<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

V hlavní roli rajčata!

8.4.2024

ZeleninaTip

min.

Rajčaty se to teď v zahrádkách jen tak hemží. Jak je můžete zpracovat? Inspirujte se našimi recepty, které zvládnete v pohodě vytvořit z dostupných surovin.

 

Italská klasika – salát Caprese

Salát Caprese

Suroviny:

  • 400 g rajčat

  • 200 g mozzarelly

  • Panenský olivový olej

  • Bazalka

  • Sůl a pepř

Postup: 

Rajčata i mozzarellu nakrájejte na tenké plátky a střídavě pokládejte do kruhu na tác či větší talíř. Posypte lístky bazalky, které můžete natrhat, aby vyniklo její aroma. Zakápněte kvalitním extra panenským olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem. Můžete použít i balzamikový ocet či provensálské bylinky. Záleží na vaši chuti. K salátu můžete servírovat toastový chléb opečený v topinkovači.

TIP: Zkuste italy-style: Italové caprese milují. Jejich životní styl je trochu jiný. Lehké obědy, vydatné mnohachodové večeře s přáteli. A právě caprese je velmi častý italský oběd, oblíbený v celé Itálii. Slunce, léto, caprese. 

Rajčatový džem

Tuto lahůdku původem ze Sicílie můžete použít jako slanou verzi džemu na topinky či chleba, pár lžic přidat do marinády na grilované maso, i jako omáčku k servírování. Využití jistě najdete a když džem ochutnáte, budete si říkat, proč jste jej neudělali už dřív. 

Džem z rajčat

Suroviny:

  • 2 kg rajčat (nejlepší jsou cherry nebo datlová)

  • 200 g krystalového / třtinového cukru

  • 4 PL jablečného octu

  • 2 PL strouhaného zázvoru

  • 1/2 šálku čerstvé bazalky

  • 1 PL uzené papriky

  • 1 chilli paprička

Postup:

  1. Rajčata nakrájejte na malé kousky. Dejte do velkého hrnce spolu s cukrem, octem, zázvorem a přidejte další kořeniny. Papričku lze vynechat. 

  2. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a na mírném ohni vařte aspoň 2 hodiny. Často míchejte, dokud směs nezhoustne. Dle chuti přidejte cukr, nebo ocet.

  3. Džem nechte vychladnout a při pokojové teplotě plňte zavařovací sklenice. Skladujte v lednici nebo v chladné spíži.

Rajčatové rizoto

Rizoto

Suroviny:

  • ½ kg menších rajčat 

  • ½ PL cukru

  • 3PL extra panenského olivového oleje

  • 3 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru

  • 1 menší cibule

  • 3 stroužky česneku

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje

  • 1 PL másla

  • 1 hrnek rýže Arborio nebo Carnaroli 

  • 1½ lžičky nakrájeného čerstvého rozmarýnu (nebo ¾ lžičky sušený)

  • ¾ KL sůl

  • ¼ lžička mletého černého pepře

  • ⅓ hrnku suchého bílého vína

  • 100 g mozzarella

  • Čerstvě nastrouhaný parmazán

  • Nasekaná čerstvá bazalka

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Rajčata a 2 rozpůlené stroužky česneku dejte na plech, posypte cukrem a špetkou soli a čerstvě mletým černým pepřem, pokapejte olivovým olejem a promíchejte. Pečte asi 40 minut, nebo dokud slupka rajčat nezhnědne.

  2. Pečená rajčata a česnek vložte do mixéru spolu s vývarem a míchejte do hladka. Směs dejte do hrnce, přiveďte k varu a pak už jen udržujte v teple.

  3. Zahřejte olivový olej a máslo v středně velkém hrnci. Přidejte cibuli a osmahněte dozlatova . Poté prolisujte stroužek česneku. Přidejte rýži a sůl, pepř a rozmarýn. Míchejte asi jednu minutu. Nalejte bílé víno, přiveďte k varu a vařte, dokud se většina vína odpaří.

  4. Přidejte asi ¼ horké rajčatové směsi. Vařte za stálého míchání, dokud se většina vývaru neodpaří. Takhle pokračujte v přidávání směsi za stálého míchání, protože rýže absorbuje vývar. Když dosáhnete krémové textury, zamíchejte mozzarellu. Podle chuti přidejte sůl a pepř. Pokud je rýže příliš suchá, zamíchejte trochu horkého vývaru.

  5. Podávejte ihned, posypané čerstvě nastrouhaným parmazánem a nasekanou bazalkou.

Výběr rýže je velmi důležitý. Ideální je malá kulatá rýže arborio či carnaroli. Velké množství škrobu, které obsahuje, dodá rizotu krémovou konzistenci.