Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Tříkrálový koláč
Tento tradiční český koláč se obvykle připravuje na svátek Tří králů (6. ledna) a často obsahuje různé druhy oříšků a sušené ovoce.
Zde je základní recept:
Ingredience:
Těsto:
-
500 g hladké mouky
-
200 ml mléka
-
100 g másla
-
50 g cukru
-
1 balíček suchého droždí
-
špetka soli
-
citronová kůra
Náplň:
-
200 g mletých ořechů nebo mandlí
-
100 g cukru
-
skořice (podle chuti)
-
rozinky, sušené meruňky nebo jiné sušené ovoce podle preference
-
1 vajíčko na potření
Postup:
-
Rozpusťte máslo v mléce a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu.
-
Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, suché droždí a citronovou kůru. Přilijte směs s máslem a mlékem a vypracujte hladké těsto. Případně přidávejte mouku, pokud je těsto příliš lepivé.
-
Těsto nechte v míse zakryté utěrkou nebo fólií kynout zhruba hodinu. Mezitím smíchejte mleté ořechy nebo mandle s cukrem a skořicí. Přidejte rozinky nebo nasekané sušené ovoce a promíchejte.
-
Vykynuté těsto rozdělte na dvě části a každou rozválejte na placku.
-
Jednu placku přeneste na plech vyložený pečícím papírem, naneste na ni náplň a přiklopte druhou plackou.
-
Okraje dobře spojte a překlopte je pod spodní placku, aby náplň nevytekla během pečení.
-
Koláč potřete rozšlehaným vajíčkem a nechejte ještě asi 15 minut odpočinout.
-
Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 25–30 minut, dokud koláč nezezlátne.