Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Tipy na strašidelná jídla
Halloween u nás sice nemá dlouhou tradici, ale v posledních letech jeho popularita roste. A to zejména u dětí. Kromě dýní, kostýmů a lucerniček k němu rozhodně patří i jídlo se strašidelnou tematikou.
Mumie z párečků a listového těsta
-
400 g listového těsta
-
koktejlové párečky
-
tvrdý sýr
-
černá sezamová semínka
Těsto vyválejte na tloušťku asi 3-4 mm a nakrájejte na tenké půlcentimetrové proužky.
Kolem každého párku omotejte proužek těsta.
Mumie položte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do vyhřáté trouby na na 200 °C. Pečte přibližně 10 – 15 minut do zlatohněda.
Pak ze sýru vykrojte malá kolečka a tím vytvoříte oči, na každé oko položte černé sezamové semínko a ještě vložte na chvilku do trouby, aby se sýr připekl na párečky. Tímhle u dětí rozhodně zabodujete.
Pavoučci
Jednoduše uvařte vajíčka, poté je rozkrojte na poloviny a z černých oliv vytvořte pavoučky jak vidíte na obrázku. Jak jednoduché.
Banánové strašidla a dýně z mandarinek
Čarodějnické prsty
-
100g moučkového cukru
-
100 g másla
-
1 ks žloutek
-
200 g hladké mouky
-
½ PL vanilkového cukru
-
mandle
-
červené potravinářské barvivo
Ze všech surovin kromě mandlí a barviva vypracujte těsto. Když máte těsto hotové, natrhejte z něj malé kousky a v rukou vytvarujte na prst. Nožem vytvořte na prstech záhyby.
Mandle rozkrojte na polovinu, přiložte na prsty jako nehet a trošku přitlačte, aby při pečení mandle nevypadla. Položte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 10-12 minut při 180 °C. Nechte trochu vychladnout, pak namalujte s pomocí potravinářského barviva okraje mandlí jako krev.
Halloweenské sušenky
-
350 g polohrubá mouka
-
150 g moučkový cukr
-
130 g máslo
-
2 ks vejce
-
0,50 balíček vanilkový cukr
-
čokoláda na vaření, bílková poleva a potravinářské barvivo na zdobení
Všechny ingredience (kromě těch na zdobení) společně smíchejte dohromady než vznikne hladké nelepivé těsto. To dejte v sáčku na 1 – 2 hodiny odpočinout do lednice
Troubu si předehřejte na 180 °C. Těsto na pomoučněném vále rozválejte na tloušťku cca půl centimetru. Pak vykrajujte pomocí vykrajovátek a ukládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte cca 8 minut a sušenky nechte úplně vychladnout.
Tip: Mezitím si můžete připravit bílkovou polevu na zdobení. 10 polévkových lžic moučkového cukru si prosejte přes jemné sítko do misky. K cukru přidejte bílek, trošku solamylu a lžičku citronové šťávy. Míchejte cca 10 minut, dokud nevznikne nadýchaná hladká poleva, která pomalu z vidličky stéká. Podle požadované konzistence polevy můžete přidat horkou vodu, nebo cukr. Polevu si rozdělte do misek a přidejte potravinářské barvivo.
Polevu dejte do zdobícího sáčku, nazdobte sušenky podle vlastní fantazie a nechte zaschnout.