v józe. A uvědomila jsem si, že vlastně úplně to samé platí i v životě – ️Studujeme školy, co nám nic nedávají. Děláme práci, co nás nebaví. Zůstáváme ve vztazích, co nám ubližují. Vše děláme jen ze zvyku, protože se bojíme konce. Jenže to, co se na první pohled může zdát jako konec, je ve skutečnosti nový, lepší začátek.