Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Tradiční masopustní pochoutky
Blíží se polovina karnevalového období a vy nevíte co připravit pro maškary, které vám budu co nevidět klepat na branku? Tradice jsou tradice a žádný masopust se neobejde bez koblížku a Boží milosti.
Masopust si všichni spojí s veselými maskami, taneční zábavou, oslavami a obdobím, kdy se mají lidi napít a najíst do sytosti. Maškary obchází vesnice a vybírají kořalku, vyhledávají něco dobrého k jídlu a během svých obchůzek maškary zpívají a tančí.
Přinášíme vám skvělé recepty, s kterými potěšíte členy maškarního průvodu i sebe.
Masopustní koblížky
Ingredience na 35-40 koblih
-
500 gramů hladké mouky
-
160 gramů mouky na závin
-
4 gramy soli
-
35 gramů droždí
-
35 gramů moučkového cukru
-
2 balíčky vanilkového cukru
-
70 gramů másla
-
4 žloutky
-
360 ml mléka
-
20 ml rumu (volitelně, ale zajistí, aby koblihy nenasákly tolik oleje)
Postup
-
Do 150 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí pokojové teploty a lžičku krystalového cukru, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme asi deset minut.
-
Mezitím v míse smícháme dva druhy mouky, sůl, moučkový cukr a vanilkový cukr, přidáme zbylé mléko, žloutky, poté kvásek a začneme hníst. Nejjednodušeji a nejrychleji to uděláte v kuchyňském robotu. Během hnětení pomalu přilévejte rozpuštěné, vlažné máslo.
-
Po hodině těsto vyválíme na moukou pokrytém prkénku. S těstem manipulujte opatrně, aby bylo co nejvzdušnější.
-
Vykrajujeme kolečka o průměru zhruba 6 cm.
-
Koblihy zakryjte a nechte je kynout dalších 25–30 minut. V koblihách vytvořte prstem malý kráter, ale nepropíchněte je úplně.
-
Do předehatého oleje vložíme koblihy stranou s malým kráterem směrem dolů. Smažte maximálně 5-6 kousků současně, jinak se změní teplota oleje a nedosáhnete požadovaných výsledků. Cílem je získat zlatohnědé koblihy.
-
Upečené koblihy položte na papírovou utěrku a trochu je vychladněte, poté podávejte s vanilkovým moučkovým cukrem a domácí marmeládou.
Boží milost
Ingredience na 35-40 kousku
-
250 g hladké mouky
-
50 g změklého másla
-
50 g krupicového cukru
-
2 žloutky
-
2 lžíce bílého vína
-
5 lžic husté kysané smetany nebo tvarohu ve vaničce
-
špetku soli a trochu citronové kůry
-
na obalování moučkový cukr smíchaný se skořicí
Postup
-
Všechny ingredience vložíme do mísy a zapneme kuchyňského robota. Těsto má mít hladkou konzistenci a nesmí lepit.
-
Těsto na pomoučeném válu velmi tence rozválejte, nakrájejte na kousky a na pánvi s velkým množstvím oleje opečte dozlatova.
-
Nechte okapat na kuchyňském papíře a ještě teplé obalte v moučkovém cukru smíchaném se skořicí.