Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Velikonoční mazanec
31.3.2023
Tak, jako k Vánocům patří vánočka, tak k Velikonocům mazanec. Pro mnoho lidí je nezbytnou součástí těchto svátků. Jak na něj? Vyzkoušejte tento recept.
Ingredience:
-
200 g hladké mouky
-
200 g polohrubé mouky
-
50 g třtinového cukru
-
1 žloutek
-
1 kostka droždí
-
200 ml vlažného mléka
-
100 g másla
-
špetka soli
-
30 g rozinek
-
kůra z jednoho citronu
-
lupínky mandlí
-
1 vejce na potření
Postup:
V menší misce si z droždí, vlažného mléka, lžíce cukru a trochu mouky nechte vzejít kvásek. Poté všechny ingredience, kromě ořechů, v kuchyňském robotu vypracujte na hladké těsto. Těsto nechte 2 hodiny kynout na teplém míste.
Předehřejte si troubu na 180 °C. Z těsta vypracujte bochánek, potřete jej rozšlehaným vajíčkem, posypejte mandlemi a pečte do zhnědnutí přibližně 40 minut. Před dopečením píchnete do bochánku špejli, pokud se na ní těsto nelepí, mazanec je hotový.