Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
V hlavní roli rajčata!
Rajčaty se to teď v zahrádkách jen tak hemží. Jak je můžete zpracovat? Inspirujte se našimi recepty, které zvládnete v pohodě vytvořit z dostupných surovin.
Italská klasika – salát Caprese
Suroviny:
-
400 g rajčat
-
200 g mozzarelly
-
Panenský olivový olej
-
Bazalka
-
Sůl a pepř
Postup:
Rajčata i mozzarellu nakrájejte na tenké plátky a střídavě pokládejte do kruhu na tác či větší talíř. Posypte lístky bazalky, které můžete natrhat, aby vyniklo její aroma. Zakápněte kvalitním extra panenským olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem. Můžete použít i balzamikový ocet či provensálské bylinky. Záleží na vaši chuti. K salátu můžete servírovat toastový chléb opečený v topinkovači.
TIP: Zkuste italy-style: Italové caprese milují. Jejich životní styl je trochu jiný. Lehké obědy, vydatné mnohachodové večeře s přáteli. A právě caprese je velmi častý italský oběd, oblíbený v celé Itálii. Slunce, léto, caprese.
Rajčatový džem
Tuto lahůdku původem ze Sicílie můžete použít jako slanou verzi džemu na topinky či chleba, pár lžic přidat do marinády na grilované maso, i jako omáčku k servírování. Využití jistě najdete a když džem ochutnáte, budete si říkat, proč jste jej neudělali už dřív.
Suroviny:
-
2 kg rajčat (nejlepší jsou cherry nebo datlová)
-
200 g krystalového / třtinového cukru
-
4 PL jablečného octu
-
2 PL strouhaného zázvoru
-
1/2 šálku čerstvé bazalky
-
1 PL uzené papriky
-
1 chilli paprička
Postup:
-
Rajčata nakrájejte na malé kousky. Dejte do velkého hrnce spolu s cukrem, octem, zázvorem a přidejte další kořeniny. Papričku lze vynechat.
-
Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a na mírném ohni vařte aspoň 2 hodiny. Často míchejte, dokud směs nezhoustne. Dle chuti přidejte cukr, nebo ocet.
-
Džem nechte vychladnout a při pokojové teplotě plňte zavařovací sklenice. Skladujte v lednici nebo v chladné spíži.
Rajčatové rizoto
Suroviny:
-
½ kg menších rajčat
-
½ PL cukru
-
3PL extra panenského olivového oleje
-
3 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
-
1 menší cibule
-
3 stroužky česneku
-
1 lžíce extra panenského olivového oleje
-
1 PL másla
-
1 hrnek rýže Arborio nebo Carnaroli
-
1½ lžičky nakrájeného čerstvého rozmarýnu (nebo ¾ lžičky sušený)
-
¾ KL sůl
-
¼ lžička mletého černého pepře
-
⅓ hrnku suchého bílého vína
-
100 g mozzarella
-
Čerstvě nastrouhaný parmazán
-
Nasekaná čerstvá bazalka
Postup:
-
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Rajčata a 2 rozpůlené stroužky česneku dejte na plech, posypte cukrem a špetkou soli a čerstvě mletým černým pepřem, pokapejte olivovým olejem a promíchejte. Pečte asi 40 minut, nebo dokud slupka rajčat nezhnědne.
-
Pečená rajčata a česnek vložte do mixéru spolu s vývarem a míchejte do hladka. Směs dejte do hrnce, přiveďte k varu a pak už jen udržujte v teple.
-
Zahřejte olivový olej a máslo v středně velkém hrnci. Přidejte cibuli a osmahněte dozlatova . Poté prolisujte stroužek česneku. Přidejte rýži a sůl, pepř a rozmarýn. Míchejte asi jednu minutu. Nalejte bílé víno, přiveďte k varu a vařte, dokud se většina vína odpaří.
-
Přidejte asi ¼ horké rajčatové směsi. Vařte za stálého míchání, dokud se většina vývaru neodpaří. Takhle pokračujte v přidávání směsi za stálého míchání, protože rýže absorbuje vývar. Když dosáhnete krémové textury, zamíchejte mozzarellu. Podle chuti přidejte sůl a pepř. Pokud je rýže příliš suchá, zamíchejte trochu horkého vývaru.
-
Podávejte ihned, posypané čerstvě nastrouhaným parmazánem a nasekanou bazalkou.
Výběr rýže je velmi důležitý. Ideální je malá kulatá rýže arborio či carnaroli. Velké množství škrobu, které obsahuje, dodá rizotu krémovou konzistenci.